Japon Heyetten Afad'a Ziyaret - Son Dakika
Güncel

Japon Heyetten Afad'a Ziyaret

Japonya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı İchiro Aisawa, "Türkiye ve Japonya arasında son yıllarda doğal afetlere karşı mücadele ve planlamayla ilgili daha yoğun çalışma fırsatımız oldu.

02.05.2018 13:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Japonya- Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı İchiro Aisawa, "Türkiye ve Japonya arasında son yıllarda doğal afetlere karşı mücadele ve planlamayla ilgili daha yoğun çalışma fırsatımız oldu. Türkiye, afetler konusunda çok tecrübeli bir ülke. İki ülke arasında bilgi, tecrübe ve teknoloji transferi yapmak istiyoruz." dedi.

Japonya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Aisawa ve Japonya Liberal Demokratik Partisi milletvekilleri, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığını (AFAD) ziyaret etti. Heyeti, AFAD Genel Merkezi binası önünde AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu karşıladı ve AFAD Deprem İzleme Merkezi ile Afet Koordinasyon Merkezi'ni gezdirerek heyete bilgi verdi.

Japon heyet, Türkiye'deki olası büyük bir afette kurumlar arası iletişimin sağlanacağı Afet Koordinasyon Merkezi'nde, Güllüoğlu'ndan detaylı bilgiler aldı. Güllüoğlu ve heyet, AFAD'daki bazı önemli merkezleri gezdikten sonra ortak açıklama yaptı.

Yaklaşık 3 hafta önce Japonya'ya yaptıkları ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Güllüoğlu, bu ziyaretin üzerinden çok geçmeden Japon heyetin Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirtti.

Japonya ile yaptıkları iş birliğinden oldukça memnun olduklarını söyleyen Güllüoğlu, "Japonya'daki farklı kuruluşlarla görüşmelere başladık. Biz, bu iş birliğini, hem Japonya hem Türkiye tarafından karşılıklı olarak geliştirmeyi temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.

AFAD'ın, afetlerden sorumlu en üst düzey kurum olduğuna dikkati çeken Güllüoğlu, doğal afetlerin yanı sıra son 7 yılda Suriyeli sığınmacılarla ilgili çalışmalar yürüttüklerine işaret etti.

Güllüoğlu, AFAD'ın, Türkiye'deki sığınma kamplarının yönetimini, yaklaşık iki ay önce Göç İdaresine devrettiğini hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"(Sığınmacı kamplarının yönetimini) Devretmeden önce, Türkiye'deki 21 kampta 200 binden fazla Suriyeliyi, toplamda 3,5 milyon Suriyeliyi, Suriye'nin kuzey bölgesindeki Fırat Kalkanı ve Afrin bölgesinde ise 1 milyondan daha fazla Suriyeli'ye yardımlar Türkiye üzerinden gidiyor. İdlib bölgesinde de 2 milyona yakın insan, yine Türkiye üzerinden giden yardımlarla hayatını devam ettiriyor. AFAD olarak bir taraftan teknik afet kurumu, bir taraftan ise insani yardım kurumu olarak faaliyetlerimize devam ettiriyoruz."

Türkiye ve Japonya afetle mücadelede iş birliği yapacak

Japonya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Aisawa da son dönemde iki ülke arasında gelişen iş birliğine vurgu yaparak, iki ülkenin özellikle deprem konusunda ortak bir gündeminin olduğunu ve tecrübelerini paylaşması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Aisawa, Türkiye'nin dünyadaki sorunlarla ve savaş mağduru insanlarla yakından ilgilendiğini belirterek, "Ben şahsi olarak 3 milyondan fazla Suriyeli mültecinin Türkiye'de yaşadığını biliyor ve takdir ediyorum. Bunun, tüm dünyanın da farkında olması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Japonya Temsilciler Meclisi üyesi Ryuji Koizumi de kendilerine gösterilen misafirperverlikten ötürü teşekkür ederek, bu ay başında Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ve AFAD Başkanı Güllüoğlu'nun Tokyo'yu ziyaret ettiğini hatırlattı.

Koizumi, "Akdağ'ın ziyareti esnasından, Türkiye ile Japonya arasında afet önleme alanında yapılabileceğimiz çok şey olduğunu dile getirmiştik." dedi.

İki ülkenin afet önleme konusunda ortak çalışmalar yürütebileceğini vurgulayan Koizumi, Türkiye ile Japonya'nın, afetlerin önlenmesi alanında çalışan araştırmacı ve öğrencilerin yetiştirilmesi ile uydu sistemleriyle elde edilen bilgilerin paylaşılmasında iş birliği yapabileceğini ifade etti.

Koizumi, Türkiye'nin doğal afetle ilgili bilgi ve tecrübesinin oldukça fazla olduğuna dikkati çekerek, Japonya'da meydana gelen büyük depremde Türkiye'nin gönderdiği yardım ve verdiği destekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

AFAD Başkanı Güllüoğlu, konuşmalarından ardından, Japon heyete bir Suriyeli sığınmacının yaptığı, Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan "Çingene Kız" reprodüksiyon çalışmasını hediye etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Japon Heyetten Afad'a Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • BIST 100 Endeksi İlk Yarıda Yükseldi
    13:13 BIST 100 Endeksi İlk Yarıda Yükseldi

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,97 değer kazanarak 8.980,33 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 2,54, holding endeksi yüzde 1,87 değer kazandı. Ulaştırma sektörü en çok kazandıran, orman kağıt basım sektörü ise en çok gerileyen oldu. Analistler, küresel pay piyasalarında belirsizliklere rağmen pozitif bir seyir izlendiğini belirtti.

  • İzmit'te Cadde Ortasında Tabancayla Ateş Edilen Anlar Görüntülendi
    13:12 İzmit'te Cadde Ortasında Tabancayla Ateş Edilen Anlar Görüntülendi

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir şahsın kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş ettiği anların görüntüsü ortaya çıktı. Görüntüde, şahsın 'gel lan buraya' diyerek kovaladığı kayınbiraderine ateş ettiği duyuluyor. Olay sonrası polis ekipleri olay yerinde inceleme yaparken, gözaltına alınan kayınbiraderin ise hafif yaralı olduğu belirtildi.

  • Türk Kızılay Siirt Şubesi, Ramazan Boyunca 400 Kişiye Evlerine Yemek Ulaştırıyor
    13:11 Türk Kızılay Siirt Şubesi, Ramazan Boyunca 400 Kişiye Evlerine Yemek Ulaştırıyor

    Türk Kızılay Siirt Şubesi, ramazan boyunca her gün 400 kişinin evine yemek ulaştırıyor. Kızılay gönüllülerinden oluşan ekipler, AŞ evinde hazırlanan yemekleri Algül ve Doğan mahallelerinde ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıyor. Türk Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Yener Tanık, Kızılay'ın her ramazanda olduğu gibi bu yıl da ihtiyaç sahibi ailelere destek çıktığını belirtti. Ramazan boyunca Siirt'te her gün 400 aileye sıcak yemek servisi sunulacağını dile getiren Tanık, 'İhtiyaç sahiplerine ayrıca kuru gıda ve periyodik yardımlar da sürüyor. Kızılay gönüllülerimizle birlikte her gün bir veya iki mahallede 400 ailenin evine üç çeşit yemek ulaştırıyoruz. Ramazan boyunca ihtiyaç sahiplerine yardımlarımız devam edecek.' dedi.

  • Elazığ'da soba, yangına neden oldu çatı katı kül oldu
    13:10 Elazığ'da soba, yangına neden oldu çatı katı kül oldu

    Elazığ'da bir iş yerinde sobadaki alevin sıçraması sonucu çıkan yangında çatı katı kül oldu. Yangının odunluğa sıçramaması faciayı önledi. İtfaiye ekipleri yangını kısa sürede kontrol altına aldı.

  • Tekirdağ'da Evde Hint Keneviri Üretimi Yapan Şüpheli Yakalandı
    13:09 Tekirdağ'da Evde Hint Keneviri Üretimi Yapan Şüpheli Yakalandı

    Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde bir evde iklimlendirme sistemi kurarak saksılarda Hint keneviri yetiştiren bir şüpheli yakalandı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, aldıkları bilgi üzerine evde yapılan kenevir üretimine yönelik operasyon düzenledi. Operasyonda bir miktar Hint keneviri, kenevir tohumu, ruhsatsız tabanca ve diğer ekipmanlar ele geçirildi. Ev sahibi gözaltına alındı.

  • Denizli'de Otomobilin Çarptığı Kişi Yaralandı
    13:09 Denizli'de Otomobilin Çarptığı Kişi Yaralandı

    Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, A.S. tarafından kullanılan bir otomobil, yolun karşısına geçmeye çalışan 89 yaşındaki Mehmet Akyol'a çarptı. Yaralanan Akyol, ambulansla Pamukkale Üniversitesi Hastanesine kaldırıldı ve hayati tehlikesi olduğu belirtildi. Sürücü A.S. ise gözaltına alındı.

  • Özkan Alp, 71 Evler Mahallesinde İftar Programı Düzenledi
    13:09 Özkan Alp, 71 Evler Mahallesinde İftar Programı Düzenledi

    Cumhur İttifakı Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Özkan Alp, 71 Evler Mahallesinde düzenlediği iftar programında mahalle sakinleri ile iftar yaptı. Alp, iftar sonrası vatandaşlarla bir araya gelerek mahallenin sorunlarını dinledi ve destek istedi.

  • Saratlı Belediye Başkan Adayı Cuma Kaplan, Maaşını Öğrencilere Dağıtacağını Açıkladı
    13:09 Saratlı Belediye Başkan Adayı Cuma Kaplan, Maaşını Öğrencilere Dağıtacağını Açıkladı

    Saratlı beldesinin SOL Parti Belediye Başkan Adayı Cuma Kaplan, belediyeden maaş almayacağını ve maaşını eşit olarak öğrencilere dağıtacağını söyledi. SOL Parti mitinginde konuşan Kaplan, adaletli ve eşitlikçi bir yönetim anlayışıyla hizmet etmek istediğini vurguladı.

  • Karaman'da 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor
    13:08 Karaman'da 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor

    Karaman'da bulunan 57 mahallede, 31'i kadın 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, şehir merkezindeki muhtar adayı sayısının önceki seçime göre arttığını belirtti. Kadın adayların sayısının da arttığı belirtilirken, en çok adayın bulunduğu mahalle Ahmet Yesevi Mahallesi olarak açıklandı.


Advertisement