Japon Annenin Evlat Zaferi - Son Dakika
Güncel

Japon Annenin Evlat Zaferi

Japon Annenin Evlat Zaferi

Türk eşi Fevzi Deniz'in 7 yaşındaki kızını elinden alıp Türkiye'ye getirmesi üzerine Gaziantep'te hukuk mücadelesi başlatan Japon Michiko Nishizuka, evlat savaşından galip çıktı.

05.01.2012 11:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk eşi Fevzi Deniz'in 7 yaşındaki kızını elinden alıp Türkiye'ye getirmesi üzerine Gaziantep'te hukuk mücadelesi başlatan Japon Michiko Nishizuka, evlat savaşından galip çıktı. Yargıtay, yerel mahkemenin Kader Deniz'in velayetinin babaya verilmesi kararını bozarak, küçük kızın annede kalması gerektiğine hükmetti.

Tokyo'da işçilik yapan 47 yaşındaki Michiko Nishizuka, 9 yıl önce Gaziantep'ten ülkesine turist olarak gelen 37 yaşındaki Fevzi Deniz ile tanışıp evlendi. Çiftin 2005'te kız çocukları dünyaya geldi. Aile, Fevzi Deniz'in Gaziantep'in Kayaönü Mahallesi'nde oturan babasının evine ziyarete geldi. İddiaya göre Fevzi Deniz, tartıştığı eşi Michiko'yu, "Ben Kader'i alıp sonra gelirim" diyerek uçakla Japonya'ya gönderdi. Bir süre sonra Fevzi Deniz Japonya'ya döndü, ancak çocuğunu Gaziantep'te anne ve babasının yanına bıraktı.

Tüm girişimlerine rağmen kızının yanına gelmesini sağlayamayan ve telefonla görüşme girişimlerinden de sonuç alamayan Michiko Nishizuka Deniz, Türkiye'ye gelip Japonya Büyükelçiliği'ne başvurdu. Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği Hukuk Müşaviri Keiko Torigoe ile birlikte Gaziantep'e gelen Michiko Nishizuka, Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe vererek çocuğunun alınıp kendisine verilmesini, eşi hakkında da dava açılmasını istedi.

SAVCI HUZURUNDA HASRET GİDERDİLER

Minik Kader, babası, babaannesi ve dedesi bir avukat gözetiminde Gaziantep Adliyesi'ne getirildi. Anne ile kızı Kader'in buluşma anında duygusal anlar yaşandı. Kader annesine, "Anne neden geç geldin?" diye sordu. Savcılıkta ifade veren anne Michiko Nishizuka Deniz, boşanmayı düşünmediğini aile olarak Japonya'da yaşamlarına devam etmek istediğini söyledi. Fevzi Deniz ise Gaziantep'e yerleşmek istediği yolunda ifade verdi. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcısı, çocuğun bir hafta süreyle dedede kalmasını, bu süre içinde çiftlerin uzlaşamaması halinde velayet davası açılması yolunda görüş bildirdi. Michiko Nishizuka Deniz, gözyaşları arasında 19 Nisan 2009'da Türkiye'den ayrılırken uçağın merdivenlerinde kızının hayaline el sallayıp, "Bir gün seni almaya mutlaka geleceğim" dedi.

KIZINI ALMAYA GELECEK

Kader'in babası Fevzi Deniz ile annesi Michiko'nun anlaşamaması üzerine Gaziantep 1. Aile Mahkemesi'nde velayet ve boşanma davası açıldı. Yargılama sonucunda mahkeme çiftçi boşayıp Kader'in velayetini baba Fevzi Deniz'e verdi.

Annenin avukatı Sermet Atay da kararı temyiz etti. Temyiz kararını görüşen Yargıtay 2. Hukuk Mahkemesi, "Ana yanında kalmasının çocuğun bedeni, fikri, ahlaki gelişmesine engel olacağı yönünde ciddi ve inandırıcı deliller bulunmadığı ve hemen meydana gelebilecek tehlikelerin varlığı da ispat edilmediği halde ana bakım ve şefkatine muhtaç Kader'in babanın velayetine bırakılması usul ve kanuna aykırıdır" görüşü belirtildi.

Kararın anne Michiko'ya tercümanı aracılığıyla iletildiğini ve çok sevindiğini belirten Japon annenin avukatı Atay, "Önümüzdeki günlerde kendisi Türkiye'ye gelip çocuğunu alacak" dedi.

--- KUTU ---

Gaziantep- Japonya hattındaki çocuk davaları

MICHIKO Nishizuka'nun yaşadığı dramın bir benzerini ise Gaziantepli Salman Gözlügöl ile Gazi Saman yaşamıştı. 1996'da çalışmak için Japonya'ya giden 38 yaşındaki Salman Gözlügöl, Tokyo'da tanıştığı 49 yaşındaki Miyako Amo ile evlendi. Miyako, sevgilisine kendisinin de çalıştığı Saitama kentindeki boya fabrikasında iş bulup evine yerleştirdi. Aralık 1998'de vizesiz olarak çalışırken yakalanan Salman Gözlügöl'e bir yıl Japonya'ya giriş yasağı getirildi. Bu sırada Miyako'nun Salman Gözlügöl'e 'Amcam' diye tanıştırdığı 65 yaşında biriyle evli olduğu, Salman'ı ise çocuk yapmak için kullandığı ortaya çıktı. Miyako bir erkek bebek dünyaya getirdikten sonra kayıplara karıştı. Gaziantep'te yaşayan Gözlügöl, şimdi ise çocuğunun akıbetinden habersiz.

32 yaşındaki Gazi Saman da 2001'de çalışmak için Japonya gitti. Saman, 3 yıl sonra, kendisinden 6 yaş büyük Japon Akime Nakayama ile tanıştı. Akime, vize sorunu yaşayan Gazi ile evlendi. Hanefi ve Ayşe isimli çocukları oldu. Evlilikten sonra Gazi Saman, müteahhitlik yapmaya başladı. Gazi Saman'ın iddiasına göre, mutlulukları Akime'nin kanser hastası babasıyla ilgilenmek için işten ayrılması ve ortak hesaplarından haber vermeden 40 bin doları çekmesiyle bozuldu. Sürekli tartışan çift boşandı, ancak aynı evde yaşamaya devam etti. Velayeti anneye verilen çocuklarından ayrı kalmak istemeyen Gazi Saman, maddi sorunlar sebebiyle çıkan bir tartışma sonucu eski eşini darp edip 3 ay cezaevinde kaldı. Çift, Saman'ın hapisten çıkmasının ardından Gaziantep'e döndü. Ancak 2009'da Japonya'ya giden Akime, Dışişleri Bakanlığı'na başvurup çocuklarının zorla Türkiye'de tutulduğunu savunarak yardım istedi. Ardından da Gaziantep'teki eşinin evine yapılan gece yarısı polis baskınıyla çocukları alınarak anneye teslim edildi ve Japonya'ya gitti. Saman'ın Japonya'daki hukuk mücadelesi sürüyor. - Gaziantep

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Japon Annenin Evlat Zaferi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement