Kaçkarlar Heliski Tutkunlarını Bekliyor - Son Dakika
Ekonomi

Kaçkarlar Heliski Tutkunlarını Bekliyor

Türkiye'de alternatif turizmi denilince akla ilk gelen iller arasında yer alan, yeşili, dağları ve şelaleleriyle konuklarını büyüleyen Rize, bu kış da heliski tutkunlarını ağırlamaya hazırlanıyor.

20.12.2017 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FİKRET DELAL - Türkiye'de alternatif turizmi denilince akla ilk gelen iller arasında yer alan, yeşili, dağları ve şelaleleriyle konuklarını büyüleyen Rize, bu kış da heliski tutkunlarını ağırlamaya hazırlanıyor.

Helikopterle dağın zirvesine bırakılan kayakçıların sarp yamaçlar ve yüksek eğimli yerlerde kaydıkları spor dalı olan heliski, dünyada sayılı merkezlerde gerçekleştiriliyor.

Türkiye'de ise bu spor, Kaçkar Dağları'nın Rize sınırları içinde kalan Çamlıhemşin, İkizdere ile Artvin'in Yusufeli ilçesinde 2005 yılında başlatıldı.

Bölgede 11 yıl sürdürülen ve yalnızca bu sene ara verilen helikopterle kayak sporunun bu sezon, hava şartlarının elverişli olması halinde Ocak 2018'de başlaması planlanıyor.

Bugüne kadar çoğunlukla Avrupa ülkelerinden kayakçıların katıldığı heliski faaliyeti için bu sezon Arap ülkelerinden de talep geliyor. Serin havası dolayısıyla özellikle yaz aylarında kente rağbet gösteren Arap turistlerin, tesisleşmenin tamamlanmasıyla kış aylarında da Rize'yi ziyaretlerinin artması bekleniyor.

Heliski heyecanına Arap turistler de ortak olacak

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rize'ye gelen yabancı turist sayısının yıllık 80 bin civarında olduğunu söyledi.

Bunların yaklaşık 50 binini Arap ülkelerinden gelen turistlerin oluşturduğuna işaret eden Hocaoğlu, Gürcistan, Azerbaycan, İran ve Avrupa ülkelerinden turistlerin de Rize'yi ziyaret ettiğini dile getirdi.

Hocaoğlu, Arap turistlerin Rize'ye yaz döneminde daha çok geldiğini belirterek, "Arap turistlerin kış turizminde de ilgileri söz konusu. Kayak konusu biraz uzmanlık ve ilgi gerektiren bir konu. Arap turistlerin heliski konusunda ilgisini gördük. Genel anlamda kayak tesisleri yapıldığı zaman Arap turistlerin kış döneminde de ilimize gelebileceklerini tahmin ediyoruz." diye konuştu.

"Heliski sporu yapmak isteyen turistler için elverişli bir yer"

Helikopterle kayağın bölgenin en önemli kış aktivitesi olduğuna dikkati çeken Hocaoğlu, "Uzun bir dönemden beri bu faaliyeti yapmaktayız. Bu yıl da bu konuda başvurular yapıldı. Başvuruların değerlendirmesini önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğiz." dedi.

Hocaoğlu, Kaçkar Dağları ve eteklerinin, heliski yapmak isteyen turistler için elverişli bir yer olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Heliskide, henüz bir tesisi olmayan ve el değmemiş doğal ortamlardaki kayak söz konusu. Kaçkar Dağları ve çevresindeki yerler de bu faaliyet için son derece elverişli. Geçtiğimiz yıllarda bu faaliyetleri yapanların 'Buralar kusursuz, eşsiz.' tarzında söylemleri oldu. Biz de bu faaliyeti, ilimizin tanıtımı katkısı açısından önemsiyoruz."

Gelecek yıllarda herkesin kayabileceği, uygun kayak pistleri yapılacağını ifade eden Hocaoğlu, "Şu anda planlama çalışmaları son aşamada. Bir yandan helikopterle kayak yapılırken diğer yandan da herkesin kayak faaliyeti gerçekleştirebileceği tesislere kavuşmuş olacağız. Hem yaz hem de kış olmak üzere 12 ay boyunca turizmden istifade etmiş olacağız." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kaçkarlar Heliski Tutkunlarını Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Huawei, Çin'de Yeni Bir Çip Fabrikası Kuruyor
    01:09 Huawei, Çin'de Yeni Bir Çip Fabrikası Kuruyor

    Huawei yönetimi, Çin'de kapsamlı bir çip fabrikası daha kurmak için çalışmalara başladı. Şirket, çip sektörünün gelişeceğini öngörerek bu alana yapacağı yatırımları artıracak. Şanghay'da yapılacak olan fabrikanın, şirketin çip ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Fabrikada üretilecek çiplerin ağırlıklı olarak akıllı telefonlar için kullanılacağı belirtiliyor. Huawei, böylece çip konusunda dışa bağımlılıktan kurtulmayı hedefliyor. Şirketin dev yatırımlarının ürün fiyatlarına etki edebileceği iddia ediliyor.

  • Gözler seçim sonrası ilk kabine toplantısında! İşte masadaki konu başlıkları
    22:04 Gözler seçim sonrası ilk kabine toplantısında! İşte masadaki konu başlıkları

    Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, 31 Mart yerel seçimleri sonrası ilk toplantısını yapacak. Toplantıda İran-İsrail gerilimi, sınır ötesindeki terörle mücadele operasyonları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyareti ve enflasyonla mücadele başlıkları ele alınacak.


Advertisement