İzto Başkanı Özgener: Asgari Ücretten Vergi Alınmaması Gerektiğini Düşünüyoruz - Son Dakika
Ekonomi

İzto Başkanı Özgener: Asgari Ücretten Vergi Alınmaması Gerektiğini Düşünüyoruz

İzto Başkanı Özgener: Asgari Ücretten Vergi Alınmaması Gerektiğini Düşünüyoruz

İZMİR Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, 2018 yılı başından bugüne enerji ve kredi maliyetlerinin çok yükseldiğini söyleyerek, iş dünyasının en önemli sıkıntılarından birinin istihdam üzerindeki vergi yükleri olduğunu belirtti.

26.12.2018 18:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İZMİR Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, 2018 yılı başından bugüne enerji ve kredi maliyetlerinin çok yükseldiğini söyleyerek, iş dünyasının en önemli sıkıntılarından birinin istihdam üzerindeki vergi yükleri olduğunu belirtti. Özgener, "Asgari ücret üzerinde işverene düşen SGK prim ve vergi  payı oldukça yüksek. Bu yükün azaltılması durumunda çalışana daha yüksek ücret vermeyi biz de isteriz. Asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

İZTO, yılın son toplantısı olan aralık ayı olağan meclis toplantısını odanın meclis salonunda gerçekleştirdi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, mecliste yaptığı konuşmada ülke ekonomisi için zorlu bir yılın geride bırakıldığını ifade etti. 2018 yılında yaşanan gelişmelerle ilgili üyelere bilgi veren Özgener, inşaat sektöründe uygulanan Otopark Yönetmeliği ile ilgili kısmi bir çözüm sağlansa da, İzmir gibi parsel büyüklükleri küçük ve bitişik düzen yapılaşmanın olduğu büyük kentlerde uygulamada ciddi güçlükler yaşandığını öne sürdü. Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinin pek çok kez değiştiğini anlatan Mahmut Özgener, son olarak da 7 Aralık 2018 tarihinde geçici bir madde eklendiğini söyleyerek yönetmelikten önceki ve sonraki yapı ruhsat başvurularının 30 Haziran'a kadar bir önceki yönetmeliğe göre sonuçlandırılacağını kaydetti. Bu yıl en çok konuşulan konulardan birinin 31 Aralık 2017 öncesi kaçak yapıları kapsayan İmar Barışı olduğunu anlatan Özgener, şöyle konuştu:

"Mağduriyetlerin önlenmesi için hayata geçen bu uygulamanın süresi 31 Aralık 2018'e uzatılınca başvurularda da önemli artışlar oldu. En son Bakanlık açıklamasına göre şu anda barıştan yararlanan 9 milyon kişinin yıl sonunda 13 milyona ulaşması bekleniyor. Gelir ise 8 milyar TL'yi buldu. Bu önemli kaynağın, başta kentsel dönüşüm olmak üzere inşaat sektörümüze can suyu olacağına inanıyorum. Sermaye eksikliği nedeniyle zor günler geçiren firmalarımıza İmar Barışı ile ilgili yapılacak ödemeler için önümüzdeki yıl sonuna kadar ödenmesi için 3 taksit imkanı getirilmesi yönelik düzenleme yapılmasını talep ediyoruz."

'YENİ HAL YASASI BEKLEMEDE'

Konuşmasında ihracat rakamlarını da değerlendiren Mahmut Özgener, Kasım'daki 15,5 milyar dolarlık ihracatla tüm zamanların en yüksek Kasım ayı ihracatına ulaşıldığını ifade etti. Ege Bölgesi'nde ise 7 bin Egeli ihracatçının, 1 milyar 199 milyon dolarlık ihracatla bu başarıya katkıda bulunduğunu dile getiren Özgener, 2019'da ticaret diplomasisinin hızlandırılacağını, daha fazla alım heyeti düzenleneceğini, Eximbank desteklerinin artırılacağı pazarların çeşitlendirileceğini aktardı. Başkan Özgener, Yeni Hal Yasası ile ilgili şunları kaydetti:

"Kanun kapsamına sebze ve meyvelerin yanı sıra et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, su ürünleri, arı ürünleri ve kesme çiçek ve Ticaret Bakanlığı'nca belirlenecek diğer gıda ürünleri ve tarımsal ürünler de dahil edilmesi, hal kurma yetkisinin belediyelerden alınarak, Ticaret Bakanlığı'na verildiği, toptancı hallerinin Bakanlığın izin vereceği anonim şirketler tarafından kurulacağı ve Ticaret Bakanlığı'nın, toptancı hali kurmak üzere kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile bunların üst kuruluşlarını görevlendirilebileceği gibi köklü değişiklikler yer alıyor. Üyelerimiz kaygılı ve kaygılarında da haklılar. Uzun yıllardır halde komisyoncu olarak faaliyet gösteren üyelerimiz işlerine tüccar olarak devam edecek ve özel teşebbüslerin kiracısı olacaklar. Üyelerimiz bu nedenle oluşturulacak yeni hal yönetimi yapısında bizzat yer almak istemekte ve bu konuda odamızın desteğini beklemektedir. İçiniz rahat olsun; kanun teklifi taslağı şu an beklemeye alınmış durumda."

YÜKSEK İSTİHDAM MALİYETLERİ

Yılın başından bugüne enerji ve kredi maliyetlerinin çok yükseldiğini ifade eden İZTO Başkanı Özgener, krediye ulaşımın zorlaştığını, enflasyon ve faiz oranlarının da ciddi oranlarda arttığını anlattı. İş dünyasının sıkıntılarından biri olan istihdam üzerindeki vergi yüklerine de çözüm getirilmesini talep eden Özgener, "Şu anda OECD ortalamasına göre yüksek istihdam maliyetlerine sahibiz. Asgari ücret üzerinde işverene düşen SGK prim ve vergi payı oldukça yüksek. Sayın Cumhurbaşkanımızın istihdam üzerindeki vergi yükünün azaltılacağı yönündeki açıklamasını çok sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Bu yükün azaltılması durumunda çalışana daha yüksek ücret vermeyi biz de isteriz. Asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini düşünüyoruz. Asgari ücretli çalışanlar için işverenlere, 500 ve üzeri çalışanı varsa 12 ay boyunca 101 TL, 500'den az çalışanı varsa 150 TL destek verilmesini çok olumlu karşılıyor ve önemli bir adım olarak görüyoruz" dedi.

'İZMİR ENDÜSTRİ 4.0'DA PİLOT İL'

Mahmut Özgener peşin vergi yükünün iş dünyasının üzerinden kaldırılmasını talep ettiklerini belirterek, geçici vergilerin 1 yıl ötelenmesinin, zor durumda olan firmalar için önemli bir sermaye kaynağı olacağını anlattı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a Lojistik Köy Projesi'nin 'Lojistik Organize Sanayi Bölgesi' statüsü ile kurulması önerisini aktardıklarını anlatan Özgener konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Oda üyesi firmaların Endüstri 4.0 olgunluk derecesini belirlemek amacıyla 39'uncu Bilgisayar ve Donanım Teknolojileri ve 79'uncu Bilişim Teknolojileri Grubu Meslek Komiteleri ile birlikte çalışma hazırladıklarını dile getiren Özgener şunları ifade etti:

"Endüstri 4.0 için Olgunluk Seviyesi Tespit Çalışması ile ilgili İZKA Genel Sekreteri Sayın Dr. Mehmet Yavuz'un Ankara ile yaptığı görüşmeler neticesinde, projemizin Bakanlık tarafından çok olumlu bulunduğu ve projenin Türkiye çapında gerçekleştirilmesine yönelik görüş birliğine varıldığı ve İzmir'in pilot il olarak seçildiği müjdesi odamıza iletildi."

PROJELERİ ANLATTI

İZTO'nun 2019 Yönetim Kurulu Çalışma Programı ve bütçesini hazırladıklarını belirten Özgener, "Yönetim Kurulu olarak göreve geldiğimizden bu yana geçen yaklaşık 8 aylık dönemde siz değerli meclis üyelerimiz ve meslek komitesi üyelerimiz ile birlikte bütünleşerek 'biz' anlayışını her alanda etkin bir şekilde uygulamaya geçirdik. Bu birlik ve beraberlik ile projelerimize odaklandık. Üyelerimizin sektörel ve mali sorunlarının çözümü, tüccarımızın, kentimizin, bölgemizin ve ülkemizin ekonomik kalkınması için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

Odanın kent ekonomisini geliştirmek amacıyla bizzat ve diğer kurum kuruluşlarla birlikte hayata geçireceği projelere yer verdiklerini söyleyen Özgener, "İhracat Destek Ofisi, Tarıma Dayalı İhtisas OSB kuruluşu, Üyelerimize Yönelik İhtisas Sitelerinin Oluşturulması: Atölye Kentler ve Organize Sanayi Bölgeleri, Mobilya OSB ve Matbaa, Ambalaj ve Kağıt OSB, İzmir Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi, Yerel Lezzetler İçin Gurme Köyü, Coğrafi İşaret Tescil Projelerimiz, Veri Bankaları, Festivaller Kenti İzmir, Uluslararası İş Birliği projeleri ve benzeri pek çok projeye ilişkin çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İzmir'in spor ekonomisinden daha fazla pay alması ve spor branşlarında başarıların artması için destek vereceğiz" diye konuştu.

72 MİLYON 500 BİN LİRALIK BÜTÇE KABUL EDİLDİ

Mecliste bazı üyelerin konuşmalarının ardından odanın 2019 yılı bütçesi, oy birliği ile 72 milyon 500 bin lira olarak belirlendi. Oldukça denk bir bütçe hazırladıklarını belirten Başkan Özgener, bütçe görüşmeleri sırasında söz alan meclis üyelerine tek tek yanıt verdi. İzmir Pasaport Dalgakıran Projesi ile ilgili sıkıntılı bir süreç yaşandığını dile getiren Özgener, sözleşmenin 3 yıl sonra yani 2021 yılında sona erdiğini açıkladı. Ocak 2012'de başlayan proje için İZTO olarak bugüne kadar 5 milyon 251 bin 670 lira para ödediklerini söyleyen Özgener, "Aslında güzel bir proje ama altyapısı hazır mı diye inceledim. SİT kapsamınaki bir arsayı 'ben bunu alayım da nasılsa SİT'ten çıkarırız' diye almışız ve bir sürü para ödemişiz. 3 sene daha ödeyeceğiz. Bugunün değeri ile harcadığımız para 10 milyon lirayı bulacak" dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin imar değişikliği ile mevcut alanın önünü açtığını anlatan Özgener, düzenlemenin SİT Kurulu'ndan geçse dahi projenin hayata geçmesinin 1,5 yılı bulacağını söyledi. Kullanımı İZTO'ya ait olan yerin iade edileceğini belirten Özgener, "Projesi hazır olduğu için taliplisi de çok olur. Hazırlanan proje güzel bir itirazım yok ama bize nasip olur mu bilmiyorum" dedi.

BAŞDURAK ÇARŞISI'NDA ZARAR

İşletmesi İZTO'ya ait Başdurak- Kemeraltı Turistik El Sanatları Çarşısı'nın önceki yönetim kurulu tarafından yapıldığını ifade eden Başkan Mahmut Özgener, oda olarak şimdiye kadar 1 milyon 359 bin 469 lira zarar ettiklerini söyleyerek şunları anlattı:

"Bu çarşı bizden önce yapılmış. Ben olsam bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak görür ve restore ettikten sonra bırakırdım. Ama hep ticarete bulaşmış ve daha sonra zarar etmişiz. Çarşıdaki dükkanlar kiralanamamış. Kiracılar iş yapamamış, bizden kirayı düşürmemizi istemiş. Biz de bu çarşıyı restorasyon karşılığı 2019 yılı itibarıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geri vereceğiz. Çünkü alındığı günden bugüne kadar zarar edilmiş. En iyisi biz ticarete bulaşmayalım."

ODADAN VAKFA KAYNAK AKTARIMI

İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Özgener, "Vakıfta yeni bir şeyin farkına vardık. Eğitim için harcanması gereken 348 milyon liralık miktarın yapılmadığını gördük. Bu durum çok tehlikeli. Vakıf eğitime para harcadığı için düşük KDV ödüyor. Bu istisnayı kaybettiği zaman tekrar geri alamaz. Nasıl atlanmış çözemedik, bu büyük bir hata. Aslında Vakfı bitirebilecek bir hata. Vakfın buna karşılık bir kaynağı da yok. Onu için odadan bir kaynak aktarımı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

- İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi İzto Başkanı Özgener: Asgari Ücretten Vergi Alınmaması Gerektiğini Düşünüyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 Milyar TL Borcu Ortaya Çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 Milyar TL Borcu Ortaya Çıktı

    Alanya Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri sonrasında CHP'den seçilen Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, belediyenin borç listesini ve aylık gelir gider dengesini ana binaya astı. Listeye göre Alanya Belediyesi'nin toplamda 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu bulunuyor.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.

  • IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024
    20:52 IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2024 için küresel ekonomik büyüme tahminini Ocak ayındaki tahminine göre 0.1 puan artırarak %3.2 olarak revize etti. IMF'nin Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, gelişmiş ekonomilerin bu yıl %1.7 büyümesi bekleniyor. Raporda, COVID-19 pandemisinin ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yanı sıra düşük üretkenlik, artan jeoekonomik parçalanma gibi faktörlerin büyümeyi olumsuz etkilediği belirtildi. IMF, 2024 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini ise son yılların en düşük seviyesi olan %3.1 olarak açıkladı. IMF, enflasyonun düşmesine rağmen faiz oranlarının arttığını ve yüksek borçlu gelişmekte olan ülkeler için borç dinamiklerinin daha az olumlu hale geldiğini belirterek ülkelerin mali tamponlarını yeniden oluşturmalarını önerdi.

  • Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama
    20:40 Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, gıdadaki KDV istismarını önlemek için başlattığı çalışma, sosyal medyada ''Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam geldi'' şeklinde yorumlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada ''KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

  • Erzurum'da 626 yatırım projesi için 98 milyar lira bütçe ayrıldı
    20:13 Erzurum'da 626 yatırım projesi için 98 milyar lira bütçe ayrıldı

    Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, kentte 626 yatırım projesi için toplam 98 milyar 971 milyon 148 bin 240 lira bütçe ayrıldığını bildirdi. Çiftçi, yapılan toplantıda kurum müdürlerine yatırımlar hakkında bilgi verdi ve projelerin gerçekleşme oranını açıkladı.

  • Fethiye'de Tarım ve Turizm Fuarı Açıldı
    19:59 Fethiye'de Tarım ve Turizm Fuarı Açıldı

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen 12. Fethiye Tarım, Hayvancılık, Seracılık, Gıda İhtisas ve 13. Fethiye Turistik İşletmeler, Villa Ekipmanları ve Dekorasyon Fuarı başladı. Fuarda 100 firma yer aldı. Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, ilçenin tarım ve turizm potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, fuarın üretici ve tüketiciyi bir araya getirmenin önemine vurgu yaptı. Fuarlar, 19 Nisan'da sona erecek.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşüşe geçecek
    19:59 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşüşe geçecek

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, enflasyonla mücadeleye yönelik mesajlar vererek, yıllık enflasyonun senenin ikinci yarısından itibaren düşüşe geçeceğini söyledi. Ayrıca, enflasyonun ücretli kesimlerde yol açtığı sıkıntıları bildiklerini ve popülist adımlardan uzak duracaklarını belirtti.


Advertisement