Kadıköy - Kartal Metro Hattı Açıldı - Son Dakika
Güncel

Kadıköy - Kartal Metro Hattı Açıldı

Başbakan Erdoğan, yazılı ve görsel medyanın AK Parti'yle uğraştığını belirterek "Biz onlara rağmen geldik, biz milletle geldik, milletle yürüyoruz, milletle yürüyeceğiz" dedi.

17.08.2012 18:23  Güncelleme: 18:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yazılı ve görsel medyanın AK Parti iktidarıyla hep uğraştığını belirterek, "Biz onlara rağmen geldik, biz milletle geldik, milletle yürüyoruz, milletle yürüyeceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Kadıköy-Kartal metro hattının açılışı dolayısıyla Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, İstanbul'un Türkiye'nin değil dünyanın gözdesi olduğunu söyledi.

Yaklaşık 15 milyon nüfusa sahip İstanbul'a günde 450 motorlu taşıtın giriş yaptığını bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bunun neye tekabül ettiğini düşünün. Bizim bir de kültürümüzde şu var; toplu taşıma araçlarına henüz daha tam iltifat etmiyoruz. Bakıyorsunuz, otomobilinde tek kişi, bilemediniz yanında bir kişi. Bu şekilde seyahat ederiz. Niye- Gelenek bu. Halbuki batı toplumları böyle değil. Toplu taşıma aracının yanına kadar aracıyla gelir, orada istasyona bırakır, oradan toplu taşıma aracına biner veya yürüyerek gider. Toplu taşıma aracından istifadeyi de en üst düzeyde gerçekleştirir. Bunun aslında verim ekonomisi noktasında da çok büyük faydaları var. Biz henüz bunu halledemedik. Bundan dolayı da İstanbul trafiğinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Hele bu yaz Haliç Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki tamir bakım sebebiyle."

-"Biz sizin hizmetkarınızız"-

Erdoğan, "AK Parti kadrosu, hizmet siyasetini hedef telakki eden bir kadrodur. Biz sizin efendiniz değiliz, biz sizin hizmetkarınızız" dedi.

Bu yaz mevsiminde gerek okulların kapalı olması, gerekse işçi ve memurların tatillerini memleketlerinde geçirmesi dolayısıyla köprülerde ilgili bakanlığın tamir ve bakım çalışmalarını başlattığını anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bir sıkıntı meydana geldi. Şişenin geniş bölümü ile dar ağzı vardır. Siz o geniş bölümden giriyorsunuz ama köprüde bakımlar olduğu için orada daralıyor. Daraldığı için de trafik sıkıntısı herkesi rahatsız ediyor. Fakat bunun neticesinde bu işin huzuru, bu işin manen sigortası kimedir- Tüm İstanbullularadır. Allah göstermesin bu tamir bakımlar yapılmayıp da bunu aklımıza getirmek bile istemediğimiz bir bedeli olursa, o zaman bunu neyle anlatacağız, neyle izah edeceğiz.

Fakat bütün bu süre boyunca tabii sağolsun yazılı ve görsel medya, kimisi sağdan vurdu, kimisi soldan vurdu. Vurup, vurup devam ettiler. Dert aslında sadece, 'AK Parti iktidarını nasıl yıpratırız- Acaba nereden bir boşluk vururuz da oradan saldırırız-' Bu medya bizimle hep uğraştı, uğraşıyor. Yazılısı da görseli de. Biz onlara rağmen geldik. Biz milletle geldik, milletle yürüyoruz, milletle yürüyeceğiz."

Köprülerdeki tamir ve bakımları da süratle bitireceklerini ifade eden Erdoğan, "Bitirmeyi sorumluluğumuzun, mesuliyetimizin gereği telakki ediyoruz. Bunu yapmak zorundayız. Bunun için de en uygun mevsim, bu mevsim. Eğer bunu okulların açıldığı zaman, tatillerin kullanılmadığı zamana bırakacak olsak, mevsim şartlarının müsaade etmediği döneme bırakmış olsak bu bizim için çok daha büyük felaket olur" diye konuştu.

-"Kadıköy'ün çehresini çok köklü şekilde değiştiriyoruz"-

Recep Tayyip Erdoğan, metro hattının inşasıyla birlikte Kadıköy'ün de çehresini çok köklü şekilde değiştirdiklerini bildirdi. Erdoğan, Rıhtım Caddesi'nin, Haldun Taner Tiyatrosu'ndan itibaren araç trafiğine kapatılacağını belirtti.

"Eski otobüs ve minibüs duraklarının olduğu alanı da yayalara açıyoruz" diyen Erdoğan, böylece, İstanbul'a, Kadıköy'e 60 bin metrekare büyüklüğünde bir meydanı da kazandırmış olacaklarını kaydetti. Bu hattın inşasında görev alanları kutlayan ve kendilerine teşekkür eden Erdoğan, hattın, başta İstanbul'a, Kadıköy ve Kartal ilçelerine, bu ilçeler arasında yaşayan vatandaşlara, tüm İstanbullular'a hayırlı olmasını diledi.

İstanbul'da ulaşımı rahatlatmak, trafiğini rahatlatmak için de hiç hız kesmeden, hiç ara vermeden böyle büyük yatırımları gerçekleştirmeye de devam edeceklerini bildiren Erdoğan, İstanbul'un, çok uzun yıllar çarpık bir şekilde kentleştiğini, İstanbul büyürken, İstanbul'un istikbalinin yeterince düşünülmediğini, sağlıklı şekilde değerlendirilmediğini ve baştan gerekli önlemler alınmadığını söyledi.

Erdoğan, "Şu anda biz, bir yandan geçmişin o sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyor, aynı anda büyüyen bir İstanbul için çözümler üretmenin mücadelesini veriyoruz" diye konuştu.

2002 yılının Ekim ayında İstanbul'da 947 bin 782 otomobil, şu anda İstanbul trafiğine kayıtlı 1 milyon 951 bin 111 adet otomobil olduğunu vurgulayan Erdoğan, sadece otomobil sayısının İstanbul'da son 10 yılda 2 kattan fazla arttığını, Türkiye genelinde trafiğe kayıtlı otomobil sayısının 2002'de 4 milyon 600 bin, bugün ise 8 milyon 400 bin olduğunu, bunun da 2 kat arttığını söyledi.

-"Hedefimiz, önümüzdeki yıl 29 Ekim'e Marmaray'ı yetiştirmek"-

Aynı şekilde kamyon, kamyonet, otobüs ve minibüs sayısının 10 yılda 2 kat, hatta 2 kattan fazla artış gösterdiğini kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Refah arttıkça, ekonomi büyüdükçe, trafiğe çözümler üretildikçe, hem İstanbul'da hem Türkiye genelinde araç sayıları 2 katına, 3 katına çıktı. Biz, bir yandan geçmiş on yılların o plansız büyümesi karşısında çözüm üretmek, bir yandan da artan bu araç trafiğine çare bulmak durumundayız. Bunu da yapıyoruz. Hem Türkiye genelinde hem İstanbul'da trafiğe köklü çözümler getiriyoruz. Elbette zaman zaman aksamalar yaşanıyor. İnşallah bunları da süratle gideriyoruz, gidereceğiz.

Hedefimiz, önümüzdeki yıl 29 Ekim'e Marmaray'ı yetiştirmek. Marmaray'la birlikte Londra ile Pekin'i birbirine bağlıyoruz. Denizin altından bu sistemi inşallah yetiştirmek de bize nasip olacak. 2 katlı tüp geçit yapıyoruz. Bu tüp geçitten de otomobiller geçecek. Onu da 2015'e yetiştiriyoruz. 2015'te de artık otomobiller inşallah, bu 2 katlı tüp geçitten geçecek. Bu da yetmiyor. Şimdi bizim attığımız önemli adımlardan bir tanesi de neydi- Eskişehir-Ankara yüksek hızlı tren bitti, şimdi de Eskişehir-İstanbul arası yüsek hızlı treni inşallah süratle bitiriyoruz, onu da tüm halkımızın emrine hazır hale getiriyoruz. Bitmedi. İstanbul-İzmir otoyolunu yapıyoruz. Böylece İstanbul ile İzmir arası artık kendileri için uzak olmayacak, o da yakın hale gelmiş olacak. Bitmedi. Şimdi yeni bir adım atıyoruz. İnşallah 3. köprünün, biliyorsunuz ki ihalesini yaptık. 3. köprünün ihalesiyle birlikte ağır vasıtaları daha çok 3. köprü güzergahına kaydırmak suretiyle bu iki köprüyü daha da rahatlatacağız. Süratle inşallah yap-işlet-devret ile 3. köprüyü hayata geçireceğiz."

Havaalanlarının da artık ihtiyaca cevap vermediğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Atatürk Havalimanı olsun, Sabiha Gökçen olsun ihtiyaca cevap vermiyor. Onun için seçimlerde biliyorsunuz size sözümüz var. Ne dedik- Şimdi Karadeniz kıyısında yıllık 100 milyon kapasiteli bir hava limanını yapıyoruz. Onun da yer tespit çalışmalarını bitirmiş vaziyetteyiz ve süratle ihalesini bu yıl içinde yapacağız. Bu hava limanımızı da inşallah ülkemizin, milletimizin hizmetine sunacağız" dedi.

Kanal İstanbul projesine de değinen Başbakan Erdoğan, "Bizim size bir başka sözümüz daha vardı. O da Kanal İstanbul demiştik. 'Kanal İstanbul ile de Karadeniz'i Marmara'ya bağlayarak Boğaz'ı by-pass edeceğiz' demiştik. Onun da şu anda proje çalışmaları büyük ölçüde bitmiş vaziyette. Bu söylediklerimin yaklaşık maliyeti 60 milyar lira, eski rakamla 60 katrilyon. Bunlar İstanbulumuza inşallah farklı bir sıçramayı getirir. Bu adımlar şu anda sadece planlanmakla kalmıyor, diğer taraftan uygulamaya da geçti" diye konuştu.

Metro hattı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ve tüm emeği geçenlere, Başkan Topbaş'a, mimarından mühendisine, işçisine, yapımcı şirkete teşekkür eden Erdoğan, metronun tüm İstanbullular'a hayırlı olmasını temenni etti.

Erdoğan, kurdeleyi keseceklerini, daha sonra metroya binerek Kartal'a gideceklerini belirterek, sözlerini "Nezaketiniz ve ilginiz için özellikle teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun diyorum. Ramazan bayramınız kutlu olsun" diyerek tamamladı.

(Bitti)

Muhabir: Çiğdem Pala - Yıldız Taşdelen Erli

Yayıncı: Berin Alpaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kadıköy - Kartal Metro Hattı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement