İznik'te 3.Eser Lefke Kapıya - Son Dakika
Güncel

İznik'te 3.Eser Lefke Kapıya

İznik\'te 3.Eser Lefke Kapıya

İznik Belediyesi başlattığı çalışmayla İznik'in tarihinden aldığı değerleri gün yüzüne taşıyarak sembol eserler ortaya çıkıyor.

15.10.2018 08:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlçenin tarihinden bu yana önem taşıyan şahsiyetler ve tarihi eserler gerek şehrin giriş noktaları ile gerekse de şehrin önemli yerlerine sembol eserler şeklinde inşa ediliyor. Adeta birer fotoğraf köşesini andıran İznik Sahili'nde ki Kalyon, İstanbul Kapı da Bizans askerlerinin şehirden kaçışını simgeleyen eser ile son olarak da Lefke Kapı'ya inşa edilecek Deve üzerinde ki esnaf eseri ilçeye adeta yeni bir hava katıyor.

Çalışmaları inceleme esnasında konuşan İznik Belediye Başkanı Osman Sargın"İznik'in 4 etrafını da sembollerle çevirmeye başladık. Alt yapı, Üst yapı derken İznik'in etrafını güzelleştirmeye çalışıyoruz. Bu anlamda da İznik'in her tarafına İznik'i anlatacak semboller ile donatıyoruz. Bir zamanlar burada İznik gölüyle Orhangazi ve Yalova'ya ve Bursa'ya ticaret yapılırken kullanılan o dönemi anımsatan bir yelkenli tekne İzniklilere de hayırlı olsun inşallah diyoruz. Kardeşimize de göstermiş olduğu fedakarlıktan dolayı teşekkür ediyoruz . İnşallah bundan sonra İstanbul kapıya geçiçez. İstanbul kapıda bizim için çok önemli çünki bizim giriş ve çıkış olarak 2 tane kapımız var. Biri Yenişehir kapı bir diğeri ise İstanbul Kapı . Yenişehir Kapı bizim için şu yüzden çok önemli oraya Orhangazi nin mührünü koyduk . Orhangazi'ninşehre girdiği yer. Orhangazi şehre girdikten sonrada Bizansların şehri terk edip İstanbul'a gittiği yer orası da İstanbul kapı orayada Bizansların göçünü anımsatacak ben sizden orada bir atlı araba isteyeceğim onunda düzenlemesini yapıp en kısa sürede de orayı bitirirseniz memnun olurum.Lefke kapı diye tabir ettiğimiz bu kısım hem islami açıdan önemli bir kapı , hem de hıristiyanlar için önemli bir kapı . Buradan müslümanlar haç ibadetlerini yapmak için çıktıkları bir kapı olduğundan dolayıOsmanlılar döneminde burasına hicaz kapı olarak adlandırılırdı . Yine HıristiyanlarBizans ve roma döneminde de buradna çıkıldığı için burası onlar içinde önemli bir kapı sayılırdı . Bu anlamda da bizim burada yapacağımız eser hem ticareti , hemde yolculuğa hitap edecek şekilde olması lazım. Çünki Osmanlılar döneminde de ticaretin merkezi burasıydı . O anlamda buraya uygun bir eser çizimini gerçekleştirin inşallah en yakın süre de buraya hemen başlayalım" dedi.
Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İznik'te 3.Eser Lefke Kapıya - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement