'Kabe Örtüleri ve Kabe Yolunda Hatıralar Sergisi'ne yoğun ilgi - Son Dakika
Güncel

'Kabe Örtüleri ve Kabe Yolunda Hatıralar Sergisi'ne yoğun ilgi

\'Kabe Örtüleri ve Kabe Yolunda Hatıralar Sergisi\'ne yoğun ilgi

İSTANBUL Eyüpsultan'daki Bahariye Mevlevihanesi'nde ziyarete açılan 'Kabe Örtüleri ve Kabe Yolunda Hatıralar Sergisi' büyük ilgi görüyor.

25.11.2019 12:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İSTANBUL Eyüpsultan'daki Bahariye Mevlevihanesi'nde ziyarete açılan 'Kabe Örtüleri ve Kabe Yolunda Hatıralar Sergisi' büyük ilgi görüyor.

Koleksiyoner Bekir Kantarcı'nın, uzun süredir biriktirdiği parçalardan oluşan koleksiyonda, Mekke'deki müze tarafından sertifikalanmış Kabe örtüleri ve hac yolculuklarına ait eşyalar bulunuyor. Sergide, İstanbul'dan Mekke ve Medine'ye gönderilen hediyeler, Osmanlı'da her yıl Kabe örtüsünün gönderilme seremonisi olan Surre Alayı'na ait sandıklar ve bu sandıklara konulan çantalar ile Kabe'nin anahtarlarının replikaları ile Osmanlı döneminde yapılan revaklardan çıkarılan bir tuğla da bulunuyor.

Ziyaretçilere Kabe'yi örtme geleneğinin cahiliye döneminden beri devam ettiği, Hz. Muhammed döneminde de olduğu ve özellikle ramazan aylarında Kabe'yi beyaz örtüyle örttüğüne dair bazı rivayetler olduğu anlatılıyor. Kabe örtülerinde Emeviler, Abbasiler, Memluklar ve Osmanlı dönemindeki farklılıklar da ortaya çıkıyor. Abbasiler döneminde başlayan Kabe örtüsüne dini yazılar yazma geleneği, hat sanatının yıllar içerisinde geçirdiği değişimi de gösteriyor. Bu arada sergiyi gezen ziyaretçiler, Kabe örtüleri ve tarihi eşyalar arasında adeta zaman yolculuğuna çıkarken, duygusal anlar da yaşıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Kabe Örtüleri ve Kabe Yolunda Hatıralar Sergisi'ne yoğun ilgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement