Jeanine Áñez - Bolivya'nın geçici devlet başkanı BBC'ye konuştu: Evo Morales geri dönerse... - Son Dakika
Dünya
BBC

Jeanine Áñez - Bolivya'nın geçici devlet başkanı BBC'ye konuştu: Evo Morales geri dönerse...

Jeanine Áñez - Bolivya\'nın geçici devlet başkanı BBC\'ye konuştu: Evo Morales geri dönerse...

Jeanine Áñez, Meksika'ya sığınan eski Devlet Başkanı Evo Morales'in Bolivya'ya dönmesi durumunda yargılanabileceğini söyledi.

15.11.2019 13:31  Güncelleme: 13:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bolivya'nın geçici devlet başkanı Jeanine Áñez, Meksika'ya sığınan eski Devlet Başkanı Evo Morales'in Bolivya'ya dönmesi durumunda yargılanabileceğini söyledi. Morales'in yargıç karşısına çıkması gerektiğini belirten Áñez, "Çünkü o ülkeyi en korkak şekilde terk etti. Bu ülkenin adalet sistemine hesap vermesi gerektiğini o da biliyor. Üstelik kendisine sığınma hakkı verildikten sonra siyaset yapmaya devam ederek tüm sığınma kurallarını çiğniyor" dedi.

BBC'ye konuşan Áñez, Soğuk Savaş döneminden kalma bir askeri darbe ile iktidara gelmediğini belirterek, "Artık devir değişti. Darbeler başka durumlarda olurdu. Bugün Bolivya'da olan şey insanların sandıklarda kullandığı oya sahip çıkması" dedi.

Áñez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ilk defa olmuyor. 2016'de Morales referanduma giderek halka bir dönem daha aday olmasına izin verecek bir anayasa değişikliği yapma fikrini sordu. Halk 'hayır' dedi."

Jeanine Áñez, ordunun siyasete dahil olmasıyla iktidara geldiği için bazı Bolivyalıların kendisini meşru görüp görmeyecekleri ile ilgili bir soruya ise "Hayır, Bolivya halkı yöneticilerini seçme hakkını yeniden kazandı. Bütün bu kaosun arkasında da bu yatıyor. Morales bizi 20 Ekim'de seçime götürdü ve açık bir seçim yolsuzluğuyla karşılaştık" yanıtını verdi.

Áñez dün de Morales'in 3 ay içinde yapılması planlanan seçimde aday olmasına izin verilmeyeceğini söylemişti.

Morales destekçileri sokaklarda

2006'da Bolivya Devlet Başkanı seçilen Evo Morales, geçen ayki tartışmalı genel seçim sonrası ordunun çağrısı üzerine görevi bırakarak ülkesini terk etmişti.

Morales'in destekçileri yaşananların bir darbe olduğunu söylüyor.


Jeanine Áñez - Bolivya'nın geçici devlet başkanı BBC'ye konuştu: Evo Morales geri dönerse...



Bir süredir Morales karşıtlarının protesto gösterileri düzenlediği Bolivya'da son dönemde iktidar değişiminin ardından Morales destekçileri protestolar düzenliyor.

Protestolarda Morales'i destekleyenlerden en az bir gösterici ölmüştü.


Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Jeanine Áñez - Bolivya'nın geçici devlet başkanı BBC'ye konuştu: Evo Morales geri dönerse... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Güney Afrika'da otobüs şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    22:50 Güney Afrika'da otobüs şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika'nın kuzeyinde içinde 46 yolcunun bulunduğu otobüs köprüden aşağı düştü. Feci olayda 45 kişi yaşamını yitirirken kazadan sadece 8 yaşındaki bir çocuk yaralı olarak kurtuldu.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

BBC

Advertisement