İzmirli Balıkçılar "Rastgele" Diyecek - Son Dakika
Güncel

İzmirli Balıkçılar "Rastgele" Diyecek

İzmirli Balıkçılar "Rastgele" Diyecek

İzmirli balıkçılar, av yasağının kalkması ile birlikte bu gece “Rastgele” diyecek.

31.08.2018 16:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmirli balıkçılar, av yasağının kalkması ile birlikte bu gece "Rastgele" diyecek. İzmir Güzelbahçe Yalı Balıkçı Barınağı'nda balıkçılık sezonunun açılışı nedeniyle tören düzenlendi, sektörün talep ve beklentileri konuşuldu.

Av yasağı 1 Eylül'de kalkıyor. İzmir'deki balıkçılar da, balıkçılık sezonunu bu gece açarak "Vira Bismillah" diyecek. Sezon açılışı öncesi, İzmir Güzelbahçe Yalı Balıkçı Barınağı'nda tören düzenlendi. Törene; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan, Su Ürünleri Kooperatifi Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Güney ve sektör temsilcileri katıldı.

"Hainlerin karşısına dimdik dikildiniz"

Açılış töreninde kürsüye çıkan AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, " 15 Temmuz'da hain darbe girişiminde, Foça'dan üç savaş gemisinin İzmir'e doğru hareket ettiği bilgisi geldi. O noktada yapılabilecek pek bir şey yoktu. Aklımıza balıkçı kardeşlerimiz geldi ve Mehmet Aksoy reisi aradıktan sonra hiçbir tereddüde düşmeden İzmirli balıkçı kardeşlerimiz olarak Foça'dan yaklaşan hain FETÖ'cülerin karşısına dimdik dikildiniz. Bu çok önemli bir duruştu. Ülkemiz ciddi ekonomik savaşla karşı karşıya kalmış durumda. Biz bir ve beraber olunca, hep birlikte kardeş olunca ne ay yıldızlı bayrağımıza, ne milletimize, ne devletimize zarar getirmeden hepsinin altından kalkacağız" dedi. Kaya ayrıca, sektörü ilgilendiren kanunlardaki eksiklikler konusunda da ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

"Dev bir projeye başlayacağız"

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, "Biz Körfez temizliği konusunda, balık üremesi konusunda elimizde tek kalan Homa Dalyanının rehabilite edilmesi konusunda, çevreyi korumak adına, birçok yatırım yapıyoruz. Körfezin tamamen 70-80 yıl önceki haline dönmesi için proje ihalemizi tamamladık. İş makineleri tedariki için ihaleye çıkıyoruz. Körfezi rehabilite etmek için dev bir projeye başlayacağız. Rastgele diyorum. Kazasız belasız bir sezon diliyorum" açıklamasında bulundu.

"Sardalya ve kolyoz bolluğu olabilir"

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de şunları söyledi: "4,5 ay boyunca tekneler denize, ağlar suya hasret kaldı. Hasret bu gece bitiyor. Balıkçılarımız sezonun ilk ağlarını atmak üzere denize açılacak. Hazırlıklara günler öncesinden başlandı, teknelerin, ağların son bakımları yapıldı. Balıkçılarımız geçen yıl iyi bir avlanma sezonu geçirdi. İZTO Yönetim Kurulu Üyemiz Şahin Çakan'dan aldığım bilgiye göre, Ege'de sardalya ve kolyoz bol miktarda olacağa benziyor. Tüm balıkçılara verimli ve bol kazançlı bir sezon geçirmelerini diliyorum. İnşallah hem iyi bir sezon yaşayacak hem de halkımızın bol miktarda balık tüketmesini sağlayacağız. Denizlerde sürdürülebilirliğin sağlanması, su ürünleri kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilir bir şekilde işletilmesi gerekiyor. Unutmayalım ki doğal kaynaklarımız sonsuz değildir. Gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmalıyız. Denizlerin esas bekçileri siz balıkçı kardeşlerimin bu emaneti en iyi şekilde bugüne kadar koruduğunuzu biliyor, bundan sonra da koruyacağınıza inanıyorum."

Musa Bakan, aşırı ve kuralsız avcılığa dikkat çekti

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan ise, "Üretimden pazarlanmaya istihdam sağlaması, besin olarak eş değerinin olmaması, katma değer olarak işlendiğinde değerinin artması su ürünlerinin değerini artırmaktadır. Balıkçılık alanlarının etkin kullanılması büyük önem taşımaktadır. Cennet bir vatanda yaşıyoruz. Ülkemizin geleceği, su kaynaklarımızı nasıl kullanacağımıza bağlıdır. Kaynakların doğru kullanımı iyi bir planlama ile gerçekleştir. Su ürünleri stratejik bir öneme sahiptir. Su ürünleri yetiştiriciliği hızla büyümektedir. İzmir, sahip olduğu doğal kaynaklar bakımından su ürünleri üretimi için ciddi potansiyele sahiptir" dedi. Bakan, aşırı ve kuralsız avcılığın, geleceğimizin yok edilmesi demek olduğunu belirterek, "Amacımızın günü kurtarmak değil geleceğimizi kurtarmak olmalıdır" diye konuştu.

İzmir'de balık sezonu törenle açıldı.

"Mazotun yüzde 50 devlet tarafından desteklenmesi gerek"

Törende konuşan Su Ürünleri Kooperatifi Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, "Eskiye dönmek, eski balıkları bulmak belki mümkün değil ama bugünleri koruyabiliriz. Bunun için kota ve bölgesel balıkçılığa çabukça geçmek zorundayız. Bu şekilde sürdürebilirliğin ilk adımını atmış olacağız. Devlet olarak balıkçılara destek vermek amacıyla ÖTV'siz mazotun yüzde 50 devlet tarafından desteklenmesi balıkçıları rahatlatacak. FAO'nun raporuna göre yüzde 62,5 aşırı avlanma alanları Akdeniz ve Karadeniz. Sürdürülebilirliği sağlamak için dikkatli balıkçılık yapmalıyız. Şebeke dediğimiz, balıkçılığın baş belası durumunda. Şebekeyi Türkiye kara sularından çıkarmak zorundayız. Yeni su ürünleri kanununu çok acilen çıkarmanızı istiyoruz. Balıkçılığın geleceği bu yasadır. Lütfen tüketici arkadaşlarımız da boy ve zaman yasağına uyulmayan balıkları almasın" ifadelerini kullandı.

"Gemilerimizin KOBİ olma zamanı"

Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Güney de, "Gemilerimizin KOBİ olma zamanı. Sigortalardan faydalanamıyoruz. İş yeri olarak kabul ediyorlar ama her tarafta engelle karşılaşıyoruz. Bu sosyal güvenlik açısından balıkçı tayfalarının gündeme gelmesini talep ediyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından denize konuşlanmış gemilerin önünde protokol tarafından kurdele kesildi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İzmirli Balıkçılar 'Rastgele' Diyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 68 ilde 'Mercek-15' operasyonları düzenlendi
    08:45 68 ilde 'Mercek-15' operasyonları düzenlendi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamasına göre, 68 ilde gerçekleştirilen 'Mercek-15' operasyonlarında 750 silah ele geçirildi. Operasyonlar sonucunda 878 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Bakan Yerlikaya, organize suç örgütlerinin ve silah temin edenlerin peşinde olduklarını belirtti ve operasyonların devam edeceğini vurguladı.

  • Erzincan'da çıkan örtü yangını itfaiye tarafından söndürüldü
    08:41 Erzincan'da çıkan örtü yangını itfaiye tarafından söndürüldü

    Erzincan'ın Çağlayan Beldesi Yamaçlı Mahallesi'nde çıkan örtü yangını, rüzgarın etkisiyle büyüyerek yayıldı. Vatandaşların haber vermesi üzerine Erzincan, Üzümlü ve Altınbaşak'tan itfaiye ekipleri olay yerine sevk edildi. İtfaiyenin müdahalesiyle yangın kontrol altına alınarak soğutma çalışmaları yapıldı.

  • Mercek-15 Operasyonunda 750 Silah Ele Geçirildi
    08:39 Mercek-15 Operasyonunda 750 Silah Ele Geçirildi

    68 ilde gerçekleştirilen Mercek-15 operasyonlarında, 559 ruhsatsız tabanca, 58 kurusıkıdan çevrilmiş tabanca, 14 uzun namlulu tüfek, 119 ruhsatsız av tüfeği olmak üzere toplamda 750 silah ele geçirildi. Operasyonlar sonucunda 878 şüpheli hakkında işlem yapıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, organize suç örgütlerine ve silah temin edenlere karşı kararlı olduklarını belirtti.

  • Uşak'ta Öğretmenler Sahura Davul ve Maniyle Uyandırdı
    05:49 Uşak'ta Öğretmenler Sahura Davul ve Maniyle Uyandırdı

    Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ritimde Öğretmenler Müzik ve Dans Topluluğu bünyesindeki 30 öğretmen, mani söyleyip davul, darbuka ve bendir çalarak vatandaşları sahura uyandırdı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde 2022 yılında kurulan topluluk üyesi 30 öğretmen, ramazan ayında sahurda davul çalınması ve mani okunması konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Uşak Belediyesi eski hizmet binası önünde toplandı.

  • Çorum'da Polis Aracıyla Motosiklet Çarpıştı: Motosiklet Sürücüsü Yaralandı
    05:45 Çorum'da Polis Aracıyla Motosiklet Çarpıştı: Motosiklet Sürücüsü Yaralandı

    Çorum'un Buharevler Mahallesi İlim Yayma Kavşağı'nda meydana gelen trafik kazasında, polis aracıyla motosiklet çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü yaralandı ve hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

  • Polis aracıyla çarpışan motosiklet sürücüsü yaralandı
    05:45 Polis aracıyla çarpışan motosiklet sürücüsü yaralandı

    Çorum'da polis aracıyla motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında motosiklet sürücüsü yaralandı. Kaza, Buharevler Mahallesi İlim Yayma Kavşağı'nda meydana geldi. Mehmet S. İdaresindeki 19 AB 259 plakalı motosiklet ile İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekip otosu çarpıştı. Yaralanan motosiklet sürücüsü ambulansla hastaneye kaldırıldı.


Advertisement