Japonya'da Deprem ve Tsunami Faciasının Kurbanları Anıldı - Son Dakika
Güncel

Japonya'da Deprem ve Tsunami Faciasının Kurbanları Anıldı

Japonya'da 11 Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında oluşan tsunamide hayatını kaybeden ve hala kayıp olan binlerce kişiyi anmak için tören düzenlendi.

11.03.2019 14:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Japonya'da 11 Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında oluşan tsunamide hayatını kaybeden ve hala kayıp olan binlerce kişiyi anmak için tören düzenlendi.

Kyodo ajansının haberine göre, başkent Tokyo'da, İmparator Akihito'nun küçük oğlu Prens Fumihito, Başbakan Şinzo Abe ve diğer hükümet yetkilileri ile kurban yakınlarının katıldığı resmi törende, 8 yıl önceki felakette hayatlarını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Başbakan Abe, hükümetin, felaket mağdurlarının ihtiyaçlarının çeşitli düzeylerde karşılanması için eksiksiz destek sağlama ve yeniden yapılanma çalışmalarını daha da hızlandırma taahhüdü ile çalışmalarına devam edeceğini söyleyerek, mağdurlara destek vermeyi sürdürme sözü verdi.

Prens Fumihito, "Mağdurların, özellikle de her geçen yıl daha savunmasız hale gelen yaşlıların, fiziksel ve ruh sağlığı için derinden endişe duyuyorum." ifadesini kullandı.

Felaketin üstünden geçen 8 yılın ardından tahliye edilen kişilerden yaklaşık 52 bininin hala evlerine dönemediğine işaret eden Fumihito, "Yüksek radyasyon düzeyi nedeniyle evlerine dönemeyen kişileri düşündükçe bu bana acı veriyor." diye konuştu.

Ülke genelinde de halk, 8 sene önce 9 büyüklüğündeki depremin yaşandığı, yerel saatle 14.46'da bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Japonya Ulusal Polis Ajansına göre, felakette, çoğu Iwate, Miyagi ve Fukuşima bölgelerinden olmak üzere 15 bin 897 kişi yaşamını yitirdi, 2 bin 533 kişiden ise haber alınamıyor.

Japonya hükümeti, felaketin ardından sağlık sorunları veya afetle ilgili diğer komplikasyonlar nedeniyle ilerleyen yıllarda 3 bin 700'den fazla kişinin öldüğünü belirtiyor.

Japonya'da kaydedilen en büyük deprem

Japonya'da, 11 Mart 2011'de Oşika Yarımadası'nın 70 kilometre açığında, denizin 30 kilometre derinliğinde 9 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Beş dakikadan uzun süre devam eden deprem, yer sarsıntılarının kaydedilmeye başlandığı 1900 yılından bu yana Japonya'da yaşanan en büyük ve dünyada oluşan en büyük dördüncü sarsıntı olarak tarihe geçmişti.

Depremin ardından Büyük Okyanus'ta 40 metre yüksekliğinde tsunami oluşmuş ve dev dalgalar 10 kilometre kadar içeri girerek yıkıma neden olmuştu.

Deprem, Japonya'nın en büyük adalarından Honşu'nun 2,4 metre doğuya kaymasına ve dünyanın ekseninin 10 santimetre kadar değişmesine yol açmıştı.

Yılda binden fazla yer sarsıntısının kaydedildiği ve gerekli tüm önlemlerin alındığı Japonya'daki yıkım 9 büyüklüğündeki depremden ziyade sonrasında oluşan tsunamiden kaynaklanmıştı.

Faciada 16 bin kişi yaşamını yitirmiş, 6 bin kişi yaralanmıştı. Kayıp 2 bin 500'ten fazla kişinin cesedi dahi bulunamamıştı. Japonya'nın kuzeydoğusunda 4,4 milyon hane günlerce elektriksiz kalmış, 1,5 milyon haneye de su verilememişti.

Nükleer felaket

Deprem ve ardından oluşan tsunami, Fukuşima nükleer santralinde radyoaktif sızıntıya yol açarak Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuştu. Üç reaktörün erimesi, radyasyon sızıntısına yol açmış ve bölgede yaşayan 160 bin kişi tahliye edilmişti.

Fukuşima'daki sızıntının tamamen kontrol altına alınıp santralin nihai olarak tasfiye edilmesinin on yıllar süreceği tahmin ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Japonya'da Deprem ve Tsunami Faciasının Kurbanları Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement