Jeofizik Uzmanı Gündoğdu: İçimin sıkılmasının nedeni depremin Silivri açıklarında olması - Son Dakika
Güncel

Jeofizik Uzmanı Gündoğdu: İçimin sıkılmasının nedeni depremin Silivri açıklarında olması

Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, Silivri açıklarında meydana gelen depremlerden tedirgin olduğunu belirterek, "Yaşanan depremin beklenen olası Marmara Depremi için öncü olup olmadığına karar verebilmek için artçı sarsıntıların seyrini izlemek gerekiyor." açıklamasında bulundu.

27.09.2019 09:39  Güncelleme: 12:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, Silivri açıklarında meydana gelen depremlerden tedirgin olduğunu, beklenen olası Marmara Depremi için öncü olup olmadığına karar verebilmek için artçı sarsıntıların seyrini izlemek gerektiğini söyledi.

İstanbul Üniversitesi'nden emekli öğretim görevlisi Dr. Oğuz Gündoğdu, Silivri açıklarında meydana gelen deprem sırasında Burdur'da olduğunu ve "Biraz tedirgin oldum" diye açıklama yaptığını hatırlattı. Dr. Gündoğdu, tedirginliğinin depremin Kuzey Anadolu Fay hattının tam üzerinde ve 'Doğru atımlı' mekanizma çözümünden kaynaklandığını anlatırken, "Son deprem tekrar aynı yerde oldu. Mekanizması biraz farklı olmakla beraber o da aynı. Tabii bu tedirginliğimi de arttırdı" dedi.

VERİLER ELDE EDİLİRSE NE YAPILACAK?

Dr. Gündoğdu, Silivri, Avcılar, Beylikdüzü, Küçükçekmece ve Esenyurt başta olmak üzere İstanbul'un birçok ilçesinde insanların geceyi evlerinde geçirmeleriyle ilgili olarak "Evleri sağlam olanlar, girebilir" dedi.

Jeofizik Uzmanı Gündoğdu: İçimin sıkılmasının nedeni depremin Silivri açıklarında olması

Gündoğdu, şöyle devam etti:

"Bu deprem beklenen olası Marmara Depremi'nin öncüsü mü, önemli bir soru. Bunun yanıtını yine verilere bakarak vermek lazım. Artçıların ardından aktivitesi mutlaka duracak. O güne gelebilmek için bayağı bir takip lazım. AFAD ve Kandilli, bu depremden sonra 100'e yakın artçı tahmininde bulundu. Bunlara baktığımızda kesin değerlendirme için sürenin biraz daha uzun olacağını gösteriyor. Biz deprem istasyonundaki verilere de bakıyoruz. Bir aylık süre içerisinde tahmin edilecek bir deprem var ama adını koyamayız. Proplarda işaret gördük diyelim, bu bize depremlerden sonra daha büyük beklediğimiz 7.5 büyüklüğündeki depremi haber vermez. O zaman ortaya çıkacak enerjinin şu andakinden çok daha fazla olacağını düşünüyoruz. Bunun için elimizde yeterli veri yok. Veri olursa Strasbourg Kuralları uyarınca bunu bu işle uğraşanlarla paylaşacağız. Belirli bilim insanları ile bunu paylaşmamız lazım. Ondan sonra AFAD'a bildireceğiz. AFAD da bölge boşaltması kararını vermesi gerek. Son kararı kimin vereceğini bilemiyoruz. Birinci şoktan sonra bunu bir süre izlememiz lazım. Artçılar sona erdiği zaman enerji dengelenmiş hale gelecektir. Yani büyük deprem başka bahara kalmış demektir. Bunu şu anda söyleyebilecek durumda değiliz. Bu her an büyüyebilir. Garantisi yok. Silivri açıklarında oldu. "

"İÇİMİN SIKILMASININ NEDENİ BU"

Dr. Oğuz Gündoğdu, kendisine 'Olası Marmara Depremi'ni nerede bekliyorsunuz?' diye sorulduğunu ifade ederken, "Yanıtımız; Silivri açıkları. İçimin sıkılmasının nedeni bu. Silivri açıklarında iki tane orta şiddetli geçen ve bütün Marmara'da duyulan bir deprem oldu. Bunun geçmişini incelemeden 'evinize gidin rahat uyuyun' diyemem. Bunun söylenebilmesi için başka parametreler olması lazım. Eviniz sağlam ise, güveniyorsanız gidin yatın. Büyük deprem olacak verisi elimizde yok. Ancak depremi haber alma sistemimiz yeni gelişme olursa veriler aniden yükselirse o zaman durum başka.

Jeofizik Uzmanı Gündoğdu: İçimin sıkılmasının nedeni depremin Silivri açıklarında olması

Artçı sayıları düşmeye başladığı zaman derinlik normale geldiğinde enerji orada açığa çıkması kapanmış demektir. Buna çok zaman gerek. Bunlar fayın üzerinde olan depremler tedirginliğimi arttırıyor yani. Beklemek lazım. En iyi söyleyebileceğim evi sağlam olanlar içeri girebilir. Bütün gün deprem beklenemez" diye devam etti.

"AVCILAR ÇOK HIRPALANMIŞ"

Dr. Oğuz Gündoğdu, depremden etkilenen ilçelerden Avcıların depremle çok hırpalanmış bir yer olduğuna dikkat çekerken, "Oranın danışmanlığını yapıyorum. Derhal kentsel dönüşüme geçilmesi lazım. Durduk yerde yarısı yıkılabilecek halde yapılar yar. Binalar yamuk hemen görürsünüz. Bakırköy veya Avcılar arasında depremi hissetme arasında büyük fark var. Bunun için araştırmalar yaptık, uyardık. Dönüşüme Avcılar'dan başlarlarsa iyi ederler" diye ekledi.

YOĞURTÇU PARKI'NDAKİ YÜRÜYÜŞ PARKURUNDA ÇATLAKLAR OLUŞTU

Silivri Yoğurtçu Parkı'nda her gün onlarca kişinin kullandığı yürüyüş parkurunda daha önceden ufak çatlaklar bulunan zemin dünkü deprem sonrasında belirginleşerek metrelerce uzadığı görüldü. Aynı parkın içerisinde bulunan ve vatandaşların afet durumunda toplanma yeri olarak kullanılan yeşillik alan içerisinde de daha önceden belli belirsiz olan çatlaklar dün yaşanan 5.8 büyüklüğündeki deprem sonrasında büyüyerek vatandaşları tedirgin etti. Dün gece çok sayıda vatandaşın evine gitmek yerine bu parkta kaldığı öğrenilirken, belediye ekipleri çatlaklar ile ilgili çalışma başlattı.

Jeofizik Uzmanı Gündoğdu: İçimin sıkılmasının nedeni depremin Silivri açıklarında olması
Yoğurtçu Parkı

NE OLMUŞTU?

İstanbul'da saat 14.00 sıralarında meydana gelen deprem büyük panik yarattı. AFAD depremin şiddetini 5,8 olarak duyurdu. İstanbul, Bursa, Kocaeli'de okullar bugün için tatil edildi. Silivri'nin 21.68 kilometre açıklarında meydana gelen deprem, İstanbul'un birçok ilçesinde hissedilirken, Kocaeli'de de hissedildi.

Jeofizik Uzmanı Gündoğdu: İçimin sıkılmasının nedeni depremin Silivri açıklarında olması
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Jeofizik Uzmanı Gündoğdu: İçimin sıkılmasının nedeni depremin Silivri açıklarında olması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement