Japonlar "Sarı Elmas" Yiyecek, Ürünün Değeri Artacak - Son Dakika
Ekonomi

Japonlar "Sarı Elmas" Yiyecek, Ürünün Değeri Artacak

Sakarya'nın Geyve ilçesinde "sarı elmas" olarak adlandırılan ve birçok ülkeye ihraç edilen ayvanın Japonya'ya da ihraç edilmesi için harekete geçildi.

01.11.2017 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İBRAHİM YOZOĞLU - Sakarya'nın Geyve ilçesinde "sarı elmas" olarak adlandırılan ve birçok ülkeye ihraç edilen ayvanın Japonya'ya da ihraç edilmesi için harekete geçildi.

Geyve ilçesinde ana geçim kaynakları arasında yer alan ayva, işçiler tarafından hasat edilmeye başlandı. Toplanan ayvalar, bahçede kalitesine göre ayrıştırılarak ihracat için hazır hale getiriliyor.

İç piyasanın yanı sıra Ukrayna, Hollanda, İtalya, Almanya, Fransa ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkeye ihraç edilen ayvanın pazar payının arttırılması için çalışmalar sürüyor.

Geyve ayvasının, yapılan festivallerle daha fazla ülkeye ulaştırılması hedefleniyor. Bu kapsamda, Geyve ayvasının marka tescili yapıldı, ayrıca coğrafi işaret belgesi için başvuru gerçekleştirildi. Ayrıca yöresel ürünler üretim merkezi kurulması ve her yıl festival düzenlenmesi planlanıyor.

"Ayvanın marka tescilini yaptık"

Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayvanın ilçenin ana geçim kaynağı olduğunu söyledi.

Yıllık yaklaşık 300 bin ton ürün çıkan ilçede 65 bin ton ayva üretildiğini aktaran Kaya, "Biz de bundan dolayı ismini 'sarı elmas' koyduk. Ayvanın kalitesinin ve pazarının arttırılmasıyla alakalı Geyve Belediyesi olarak ciddi çalışmalarımız oldu. Bunlardan öncelikli olarak ayvanın marka tescilini yaptık." dedi.

"Geyve ayvası" marka tescilini yaptıklarını ve marka tescilinin Geyve Belediyesi'nin elinde olduğunu dile getiren Kaya, ayvanın coğrafi işaret belgesiyle alakalı ağustos ayında başvuru yaptıklarını belirtti.

Bir ürün için coğrafi işaret belgesinin kolay verilmediğini ancak kasım ayı içinde ayvanın coğrafi işaret belgesinin alınacağı bilgisini veren Kaya, tescil belgesi alınarak Geyve ayvasının kalitesinin tescillendiğini vurguladı.

Rusya ve Katar'ın ardından Japonya'ya da gönderilecek

Kayıtlara göre ilçede 13 bin dekar alanda yıllık ortalama 65 bin ton ayva üretimi yapıldığını aktaran Kaya, "Geyve'deki Sakarya Nehri'nin nemi, Sakarya Nehri'nden dolayı burada oluşan sis, Geyve Boğazı'ndan ve Doğantepe Boğazı'ndan gelen rüzgar akımlarıyla burada yetişen ayvanın kalitesi farklı. Türkiye'nin en iyi ayvası burada yetişmektedir." diye konuştu.

Kaya, şu an ayvanın ihracatıyla ilgili ciddi gelişmeler yaşandığına işaret ederek, "Öncelikle Almanya ve Hollanda, arkasından Rusya ve Katar, şu anda da Japonya'dan gelen arkadaşlar, ülkelerine ayva götürmek için gerekli çalışmalarını başlattı. Ayvanın bu tanıtımının ardından ürünün rakamsal olarak da değeri arttı." dedi.

Bunun da ilçeye ciddi katkı sağladığını, hem ayva üretiminin arttırılması hem de fidan dağıtımıyla ilgili yeni kararları alarak ayvayı daha farklı bir boyuta getirmek için uğraştıklarının altını çizen Kaya, Geyve Belediyesi olarak mecliste aldıkları kararlar sonucunda yöresel ürünler üretim merkezi kuracaklarını bildirdi.

Kaya, nisan ayı sonunda merkezi faaliyete geçirmeyi planladıklarını söyleyerek, burada ilçedeki ürünlerin mamullerinin üretileceğini hem de ayva marmeladı, ayva reçeli, ayva sirkesi gibi ürünleri vatandaşlara sunuma hazırlayacaklarını kaydetti.

Ayva tüccarı Fırat Ertuğrul ise ilçeden yaklaşık bin ton ayva aldığını belirterek, "Topladığımız ayvayı Bursa soğuk hava depolarına gönderiyoruz. Oradan da Antalya, Mersin, Rusya olmak üzere pazarlara sunuyoruz. Her yıl ayvayı buradan alıyoruz. Diğer illere göre tonajı, kalitesi daha iyi olduğu için ayvayı her yıl Geyve'den alıyoruz. Yaklaşık 45 gün bu ilçede kalıyoruz. 60-70 kişi burada çalıştırıyoruz." ifadelerine kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Japonlar 'Sarı Elmas' Yiyecek, Ürünün Değeri Artacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü
    17:53 Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü

    Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı stant, Aydın'da düzenlenen Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda büyük ilgi gördü. Belediyenin tarım ve hayvancılık alanındaki destekleri ve Halk Ege Et'in çalışmaları vatandaşlar tarafından beğenildi.


Advertisement