Japonya'da İmparator Akihito İçin Özel Yasa Tasarısı - Son Dakika
Güncel

Japonya'da İmparator Akihito İçin Özel Yasa Tasarısı

Japonya'da Başbakan Şinzo Abe'ye, 83 yaşındaki İmparator Akihito'nun gelecek yıl tahtan çekilebilmesi için tek seferlik bir muafiyet uygulanmasını öngören bir rapor sunuldu.

17.03.2017 19:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Japonya'da Başbakan Şinzo Abe'ye, 83 yaşındaki İmparator Akihito'nun gelecek yıl tahtan çekilebilmesi için tek seferlik bir muafiyet uygulanmasını öngören bir rapor sunuldu.

Şinzo Abe'nin atadığı, ekim ayından bu yana konuyla ilgili çalışmalarda bulunan 6 kişilik danışma komisyonu, İmparator Akihito'nun ölmeden önce tahtan çekilebilmesine izin veren yasa tasarısını kapsayacak öneriyi Abe'ye sundu.

Tasarının yasalaşması halinde, ülkede imparatorların "tahttan çekilmesine" izin vermeyen yasa bir sefere mahsus olmak üzere değiştirilerek, İmparator Akihito'nun tahtı oğluna devretmesinin yolu açılacak.

Bu durumda İmparator Akihito'nun 31 Aralık 2018'de tahttan çekilecek ve 1 Ocak 2019'da 56 yaşındaki Veliaht Prens Naruhito tahta çıkacak.

Devlet televizyonu NHK'ın haberine göre, Abe'ye sunulan önerinin, uzmanlar panelinde görüşülerek son şeklini alacağı bildirildi.

Tasarıda, söz konusu yasada, İmparator'un tahttan çekilmesi halinde kendisine nasıl hitap edileceğine ilişkin bir ibarenin de yer alması gerektiği ifade edildi.

Abe, meselenin Japon toplumunun yapısıyla alakalı ve gelecek için önemli olduğunu belirtti.

Hükümet yasa tasarısını mayıs ayında parlamentoda görüşecek.

İmparator Akihito, geçen yıl ilerleyen yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle artık tahtan çekilmek isteğini ima eden canlı yayınla halka hitap etmişti.

Yaklaşık 2 bin 600 yıllık Krizantem tahtın 125. varisi Akihito, babası Hirohito'nun 1989 yılında hayatını kaybetmesiyle tahta çıkmıştı. Siyasi açıklamalar yapmayan Akihito, geçen yıl ağustos ayında "yaşlılığı vazifelerine engel olduğu" gerekçesiyle tahttan çekilmeyi ima eden bir konuşma yapmıştı. Prostat kanseri hastası olduğu 2002 yılında teşhis edilen Akihito, 2012'de kalp ameliyatı geçirmişti.

Japonya'da son iki yüzyılda hiçbir imparator tahttan çekilmemişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Japonya'da İmparator Akihito İçin Özel Yasa Tasarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement