Kabuk Değişse de Amaç Aynı - Ankara - Son Dakika
Güncel

Kabuk Değişse de Amaç Aynı - Ankara

Terör örgütü PKK, Türkiye'deki anayasal düzeni silahla yıkmaya yönelik saldırılarını 1984'ten itibaren birçok farklı isimle gerçekleştirse de temel amacından hiç vazgeçmedi.

15.01.2016 18:10  Güncelleme: 08:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Terör örgütü PKK, Türkiye'deki anayasal düzeni silahla yıkmaya yönelik saldırılarını 1984'ten itibaren birçok farklı isimle gerçekleştirse de temel amacından hiç vazgeçmedi.

Emniyet kaynaklarından derlenen verilere göre, 15 Ağustos 1984 21.30'da Eruh ve Şemdinli'de gerçekleştirdiği ilk büyük ölçekli silahlı eylemle adını duyuran terör örgütü PKK, aradan geçen 32 yılda farklı isimlerle birçok alt örgüt kurdu.

Gerek kent merkezlerinde gerekse kırsalda güvenlik güçleriyle çatışmaya giren terör örgütü, silahlı ve bombalı saldırılarıyla Türkiye'de huzur ve kardeşlik ortamını hedef alarak anayasal düzeni silahla yıkma amacını sürdürdü.

Öncelikli propaganda aracı şiddet, silahlı ve bombalı eylem olan terör örgütü, her ne kadar kamuoyunda kendine farklı imaj oluşturmaya çalışsa da kurduğu alt grupların Murat Karayılan ve Cemil Bayık'ın emri altında olması, bu durumun değişmediğini gösteriyor.

Son dönemde Ortadoğu'daki değişimleri de gözlemleyen, Irak ve Suriye'deki kargaşayı fırsat bilen PKK, örgüte eleman kazandırma ve imaj çalışmaları için sosyal medyayı propaganda aracı olarak kullanıyor.

Uluslararası güçlerin terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonel tutumlarını da kendi lehine değerlendiren örgüt, Suriye'deki alt uzantıları üzerinden uluslararası koalisyon güçlerine destek veriyormuş gibi görünerek, bir taraftan bölgedeki nüfuzunu genişletirken, diğer taraftan da silahlı gücünü artırıyor.

Türkiye'de ise Abdullah Öcalan'ın 15 Şubat 1999'da yakalanmasından sonra söylem değişikliğine giden, Çözüm Süreci'ni lojistik destek ve yeni eleman kazanma süreci gören ve bu süre zarfında özellikle kent merkezlerine silah ve mühimmat yığınağı yaptığı değerlendiren terör örgütü, son dönemde siyasi ve akademik sempatizanlarını da kullanarak "demokrasi" ve "barış" kavramlarının arkasına saklanmaya çalışıyor ancak "bağımsız devlet" hayalinden vazgeçmediği görülüyor.

Eylemlerinde özellikle haklarını savunduğunu iddia ettiği Kürt halkının da hedef olmasıyla tabanı gözünde zor duruma düşen terör örgütü, bundan kurtulmak için her seferinde isim değişikliğine gitti.

Gerçekleştirdiği saldırılarda sivillerin katledilmesinin tabanı üzerinde yarattığı olumsuz etkileri giderebilmek için isim değiştiren terör örgütü, eylemlerinin ulusal ve uluslararası kamuoyunda "özgürlük mücadelesi" ve "halk hareketi" olarak algılanması amacıyla zaman zaman imaj yenilemeye çalışıyor.

Güvenlik uzmanları, örgütün bu stratejisini "makyaj tazeleme" olarak nitelendiriyor.

Örgüt, 1987-1991 yıllarında "Kürdistan Devrimci Yurtsever Gençlik Birliği", 1991-2003 yıllarında ise "Kürdistan Gençlik Birliği" adıyla kurduğu alt gruplarla çeşitli eylemler gerçekleştirdi. Söz konusu oluşum, 2003-2005 döneminde ise "Kürdistan Özgür Gençlik Hareketi" adını aldı ve Türkiye'de "Bağımsız Gençlik Hareketi" adıyla faaliyet gösterdi.

Örgüt yöneticileri tarafından kurulan ve 2005-2007 yıllarında "Demokratik Gençlik Konfederalizmi" adını alan yapı, Türkiye'de de "Yurtsever Özgür Gençlik Hareketi (YÖGEH)" olarak faaliyet gösterdi. Bu yapı, önce 2008'de isim değişikliğine giderek "Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H)", sonrasında da "Yurtsever Devrimci Gençlik Meclisi (YDGM)" adını aldı ve "Demokratik Yurtsever Gençlik Meclisi (DYGM)" olarak faaliyetlerine devam etti.

Örgüt, son olarak YPS (Yekineyen Parastina Sivil) adıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere ülke genelindeki eylemlerini sürdürmeye çalışıyor.

Ulusal ve uluslararası kamuoyunda YPS'nin "halk ve gençlik" hareketi olduğunu öne süren terör örgütünün, güvenlik güçleriyle girdiği çatışmalarda ölenlerin arasında dağ kadrosundan teröristlerin bulunduğu gerçeğini gizlemek için cesetleri beraberlerinde götürmeye çalıştığı emniyet ve istihbarat raporlarında yer aldı.

Raporlarda, teröristlerin kaçıramayacaklarını anladıkları cesetleri toprağa gömdükleri ya da daha sonra almak amacıyla kanalizasyona sakladıkları bilgisine yer verildi.

Öte yandan, örgütün silahlı eylem güçleri de bu süreçte birkaç kez isim değiştirdi. "Halk Savunma Güçleri (HPG), Sivil Savunma Birlikleri (YPS), Öz Savunma Birliği (ÖSB)" gibi alt kümelenmelerle eylemlerini sürdüren terör örgütü PKK, zaman zaman çatı ismini de değiştirip "KCK, Kongra-Gel, KKK" gibi isimler alsa da kamuoyunda çift isimle "PKK/KCK, PKK/Kongra-Gel" olarak anıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kabuk Değişse de Amaç Aynı - Ankara - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Alanya Belediyesi'nin 1 Milyar TL Borcu Ortaya Çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 Milyar TL Borcu Ortaya Çıktı

    Alanya Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri sonrasında CHP'den seçilen Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, belediyenin borç listesini ve aylık gelir gider dengesini ana binaya astı. Listeye göre Alanya Belediyesi'nin toplamda 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu bulunuyor.

  • Manisa Sarıgöl'de Trafik Kazası: 1 Yaralı
    22:14 Manisa Sarıgöl'de Trafik Kazası: 1 Yaralı

    Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, motosiklet ile araç çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü yaralandı ve hastaneye sevk edildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Büyükçekmece'de Otomobil Gölde Uçtu, Sürücü Hayatını Kaybetti
    22:11 Büyükçekmece'de Otomobil Gölde Uçtu, Sürücü Hayatını Kaybetti

    Büyükçekmece'de seyir halindeki bir otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu göle uçtu. Kazada ağır yaralanan sürücü, hastaneye kaldırıldı ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olay yerine sevk edilen ekipler, gölde ve araçta başka birinin olup olmadığını kontrol etmek için arama çalışması yaptı. Polis ekipleri ise olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • İzmir Torbalı'da Anne Kedinin Yavrusunu Kurtarma Operasyonu
    22:11 İzmir Torbalı'da Anne Kedinin Yavrusunu Kurtarma Operasyonu

    İzmir Torbalı'da bir anne kedi, yavrusunun kuyuya düşmesi üzerine miyavlayarak bina sakinlerinden yardım istedi. Kadınlar tarafından düzenlenen kurtarma operasyonunda yavru kedi kurtarıldı ve anne kedi olay yerinden bir an olsun ayrılmadı. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • Konya'da Otomobil Kanala Düştü, Sürücü Hayatını Kaybetti
    22:11 Konya'da Otomobil Kanala Düştü, Sürücü Hayatını Kaybetti

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir otomobil kanala düştü ve sürücü olay yerinde hayatını kaybetti. Yaşar Konur (79) idaresindeki otomobil, yoldan çıkarak önce durağa çarptı ve ardından kanala düştü. Olay yerine sağlık, trafik ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yaralanan sürücü, hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Değişti
    22:11 Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Değişti

    Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mukaddes Kılınç'ın görevden ayrılmasının ardından yerine Karaman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Çakır atandı.

  • TFF, 9 Süper Lig kulübünü disipline sevk etti
    22:08 TFF, 9 Süper Lig kulübünü disipline sevk etti

    Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Hukuk Müşavirliği, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş dahil olmak üzere 9 Süper Lig kulübünü Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk etti. Sevk edilen takımlar arasında talimatlara aykırı hareket, saha olayları ve çirkin tezahürat gibi nedenler bulunuyor.

  • Konya'nın Beyşehir ilçesinde kanala düşen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti
    22:08 Konya'nın Beyşehir ilçesinde kanala düşen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

    Kaza, Beyşehir-Konya kara yolunun Göçü Mahallesi yol ayrımında meydana geldi. Beyşehir yönüne giden Yaşar Konur'un (79) kullandığı 35 AL 6362 plakalı otomobil, yol kenarındaki durağa çarptıktan sonra kanala düştü. Kazada yaralanan sürücü, kaldırıldığı Beyşehir Devlet Hastanesi'nde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

  • Beyoğlu Belediyesi Karaköy Sahilinde Kısıtlamaları Kaldırdı
    21:59 Beyoğlu Belediyesi Karaköy Sahilinde Kısıtlamaları Kaldırdı

    Beyoğlu Belediyesi, Karaköy sahilinde kıyının kamu kullanımına kapatılmasına neden olan prefabrik kulübeyi ve sahili sınırlandıran çitleri kaldırdı. Belediye, kent estetiği ve sahil şeridi bütünlüğü göz önünde bulundurarak, çalışmaya müdahale etti ve sahil şeridini vatandaşın kullanımına yeniden açtı.


Advertisement