Jeofizik uzmanı Dr. Gündoğdu: Kandilli'deki uyarı sistemi neden devreye girmedi? - Son Dakika
Güncel

Jeofizik uzmanı Dr. Gündoğdu: Kandilli'deki uyarı sistemi neden devreye girmedi?

Jeofizik uzmanı Dr. Gündoğdu: Kandilli\'deki uyarı sistemi neden devreye girmedi?

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyesi Dr. Oğuz Gündoğdu, Kandilli Rasathanesi tarafından alınan 'Erken Uyarı Sistemi'nin 26 Eylül'de 5.8 büyüklüğündeki Silivri Depremi'nde neden devreye girmediğinin açıklanmasını istedi.

06.01.2020 09:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyesi Dr. Oğuz Gündoğdu, Kandilli Rasathanesi tarafından alınan 'Erken Uyarı Sistemi'nin  26 Eylül'de 5.8 büyüklüğündeki Silivri Depremi'nde neden devreye girmediğinin açıklanmasını istedi.

Dr. Gündoğdu, Türkiye'de deprem gerçeğinin çok çabuk unutulduğunu, Silivri'deki deprem ardından, Kaymakamlık, Emniyet, sivil toplum kuruluşlarının harekete geçirildiğini, ancak beklenmedik deprem ile ilgili yeterli değerlendirmelerin yapılmadığını savundu. Dr. Oğuz Gündoğdu, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"KANDİLLİ'DEKİ SİSTEMDEN, ERKEN UYARI VERİLEMEDİ"

"O ters bir fay. 'Artçılar belli bir doğrultuda gidiyor mu?' konusu  önemli. Halen izliyoruz. Ani bir sapma var mı, ani suskunluk var mı? Şu anda normal seyrinde gidiyor. Zaman içerisinde azalarak normal seyrinde devam ediyor. Bu deprem daha büyüyebilirdi. Ben o depremden sonra çok korktum. Çünkü; orası Kuzey Anadolu Fay hattına yakın bir yer. İyi bilinen bir yer. İlk günler anormallikler gösterdi. Ancak, birkaç artçı ardından normale döndü. Bu beklenen deprem değildi. 5.8 büyüklüğündeki Silivri depremi hasar verdi. Yapısal bakımdan kötü durumda olduğumuz ortaya çıktı. Örneğin okullara hasar verdi. Bunu gizleyemezsiniz. Ne kadar hazırlıksız olduğumuz görüldü. Kandilli'nin aldığı erken uyarı anlamında sismograflar koydular. Bunlar güya sinyali 7-8 saniye alacak, erkenden elektrik, gazlar kesilecekti. Amaç buydu ama  bir yerde bile elektrik kesilmedi. Başarısız bu sistem ama hiç kimse bunu soru haline getirmedi. Nerede kabahat var? Sinyali mi alamadılar, sinyal sisteminde arıza mı oldu?  Ne olduysa; bir şeyler oldu. Telefonların işlemez hale gelmesinin dışında her şey normaldi. Ama bu kötü bir şey. Erken uyarı verilmedi, verilemedi."

Dr. Oğuz Gündoğdu bunun yanı sıra İstanbul'daki ilçelerde daha önce mevcut olan Afet Koordinasyon Merkezleri'nin kaldırılmasının büyük yanlışlık olduğunu öne sürerek şöyle devam etti:

"Olası büyük depremde ilk 3-4 gün yardıma koşacak arama-kurtarma ve ilk yardım konusunda eğitimli, mahalle gönüllü kuruluşlarıdır.  Bu merkezlerin en kısa sürede yeniden kurulmasını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği deprem çalıştayında gündeme getirdik. Ancak, bir gelişme olmadı. Geçmişte buralarda bir çok çalışmalar yapıldı. Bunlar bir an önce tekrar açılmalı. Sivil toplum örgütleri çok önemli. Çünkü olası depremin ilk 3-4 gününde hiç kimse yardım beklemesin. Benim de başında olduğum sivil toplum örgütü var. Mahalle Afet Gönüllüleri (Magder) gibi çalışmalar öne alınmalı. Siteleri koruyan, ilk günde yangınları söndüren, ilk yardım kursu alan bu insanlar olacaktır. İlk deprem olduğunda bunlar güvenliği  sağlayacak. Bunu önerdik. Henüz bir haber gelmedi."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Jeofizik uzmanı Dr. Gündoğdu: Kandilli'deki uyarı sistemi neden devreye girmedi? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Boyabat'ta sandık kurulu başkan ve üyelerine eğitim verildi
    18:12 Boyabat'ta sandık kurulu başkan ve üyelerine eğitim verildi

    Sinop'un Boyabat ilçesinde 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde görev alacak sandık kurulu başkan ve memur üyelere eğitim verildi. İlçe Seçim Kurulu Müdürlüğünce düzenlenen eğitimde, sandık başkanlarına görevleri, yetki ve sorumlulukları ile seçim kuralları hakkında bilgi verildi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ye 24 milyar lira prim teşviki verdik
    18:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ye 24 milyar lira prim teşviki verdik

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'de düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Kocaelili işverenlere 24 milyar lira tutarında prim teşviki verdiklerini ve ildeki aktif sigortalı sayısının 276 binden 786 bine çıktığını belirtti. Ayrıca, ulaştırma alanında yapılan yatırımları da anlatan Erdoğan, Kocaeli'nin yüksek hızlı tren merkezi haline getirildiğini ve birçok alanda hizmetlerin devam ettiğini söyledi.

  • Anavatan Partisi, Mersin'de Cumhur İttifakı'nın adayına destek vereceğini açıkladı
    18:09 Anavatan Partisi, Mersin'de Cumhur İttifakı'nın adayına destek vereceğini açıkladı

    Anavatan Partisi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, Mersin'de Cumhur İttifakı'nın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Serdar Soydan'a destek vereceğini duyurdu. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Semih Narlı, Mersin ziyaretinde yapılan toplantıda Soydan'a destek kararını açıkladı ve bu birlikteliğin tüm Türkiye'ye sinerji yaratacağını belirtti. Anavatan Partisi, Soydan'ın başkanlığında Mersin'in tekrar Akdeniz'in incisi haline geleceğine inandıklarını ifade etti.

  • TEKNOFEST 2024'e 1 milyon 600 bin gencin başvurduğu açıklandı
    18:07 TEKNOFEST 2024'e 1 milyon 600 bin gencin başvurduğu açıklandı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin milli teknoloji ruhuna vurgu yaparak, dünyada böyle bir toplumsal seferberlik ruhunun olmadığını belirtti. Kacır, Türk gençliğinin teknoloji alanında gösterdiği başarıları ve Türkiye'nin havacılık ve savunma sanayisindeki ilerlemelerini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki hedeflerini ve milli uzay programını anlattı.

  • Sinop'ta Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi seçim güvenliği toplantısı yapıldı
    18:05 Sinop'ta Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi seçim güvenliği toplantısı yapıldı

    Sinop'ta pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi Vali Mustafa Özarslan başkanlığında seçim güvenliği toplantısı düzenlendi. Toplantıda, seçimlerin huzur ve güven içinde gerçekleşebilmesi için alınan güvenlik tedbirleri görüşüldü.

  • Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı
    18:04 Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı

    Beşiktaş, hazırlık maçında Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Karşılaşmanın 25. dakikasında Karagümrük'ün golüne Ghezzal ile yanıt veren Beşiktaş, maçtan 1-1'lik beraberlikle ayrıldı.

  • Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek
    18:03 Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek

    Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, yeni dönemde toplu ulaşımda Çorum'a çağ atlatacak olan 'öetrobüs' projesini hayata geçireceklerini duyurdu. Başkan Aşgın, metrobüslerle şehrin ulaşımını kolaylaştıracaklarını belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.


Advertisement