Kadayıf Ustalarının Yoğun Bayram Mesaisi - Son Dakika
Güncel

Kadayıf Ustalarının Yoğun Bayram Mesaisi

Diyarbakır'ın yüzyıllık geleneksel lezzeti burma kadayıfın ustaları, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla yoğun bir tempoyla çalışıyor.

17.08.2018 14:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET SIDDIK KAYA - Diyarbakır'ın yüzyıllık geleneksel lezzeti burma kadayıfın ustaları, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla yoğun bir tempoyla çalışıyor.

Kentte bayramların vazgeçilmez lezzeti olan ve fıstıklı, cevizli, kaymaklı ve peynirli olarak hazırlanan burma kadayıf siparişlerini yetiştirmek için ustalar, fazla mesai yapıyor.

Siparişleri yetiştirme telaşı yaşayan ustaların hünerli ellerinde hayat bulan burma kadayıf, bayramda misafirlerine ikram etmek isteyen müşterilerinin beğenisine sunuluyor.

Ustabaşı Muhammed Çiçek (33), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle büyük bir özveriyle günde 2 ya da 3 vardiyayla çalıştıklarını, vatandaşlara bayramda en kaliteli tatlıyı sunmak istediklerini söyledi.

Bayram dolaysıyla yoğun bir tempoyla çalıştıklarını, Diyarbakır'ın yanı sıra il dışından gelen siparişleri de yetiştirme telaşı yaşadıklarını belirten Çiçek, "Normal günlerde günde 80 ya da 90 tepsi kadayıf yaparken yaklaşan Kurban Bayramı dolaysıyla bu 3-4 katına çıkıyor." diye konuştu.

Ustaların maharetli ellerinden çıkan burma kadayıfı herkese tavsiye eden Çiçek, diğer ustalarla siparişleri yetiştirmek için özveriyle çalıştıklarını aktardı.

"Yoğun bir talep var"

Burma kadayıf üreticisi Ömer Elaldı da ustaların bayram yoğunluğundan dolayı 2 ya da 3 vardiya çalışarak imalathanede kadayıf yaptığını dile getirdi.

Diyarbakır'da 10 şubeleri bulunduğunu, baba mesleği olan kadayıfı 1984'ten bu yana halkın talepleri doğrultusunda hazırladıklarını anlatan Elaldı, İstanbul'da da burma kadayıfa çok yoğun talepler olduğunu, bu nedenle İstanbul'da da 4 şube açtıklarını ifade etti.

Müşterilerinin taleplerini karşılamak için 220 personelle çalıştıklarına işaret eden Elaldı, "Burma kadayıfa yoğun bir talep var. Her gün bir yoğunluk var ama bayramlarda daha da yoğun bir mesai ile çalışıyoruz. Herkesin bu lezzeti tatmasını tavsiye ediyorum." dedi.

Müşterilerden Haşim Elkaan ise Diyarbakır'dan şehir dışına çıktıklarında hediye olarak kadayıf götürdüklerini, bayram öncesinde de il dışında yaşayan akrabalarından kadayıf siparişi aldıklarını kaydetti.

Elkaan, "Kadayıf olmazsa olmazlarımızdandır. Bayram öncesi alışverişe geldik, tatlılarımızı aldık. Kadayıfımızı alıyoruz, bayram ziyaretlerini yapıyoruz." diye konuştu.

Kadayıfın yapılışı

Kepçe yardımıyla hamur makinesinin üst kısmına konan ve hemen altında ısıtılmış dönen silindirlerin üzerine tel tel akan ve kısa sürede yarı pişen hamur, daha sonra ustalar tarafından tahta yardımıyla eşit olarak kesiliyor.

Kesilen tel kadayıf, içerisine kaymak, ceviz, fıstık veya peynir konulup yan yana burularak tereyağı sürülen tepsiye yerleştiriliyor. Hazırlanan tepsilerdeki kadayıfın üzerine sıvı yağ gezdirildikten sonra ocaklarda ağır ateşte önce alt kısmı daha sonra da üst kısmı pişiriliyor.

Pişen kadayıfın üzerine şerbeti kepçeler yardımıyla dökülüp, tatlı dinlendiriliyor. Kızaran kadayıf, fıstık veya cevizle süslenerek satışa sunuluyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kadayıf Ustalarının Yoğun Bayram Mesaisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu
    00:05 HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu

    HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle bir araya geldi. Yapıcıoğlu, partisinin seçim koordinasyon merkezini ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Gazze'de yaşanan zulme dikkat çekti. Filistin ve Gazze'nin uzun süredir işgal altında olduğunu belirten Yapıcıoğlu, bu insanlık dramından dolayı üzüntü duyduğunu ifade etti. Genel Başkan Yapıcıoğlu, adalet ve insan odaklı politikalarla halka hizmet etmek için çalıştıklarını vurguladı ve vatandaşlardan partilerine destek vermelerini istedi.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz
    00:03 MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Ülkü Ocakları Talas İçe Başkanlığınca düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, terör örgütünün siyasi uzantılarıyla işbirliği yapanların ülkücü olamayacağını belirtti. Özdemir, Türkiye'nin önemli bir dönemden geçtiğini ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşacaklarını ifade etti. Ayrıca, pazar günü yapılacak seçimlerde Cumhur İttifakı'nın güçlü bir iradeyle cevap vermesi gerektiğini vurguladı.

  • Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı
    00:01 Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı

    Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'u Baykar'da ağırladı. Bayraktar, Kurum ile yapılan görüşmeyi sosyal medya hesabından paylaşarak, İstanbul'un geleceği için hayal edilen projeleri dinlediklerini belirtti. Kurum ise Baykar'ın milli teknoloji hamlesinin lokomotifi olduğunu vurgulayarak, Bayraktar ile yapılan görüşmenin kendisine ilham verdiğini ifade etti.

  • Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı
    23:53 Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı

    Adıyaman'ın Kahta ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı ve 5 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralılar ambulansla Kahta Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi
    23:43 Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Balıkesir'in Gönen ilçesinde yerel seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. İnce, Gönenlilere hitap ederek diğer partilerin seçim propagandalarında projelerinden bahsetmediğini iddia etti ve Memleket Partisinin Türkiye için üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.

  • Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim Kosova'da temaslarda bulundu
    23:43 Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim Kosova'da temaslarda bulundu

    Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kosova'ya gerçekleştirdiği ziyarette Kosova yetkilileri, Türk toplumu ve iş insanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca Osmanlı'nın üçüncü padişahı I. Murad'ın türbesini ziyaret etti ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü Komutanı ile görüştü. Serim, ziyaretini TİKA'nın iftar programıyla tamamladı ve yarın Prizren ve Mamuşa belediyelerini ziyaret edecek.


Advertisement