Japonya ve Litvanya'dan "Avro-Atlantik ve Hint-Pasifik güvenliği ayrılamaz" mesajı - Son Dakika
Güncel

Japonya ve Litvanya'dan "Avro-Atlantik ve Hint-Pasifik güvenliği ayrılamaz" mesajı

Japonya ve Litvanya\'dan "Avro-Atlantik ve Hint-Pasifik güvenliği ayrılamaz" mesajı

Doğu Asya ülkesi Japonya ve Baltık ülkesi Litvanya, "Avro-Atlantik ve Hint-Pasifik güvenliğinin birbirinden ayrılamayacağında" fikir birliğine vardı.

28.10.2022 05:33  Güncelleme: 05:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğu Asya ülkesi Japonya ve Baltık ülkesi Litvanya, "Avro-Atlantik ve Hint-Pasifik güvenliğinin birbirinden ayrılamayacağında" fikir birliğine vardı.

Başkent Tokyo'yu ziyaret eden Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte ile bir araya gelen Japon Başbakan, ikili ve bölgesel gelişmeleri ele aldı.

Görüşmeye yönelik bildiride Kişida ve Simonyte, uluslararası güvenlik sorunlarına yönelik kurulacak yeni bir diyalog çerçevesiyle, ikili ilişkilerinin güçlendirilmesi sözü verdi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını kınayan iki lider ortak bildiride, "Avro-Atlantik ve Hint-Pasifik güvenliğinin birbirinden ayrılamayacağını teşhis ettiklerini" kaydetti.

"Benzer fikirdeki ülkeler"

Basına açık bölümde krize yönelik Kişida, "uluslararası toplumun barışına tehdit" olarak nitelediği Moskova yönetiminin "nükleer şantajının kesinlikle kabul edilemeyeceğini" belirtti.

Simonyte ise Çin'in ekonomik baskıları, Rusya'nın sürdürdüğü savaş ve Kuzey Kore'nin füze denemeleri gibi jeopolitik meydan okumaların "benzer fikirdeki ülkelerin yakın iş birliği yapması ihtiyacını gösterdiğini" söyledi.

Öte yandan Japonya ve Finlandiya Savunma Bakanları, Ukrayna'da saldırılarını sürdüren Rusya'ya karşı dayanışma halinde hareket etme sözü verdi.

Japonya Savunma Bakanı Hamada Yasukazu, Tokyo'da buluştuğu Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen ikili ve bölgesel gelişmeleri ele aldı.

Görüşmede Hamada ve Kaikkonen, Ukrayna'da saldırılarını sürdüren Rusya'ya karşı, iki ülkenin dayanışma halinde hareket etmesinde anlaştı.

Kuzey Avrupa ülkesi Finlandiya ile mutabakat

Savunma Bakanları, "Serbest ve Açık Hint-Pasifik" vizyonu temelinde iki ülke arası savunma iş birliğinin güçlendirilmesi mutabakatına vardı.

Basına açık bölümde konuşan Hamada, "Japonya ve Finlandiya temel değerleri paylaşan partnerler ve stratejik menfaatler açısından ortak yanları var" dedi.

Japon Bakan, Kuzey Avrupa ülkesi Finlandiya ile Uzak Doğu ülkesi Japonya'nın, Rusya'nın doğu ve batı sınırlarından komşusu olduğuna dikkati çekti.

Kaikkonen ise Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıların 9. ayına girdiğini ve bu saldırıların küresel güvenlik ilişkilerini sarstığını söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Japonya ve Litvanya'dan 'Avro-Atlantik ve Hint-Pasifik güvenliği ayrılamaz' mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement