Jandarma Okullar Komutanlığındaki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika
Güncel

Jandarma Okullar Komutanlığındaki Darbe Girişimi Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığında yaşanan eylemlerle ilgili 317 kişinin yargılandığı davada, sanık savunmaları alınıyor.

03.07.2017 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığında yaşanan eylemlerle ilgili 317 kişinin yargılandığı davada, sanık savunmaları alınıyor.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi, Sincan Cezaevi Yerleşkesi salonunda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada ilk olarak sanık eski kursiyer Teğmen Abdullah Kartal savunma yaptı.

Kartal, Silahlı Kuvvetlere 2015'te girdiğini, mesleki tecrübesinin çok az olduğunu ifade ederek, 15 Temmuz'da öğleden sonra gece eğitimi yapılacağının söylendiğini, bunun üzerine Üsteğmen Uğur Kuzucu'nun talimatıyla da akşam içtimasına katıldıklarını anlattı.

Kuzucu'nun, kursiyerlerin disiplinsiz hal ve hareketlerinden dolayı gece eğitimi verildiğini söylediğini ifade eden Kartal, içtimanın ardından kendilerine söylendiği üzere eğitim kıyafetini giydikten sonra saat 20.45 civarı silah ve teçhizat alarak içtima alanında beklemeye başladığını ifade etti.

Kartal, içtima alanında işin ciddi olduğu ve cep telefonu kullanmamaları gerektiğinin söylendiğini belirterek, Üsteğmen Ramazan Akkuş'un elindeki bir listeden 8-10 kişilik timler oluşturduğunu, kendisinin ise isminin okunmadığını dile getirdi.

Akkuş'un, araç kullanmayı bilen olup olmadığını sorması üzerine kendisinin bildiğini söylediğini, bu yüzden yakındaki basketbol sahasında bulunan araçlardan birinin başına geçtiğini dile getiren Kartal, bazı kursiyerlerle sabaha kadar araçta uyuduğunu bildirdi.

Kartal, ilerleyen saatlerde İdris Kaya'nın kendisini uyandırdığını ve hastaneler bölgesinden Üsteğmen İslam Kılıç ve başkalarını araca bindirdiğini, bu kişileri misafirhaneler bölgesine götürdüğünü, sonrasında da aracı aldığı yere park ettiğini anlattı.

Bu sırada birçok kursiyer teğmenin sivil kıyafetlerini giydiğini gördüğü için kendisinin de sivil kıyafetlerini giydiğini belirten Kartal, toplanmaları istenilen amfiye gittiğini, burada Uğur Kuzucu, Muhlis Koçak ve ismini bilmediği bir yarbayın, gece darbe girişimi yaşandığını söylediklerini dile getirdi.

Kartal, ifade vermeye gideceklerinin söylendiğini, sonrasında da gözaltına alındığını aktardı.

Üniversitede okurken FETÖ'nün evlerinde kalmadığını savunan Kartal, Mahkeme Başkanı Melih Uçar'ın "Tarık Polat" isimli kişinin itirafçı olduğunu ve FETÖ'cü olduğunu söylediğini belirterek, buna ne dediğini sorması üzerine, "Kendisini kesinlikle tanımıyorum." dedi.

Bu arada yargılama devam ettiği sırada bir sanık avukatı rahatsızlandı. Mahkemeye 15 dakika ara verilirken rahatsızlanan kadın avukat, tekerlekli sandalyeyle salondan çıkarılıp, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Darbeyi öğrenince kışladan ayrılmış

Sanık eski kursiyer Teğmen Abdurrahman Doğan, 15 Temmuz'da her gün olduğu gibi derslere katıldıklarını, öğleden sonra dersteyken Muhlis Koçak tarafından kısım kıdemlilerinin Whatsapp grubuna bölüğün gece eğitimi olacağına dair mesaj atıldığını söyledi.

Akşam içtima yapıldığını, disiplinsiz hareketler olduğu için gece eğitim yapıldığının söylendiğini anlatan Doğan, saat 20.45 civarında içtima alanında düzen aldıklarını, burada tanımadığı subaylar gördüğünü ifade etti.

Arkadaşları arasında terör saldırısı olabileceğinin konuşulduğunu belirten Doğan, daha sonra oluşturulan bir grupla kayıt kabul merkezinin önüne gittiklerini ve kaldırıma oturduklarını bildirdi.

Doğan, yanlarına gelen Yüzbaşı Yusuf Yiğit'e ne yapacaklarını sorduklarını, kendisinin de bilgisi olmadığını söylediğini ifade ederek, burada bir-iki saat oturduktan sonra içeri yaralıların olduğu bir ambulans girdiğini dile getirdi.

Daha sonra erlerin kantinde televizyon izlediklerini, TSK'nın içindeki bir grubun ayaklanma başlattığı yönünde haberleri gördüğünü savunan Doğan, Yüzbaşı Yusuf Yiğit'in tabur binasına geçmeleri ve silahlarını emniyete almalarını istediğini anlattı.

Doğan, Whatsapp grubundan darbe girişimi olduğu, kanunsuz emirlere uyulmamasına ve bulundukları yeri terketmelerine yönelik mesaj gelmesi üzerine bir nizamiyeden zorla da olsa kışlayı terk ettiklerini bildirdi. Doğan, teğmenler grubuna gelen mesaj doğrultusunda sabah tekrar ifade vermek üzere kışlaya döndüklerini ve gözaltına alındıklarını dile getirdi.

Darbeyi öğrendikten sonra kışladan ayrıldığını dile getiren Doğan, FETÖ ile de herhangi bir bağı ve ilgisi olmadığını savundu.

Doğan, çapraz sorgusunda ise gece eğitimi olacağı emrini Tabur Komutanı Jandarma Binbaşı Tarık Görener'in verdiğini söyledi.

Kışladan çıkamamışlar

Sanık eski kursiyer Teğmen Abidin Göktaş da saat 15.00 sıralarında gece eğitimi olacağına yönelik mesaj geldiğini, saat 20.45 gibi içtima alanında Binbaşı Tarık Görener'in, eğitimin ciddi olduğunu, komutanlarının emirlerinden çıkmamalarını istediğini ve terör saldırısı yaşandığını söylediğini belirtti.

Kendisinin 8 kişilik bir grupla okul karargah binasının arka tarafının emniyetini almak için görevlendirildiğini anlatan Göktaş, daha sonra da lojmanlar ve Beytepe Hastanesi kavşağına geçtiklerini söyledi.

Göktaş, uçakları görünce kesinlikle kullanmamaları istenmesine rağmen gizlice telefona baktığını ve darbe girişimini öğrendiğini savunarak, bunun üzerine arkadaşlarıyla silahları bırakmaya karar verdiklerini ifade etti.

Silahları bırakmak için tabur bölgesine giderken Uğur Kuzucu'nun arayıp silahlarını bırakmalarını, kanunsuz bir emri yerine getirmemeleri istediğini de anlatan Göktaş, saat 06.00 gibi sivil kıyafetlerini giydiklerini, 1 No'lu Nizamiye'den çıkış olmadığı söylendiği için 2 No'lu Nizamiye'ye gittiklerini ancak buradan da çıkarılmadıklarını söyledi.

Göktaş, bunun üzerine kışladan çıkmak için 3 No'lu Nizamiye'ye yaklaştıkları sırada üzerilerine ateş açıldığını ve geri dönmek zorunda kaldıklarını anlattı.

Kışladan çıkamadıkları için amfide beklediklerini ve il jandarma ekiplerine teslim olduklarını anlatan Göktaş, o gece silah kullanmadığını, FETÖ ile bağı bulunmadığını öne sürdü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Jandarma Okullar Komutanlığındaki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement