Japonya'nın Son Büyük Şampiyonu Kisenosota'dan Gözü Yaşlı Veda - Son Dakika
Spor
BBC

Japonya'nın Son Büyük Şampiyonu Kisenosota'dan Gözü Yaşlı Veda

Japonya\'nın Son Büyük Şampiyonu Kisenosota\'dan Gözü Yaşlı Veda

Japonya'nın çıkardığı en son yokozuna (büyük şampiyon) sumo güreşçisi Kisenosato, sakatlığı nedeniyle emekliye ayrılacağını açıkladı.

18.01.2019 07:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Japonya'nın çıkardığı en son yokozuna (büyük şampiyon) sumo güreşçisi olan Kisenosato'nun sakatlığı nedeniyle emekliye ayrılacağını açıklaması ülkede şok etkisi yarattı.

Kisenosato'nun veda etmesiyle birlikte Japon milli sporu sumonun tek hakimi olarak yabancı sumocular kaldı.

Kisenosato, Japonların 19 yıl süren büyük şampiyonluk hasretine 2017 yılında son vermişti.

Kisenosato, son olarak şu an Tokyo'da devam etmekte olan Yeni Yıl Turnuvası'nda üst üste üç yenilgi birden almasının ardından dün bir basın toplantısı yaparak aktif spor yaşamını sonlandırdığını açıkladı.

Japonya'da büyük bir hayran kitlesi bulunan Kisenosato gözyaşları içinde yaptığı konuşmada, "Yokozuna olarak herkesin benden beklentisini karşılayamadığım için pişmanlık duysam da dohyo'da (sumo ringi) geçirdiğim zamanın bir anından beri pişman değilim" dedi.

Tam adı Kisenosato Yutaka olan 32 yaşındaki güreşçi büyük şampiyon olarak yarıştığı iki yıl boyunca yaşadığı sakatlıklar nedeniyle ardı ardına sekiz turnuvayı kaçırmış, Eylül 2018'de ringe geri dönmesinden bu yana yaptığı sekiz karşılaşmanın tamamını kaybetmişti.

Kisenosato'nun emekli olmasıyla beraber şu an ringde geriye kalan büyük şampiyonların her ikisi de Moğol.

Japonya'da son yıllarda ağırlıklı olarak Moğol ve Doğu Avrupalı olmak üzere giderek artan sayıda yabancı sumo güreşçisi turnuvaları kazanıp büyük şampiyon oluyorlar.

Hatta şu an güreşen 50'ye yakın yabancı sumocunun yarısından fazlasını Moğollar oluşturuyor.

Kendi ülkelerindeki ekonomik sıkıntılardan bunalıp yeni bir hayat kurmak isteyen pek çok yabancı sumo güreşçisi Japonya'ya göç ediyor, burada şampiyon olarak büyük paralar kazanmayı hayal ediyorlar.

Japonya'nın Son Büyük Şampiyonu Kisenosota'dan Gözü Yaşlı Veda

Sumo yorumcuları: Yabancılar Japonları gafil avlıyor

Yabancılar Japonya'daki sumo evlerinde Japon güreşçilerle beraber yaşıyorlar, sabah ve akşam olmak üzere beşer saat antrenman yapıyorlar.

Yabancı sumocuların kazanma hırslarının yanı sıra özellikle Moğolistan ve Bulgaristan gibi uzun bir tarihi ve farklı güreş kültürü olan ülkelerden gelenlerin ezici teknik üstünlükleri karşısında Japon sumocular varlık gösteremiyorlar.

Sumo yorumcuları, sadece ileri doğru hareketle kazanmaya alışmış Japon sumocuların karşısına çıkan yabancıların ayak kündesi ve yanal hareketler gibi alışılmadık taktiklerle Japon rakiplerini gafil avladıklarına dikkat çekiyor.

1993 yılında 2 metre boyunda ve 225 kilo ağırlığındaki Hawaili Chad Rowan, ya da ringdeki adıyla Akebono, Japonya'da turnuva kazanıp büyük şampiyon olan ilk yabancı sumo güreşçisi olmuştu.

Ancak artan sayıda yabancının Japon milli sporunu ele geçirmesi tehlikesi karşısında bir süre sonra Japon Sumo Birliği her sumo evine sadece bir yabancı güreşçi alınmasını şart koştu.

Japon sumocuların neslinin tükenmesinin nedenleri arasında tarihi 2000 yıl öncesine dayanan sumo güreşinin Japonya'da yeni nesil arasında eskisi kadar ilgi görmemesi ve gençlerin basketbol ya da futbol gibi daha "havalı" sporlara yönelmesi de gösteriliyor.

Japonya'da sumo güreşçisi olmak isteyenler daha 15-16 yaşında keşfedilip sumo evlerinde yetiştiriliyorlar.

Ne var ki eskiden her yıl 200 civarında genç bu evlere başvururken, son yıllarda ülkede genç nüfusun da azalmasıyla beraber bu sayının 50'ye düştüğü tahmin ediliyor.

Bazıları ise sumoyu günümüz için fazla geleneksel buluyor, düpedüz cinsiyet ayrımcılığını körüklediğine inanıyor.

Örneğin sumoda güreş ringi kutsal. "Kirli" varlıklar olarak kabul edildikleri için kadınların bu alanın çevresine yaklaşması bile yasak.

Nitekim geçen yıl Japonya'nın Maizuru şehrinde yapılan bir sumo karşılaşması öncesinde ringde konuşma yaparken birden bayılan şehrin valisi Ryozo Tatami'ye ilk yardım için koşan hemşire iki kadın, hakem tarafından dışarı çıkarılmıştı.

Gelen tepkiler üzerine Japon Sumo Birliği özür dilemişti.

Kaynak: BBC

Son Dakika Spor Japonya'nın Son Büyük Şampiyonu Kisenosota'dan Gözü Yaşlı Veda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Triatlon Gençler Kupası Başlıyor
    13:32 Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Triatlon Gençler Kupası Başlıyor

    Mersin'de düzenlenecek olan Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Triatlon Gençler Kupası yarın başlıyor. Toplam 380 sporcu mücadele edecek olan organizasyonda sporcular, Paris Olimpiyatları'na katılabilmek için puan toplayacaklar.

  • Gaziantep FK, Kasımpaşa maçı için hazırlıklarını sürdürdü
    13:28 Gaziantep FK, Kasımpaşa maçı için hazırlıklarını sürdürdü

    Gaziantep FK, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında Kasımpaşa ile yapacağı maçın hazırlıklarına devam etti. Teknik direktör Selçuk İnan yönetiminde gerçekleştirilen antrenmanda orta-şut organizasyonları üzerinde duruldu. Gaziantep FK, yarın yapacağı antrenmanla hazırlıklarını tamamlayarak kampa girecek.

  • Çayırova Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne konuk olacak
    13:26 Çayırova Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne konuk olacak

    Türkiye Basketbol Ligi'nde normal sezonun son hafta karşılaşmasında, Play-Off oynamayı garantileyen Çayırova Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi deplasmanına konuk olacak.

  • Corendon Alanyaspor, Konyaspor maçı için hazırlıklarını tamamladı
    13:18 Corendon Alanyaspor, Konyaspor maçı için hazırlıklarını tamamladı

    Corendon Alanyaspor, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında Konyaspor ile oynayacağı maçın hazırlıklarını tamamladı. Cengiz Aydoğan Tesisleri'nde yapılan antrenman öncesi, idari menajer Gökhan Çelebi'nin doğum günü kutlaması yapıldı. Antrenman, ısınma ve top kapma çalışmalarıyla devam etti ve taktik çalışmalarıyla sona erdi.

  • Trabzon Of ilçesinde ilkokullar arası futbol turnuvası düzenlendi
    13:13 Trabzon Of ilçesinde ilkokullar arası futbol turnuvası düzenlendi

    Of Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında, Trabzon'un Of ilçesinde ilkokullar arası futbol turnuvası gerçekleştirildi. Turnuvaya 10 okulun takımı katıldı ve turnuva Hacı Mehmet Bahattin Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi halı sahasında yapılan İsmail Yıldırım İlkokulu ve Eskipazar İlkokulu maçıyla başladı. İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kabahasanoğlu, turnuvaya katılan takımlara başarılar diledi. Turnuvanın final karşılaşması ise 23 Nisan'da İlçe Stadyumunda oynanacak.

  • Manisa'da Okul Sporları Artistik Cimnastik İl Birinciliği Yarışmaları Tamamlandı
    12:56 Manisa'da Okul Sporları Artistik Cimnastik İl Birinciliği Yarışmaları Tamamlandı

    Manisa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Okul Sporları Artistik Cimnastik Minikler, Yıldızlar ve Gençler Kız ve Erkek İl Birinciliği yarışmaları sona erdi. Dereceye giren sporculara madalya ve kupaları Okul Sporları İl Tertip Komitesi, Hakemler ve Antrenörler tarafından verildi.

  • Muğla Ege Yıldızları, Süper Lig maçlarını Alanya'da oynuyor
    12:35 Muğla Ege Yıldızları, Süper Lig maçlarını Alanya'da oynuyor

    Muğla Ege Yıldızları Spor Kulübü, Türkiye Kadınlar Hokey Süper Ligi Salon Sezonu'nu Türkiye Süper Ligi Şampiyonu olarak tamamladı. Ancak Muğla'da sahası olmadığı için maçlarını Alanya'da oynuyor. Son maçta Denizli Acıpayam Belediyespor'u 6-1 mağlup eden takım, Süper Lig B grubunda liderliğe yükseldi. Ancak kulüp başkanı ve antrenör Serkan Şen, Muğla'dan yeterince destek alamadıklarını belirterek diğer illerden teklifler aldıklarını söyledi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan MKYK toplantısına damga vuran Fenerbahçe esprisi: Artık tutmuyorum
    12:34 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan MKYK toplantısına damga vuran Fenerbahçe esprisi: Artık tutmuyorum

    Fenerbahçeli olduğu bilinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MKYK'da, "Ben artık Fenerbahçeli değilim. Milli Takım'ı tutuyorum" şeklinde bir espri yaptığı öğrenildi.

BBC

Advertisement