Japon "Deprem Dede"Den Hayat Kurtaran Dersler - Son Dakika
Yerel

Japon "Deprem Dede"Den Hayat Kurtaran Dersler

MURAT ASİL / ZEKERİYA GÜNEŞ - Japonya'dan yaklaşık 25 yıl önce geldiği Türkiye'de önemli vizyon projelerinde görev alan yüksek mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, özellikle çocukları depreme karşı bilinçlendirmek amacıyla il il geziyor.

31.12.2015 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MURAT ASİL/ ZEKERİYA GÜNEŞ - Japonya'dan yaklaşık 25 yıl önce geldiği Türkiye'de önemli vizyon projelerinde görev alan yüksek mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, özellikle çocukları depreme karşı bilinçlendirmek amacıyla il il geziyor.

Japonya Yurt Dışı İnşaat Şirketleri Genel Sekreteri Yoshinori Moriwaki (61), seminer vermek için geldiği Siirt'te AA muhabirine, 1990'dan beri Türkiye'de yaşadığını, Marmaray, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü gibi ülkenin vizyon projelerinde denetim görevinde bulunduğunu söyledi.

Ülkesinde sık sık depremin yaşandığı Sendai bölgesinde 13 yıl uzman olarak görev yaptığını belirten Yoshinori, 2011'in mart ayında Japonya'nın kuzeydoğusu, kasım ayında ise Van'da yıkım, ölüm ve yaralanmalara yol açan sarsıntılar meydana geldiğine işaret etti.

Japonya'daki bu depremde büyük kızından 3 gün haber alamadığını dile getiren Yoshinori, "En kötü senaryoyu düşündüm. Ne mutluki kızıma bir şey olmadı" dedi.

Atsushi Miyazaki'nin ölümü

Yoshinori, 2011'deki depremlerin ardından yardım çalışmaları için Van'a gelen Japon Atsushi Miyazaki'nin ölümünden etkilenerek, Türkiye'de insanları depreme karşı bilinçlendirmeye karar verdiğini bildirdi.

İki ülke ilişkilerinin, 1890'daki Ertuğrul Fırkateyni kazası, 1985'teki İran- Irak Savaşı nedeniyle Tahran'da mahsur kalan Japonların uçakla kurtarılması ve son olarak Van depremindeki yardım çalışmalarıyla daha da derinleştiğini vurgulayan Yoshinori, şöyle devam etti:

"Japonya'da çocuklara deprem konusundaki eğitimler ana sınıfında verilmeye başlanır. Türkiye'de deprem konusunda eğitim daha zayıf. İlkokul ve ortaokullarda bu konuda eğitimler verilirse, çocukların bu yaşlarda aldıkları bilgiler akıllarında kalır ve deprem anında neler yapabileceklerini öğrenirler. Onun için Türkiye'de nereden davet gelse gidiyorum ve çocukları bilgilendiriyorum. Şunu söyleyeyim, Türkiye önümüzdeki yıllarda olabilecek depremlere maalesef hazır değil."

Yapı denetiminin önemi

Depremlerin doğrudan ölüm nedeni olmadığına işaret eden Yoshinori, can kayıplarının ihmallerden arttığını belirtti.

Yoshinori, 2011'de Japonya'daki depremin büyüklüğünün 9 olduğuna ancak ölümlerin sarsıntıdan değil tsunamiden kaynaklandığına dikkati çekti.

Türkiye'deki depremlerde fazla can kaybı yaşanmasının temel nedeninin denetimsiz yapılaşma olduğunu savunan Yoshinori, "Son yıllarında çıkarılan yönetmeliklerle denetim arttı. Yeni yapılan konutlar ve kentsel dönüşümlerle, Türkiye'de depreme dayanıklı konut sayısı artmaya başladı. Ülke genelinde bu dönüşümlerin hız kazanması gerekir" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Japon 'Deprem Dede'Den Hayat Kurtaran Dersler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement