Jandarma Okullar Komutanlığındaki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika
Güncel

Jandarma Okullar Komutanlığındaki Darbe Girişimi Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 61'i tutuklu, 317 kişinin yargılandığı davanın görülmesine tutuksuz sanık savunmalarıyla devam edildi.

14.07.2017 19:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 61'i tutuklu, 317 kişinin yargılandığı davanın görülmesine tutuksuz sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen duruşmada savunma yapan eski kursiyer Teğmen Özgür Parlak, devlet okullarında öğrenim gördüğünü, çocukluk hayalini gerçekleştirmek için Kara Harp Okuluna girdiğini söyledi.

Parlak, darbe girişiminden önce Jandarma Okullar Komutanlığında intibak kursu gören teğmen olduğunu, bu statüsü gereği emir komuta etme yetkisinin bulunmadığını savundu.

15 Temmuz'da Üsteğmen Muhlis Koçak'ın gece eğitimi olacağını, bu kapsamda teğmenlerin tam teçhizatlı şekilde hazır olmaları emrini verdiğini anlatan Parlak, o gece silah deposunun kimin tarafından açıldığına ilişkin bilgisinin bulunmadığını iddia etti.

Yüzbaşı Ramazan Akkuş'un, içtima alanındaki teğmenlerden rastgele 8'er kişilik timler oluşturduğuna şahit olduğunu belirten Parlak, terör saldırısı ihtimaline karşı bir grup teğmenle 1 nolu nizamiyede görevlendirildiğini söyledi.

Parlak, savaş uçağı seslerinin gelmesiyle ülke genelinde ciddi bir terör saldırısı olabileceğini düşündüklerini öne sürerek, gelişmeler hakkında bilgi almak için kayıt kabul bürosuna gittiklerini anlattı.

FETÖ'cü askerlerin kalkışma içinde olduklarını burada öğrendiklerini savunan Parlak, bunun üzerine arkadaşlarıyla silahlarını bıraktıklarını, daha sonra gözaltına alındıklarını dile getirdi.

"FETÖ'den şikayetçiyim"

Sanık kursiyer Teğmen Sefa Takçı da gece eğitimi sırasında görevlendirme yapıldıktan sonra emrine verildiği, ismini bilmediği binbaşıyla silahların bulunduğu depolar bölgesine gittiklerini söyledi.

İlerleyen saatlerde bu binbaşının uyuması için izin verdiğini belirten Takçı, sabah saatlerinde darbe girişiminden haberdar olduğunu savundu.

Arkadaşlarıyla silahlarını bıraktıktan sonra karargahtan ayrılmak istediklerini ancak nizamiyelerde ateş açıldığı için bunu başaramadıklarını anlatan Takçı, ilerleyen saatlerde tanımadıkları silahlı grubun kendilerini gözaltına alarak polise teslim ettiğini kaydetti.

Takçı, darbe girişiminde yer almadığını, kimseden kanunsuz emir almadığını öne sürerek, "Gece eğitimi için oradaydım. Benim ve ailemin FETÖ ile bağı bulunmamaktır. Ailemde soruşturma geçiren, tutuklu olan kimse yoktur. Bize böyle kara bir gece yaşatan FETÖ'den şikayetçiyim." diye konuştu.

"Hukuka aykırı emir almadım"

Sanık kursiyer Teğmen Sercan Arı da Ramazan Akkuş'un emriyle 3 No'lu nizamiyeye gittiklerini, burada olağandışı gelişmeye şahit olmadıklarını öne sürdü.

İlerleyen saatlerde Başbakan Binali Yıldırım'ın kalkışma olduğunu bildiren açıklamasından haberdar olduğunu savunan Arı, Jandarma Okullar Komutanlığında darbe girişimine yönelik hareketlilik olmadığını, birliğin bu durumunu darbeye karşı tavır olarak yorumladığını iddia etti.

Arı, sabah saatlerinde silahlarını teslim ettiklerini, bir arkadaşının aracıyla karargahtan ayrıldıklarını belirterek, tanık olarak dinleneceğini düşünerek karargaha geri geldiklerini kaydetti.

Sanık Binbaşı Tarık Görener'in sıkıyönetim ilan edildiğini söylediğini duymadığını belirten Arı, hukuka aykırı emir almadığını, şiddet içeren eylem içinde olmadığını öne sürdü.

Oğuzhan Sandıkçı da darbe girişimini öğrendikten sonra arkadaşlarıyla 2 No'lu nizamiyeden çıkmak istedikleri sırada tanımadığı grubun kendilerine ateş açtığını söyledi.

Bu kişilerden birinin sivil olmasına rağmen üzerinde hücum yeleği bulunduğunu ifade eden Sandıkçı, daha sonra gözaltına alındıklarını dile getirdi.

Sandıkçı, FETÖ üyesi olmadığını öne sürerek, yargılama sonunda beraatini talep etti.

"Suçsuz olduğumuz söylendi"

Sanık Osman Özdemir de gece eğitimi için içtima alanına geldiğinde ismleri okunan arkadaşlarının kışlanın muhtelif bölgelerine gönderildiğini anlattı.

Bu sırada görüştüğü Üsteğmen Onur Demirel'e neler olduğunu sorduğunu, onun da gelişmeler hakkında bilgisinin bulunmadığını söylediğini savunan Özdemir, şu beyanlarda bulundu:

"Ailemle yaptığım telefon görüşmesinde Başbakan'ın açıklama yaptığını öğrendim. Aileme birliğimizde olağandışı bir gelişme olmadığını anlattım. 01.30'da odama gittim, sabaha kadar arkadaşımla kaygılı bir şekilde bekledik. Sabah saatlerinde Üsteğmen Muhlis Koçak, toplanmamızı istedi. Binbaşı Murat Bilgeç de suçsuz olduğumuzu söyleyerek, polise ifade vereceğimizi söyledi. Daha sonra gözaltına alındık."

Tutuksuz sanıklar Semih İspekter, Vahap Acar, Murat Mutaf, Osman Özdemir, Umut Sepet ve Muhammet Kandemir'in de savunmasını alan mahkeme, duruşmayı 17 Temmuz Pazartesi gününe erteledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Jandarma Okullar Komutanlığındaki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement