İzto Başkanı Özgener Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

İzto Başkanı Özgener Açıklaması

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'in Türkiye ekonomisi sırtlayan en önemli üç kentten biri olduğunu, bu nedenle İzmir ekonomisinin güçlenmesinin Türkiye ekonomisinin güçlenmesi anlamına geldiğine işaret etti.

25.06.2018 19:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'in Türkiye ekonomisi sırtlayan en önemli üç kentten biri olduğunu, bu nedenle İzmir ekonomisinin güçlenmesinin Türkiye ekonomisinin güçlenmesi anlamına geldiğine işaret etti.

Özgener, İZTO Meclisi'nin haziran ayı toplantısında yaptığı konuşmada, göreve geldiklerinden itibaren tüm dikkatlerini üyelerin sektörel sorunlarının tespitine ve çözümüne yönelttiklerini söyledi.

Sorunları bir an önce ortadan kaldırarak, katma değeri yüksek üretime ve endüstri 4.0'a geçişi hızlandırmayı amaçladıklarını belirten Özgener, şunları kaydetti:

"Bu ay, İzmir için attığımız en önemli adımlardan biri Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası ile 6 binden fazla üyemizin faaliyet gösterdiği tarım ve hayvancılık sektörünün gelişiminde çığır açacak İzmir Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kuruluşu çalışmaları oldu. İzmir, üç büyük ve bereketli tarım havzasına sahip bir deniz kenti. Şehrimiz, süt üretiminde, organik tarımda, sebze ve meyve, balık üretiminde ülkemize liderlik ediyor. Bu potansiyelin değerlendirilmesi, üretimin sürdürülebilir kılınması, maliyetlerin düşürülmesi ve kaynakların etkin kullanılması organize bir yapı kurulması ile mümkün. Oda olarak Tarıma Dayalı İhtisas OSB'lerin kurulması konusunda ilk çalışmaları yapan kurumlardan biriyiz."

Türkiye'deki toplam tahsilatın yüzde 10,75"ini İzmir'in karşıladığına dikkati çeken Özgener, "İzmir sanayiden turizme, tarımdan hizmet sektörüne Türkiye ekonomisini sırtlayan en önemli üç kentten biri. Bu nedenle kentimizin ekonomisinin güçlenmesi ülkemiz ekonomisinin güçlenmesi demek. "Tahakkuk-Tahsilat" oranında İstanbul, Ankara ve Kocaeli'den sonra dördüncü sıradayız. İzmir'in sahip olduğu bu önemli potansiyel kamu yatırımları ile desteklendiği takdirde ülke ekonomisine yaptığı katkı katlanarak artacaktır." diye konuştu.

Oda olarak coğrafi işaret tescil çalışmalarının devam ettiğini de belirten Özgener, İZTO tarafından İzmir şambalisi, lokması, boyozu ve kumrusuna coğrafi işaret tescilini aldıklarını hatırlattı.

İzmir Tulum Peyniri ve Türk Kahvesi için de çalışmalar yürüttüklerini işaret eden Özgener, şunları kaydetti:

"Türk kahvemizin özel bir tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği var. Telvesi ile ikram edilen tek kahve türü. İşte Oda olarak Türk kahvesinin diğer kahvelerden farkını bilimsel raporlar ile ortaya koyuyoruz. Türk kahvesine mahreç işareti alınması ürünün ününden kaynaklanıyor. Geleneksel 'kız isteme' merasimlerinin bir süjesi olmuştur. Kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. 2012 yılında yaptığımız başvurumuzu revize ettik ve Türk Patent ve Marka Kurumu'na ilettik, hızlı bir şekilde onaylanmasını bekliyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İzto Başkanı Özgener Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement