Kadın Sosyal Yaşam Merkezi Girişine Kara Fatma Anıtı - Son Dakika
Yerel

Kadın Sosyal Yaşam Merkezi Girişine Kara Fatma Anıtı

Kadın Sosyal Yaşam Merkezi Girişine Kara Fatma Anıtı

İzmit Belediyesi Kadın Sosyal Yaşam Merkezi’nin girişine, Kurtuluş Savaşı’nın kahraman kadınlarından olan Kara Fatma’nın anıtını yaptırdı.

27.03.2015 10:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmit Belediyesi Kadın Sosyal Yaşam Merkezi'nin girişine, Kurtuluş Savaşı'nın kahraman kadınlarından olan Kara Fatma'nın anıtını yaptırdı.

İzmit Belediyesi, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Fatma Seher Erden(Kara Fatma)'in anıtını yaptırdı. Cephanelik bölgesindeki Türkiye'nin en modern kadın sosyal yaşam merkezinin girişine Kara Fatma olarak bilinen Fatma Seher Erden'in anıtı konuldu. Milli mücadele kahramanı Fatma Seher Erden'in anıtının Kadın Sosyal Yaşam Merkezi'ne ayrı bir değer kattığını söyleyen İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, "İzmit Belediyesi olarak tarihi değerlerimize sahip çıkmayı kendimize görev kabul ettik. Bu alanda İzmit tarihinde hiç bir dönemde olmadığı kadar çok projeyi hayata geçirdik. Yahya Kaptan Anıtı, Kınalı Asker Parkı, Sarıkamış Şehitleri Anıtı, Kore ve Kıbrıs Şehitleri Anıtı, Milli Kimlik ve Direniş Anıtı, Muhsin Yazıcıoğlu ve Görev Şehitleri Anıt Parkı, Servetiye siperlerinin gün yüzüne çıkarılması, Azerbaycan Hocalı Şehitleri Anıtı sayesinde milli ve manevi değerlerin gelecek nesillere aktarılmasını sağladık. Kurtuluş Savaşına katılarak Türk kadınını sembolize eden Kara Fatma (Fatma Seher Erden) anıtını Kadın Sosyal Yaşam Merkezi'nin girişine yaptırarak bu alanda yeni bir projeyi daha hayata geçirmiş olduk. Bizlerin bugünlere gelmemizi sağlayan Atalarımıza, Ata yadigarlarımıza sahip çıkmalıyız. Bu sayede Atalarımıza olan minnet borcumuzu bir nebzede olsa ödemiş oluruz" dedi.

KARA FATMA KİMDİR

Kara Fatma olarak da bilinen Fatma Seher Erden 1888 yılında Erzurum'da doğdu. Subay Dervişlerinden Ahmet Bey ile evlendiğinde Balkan Savaşı'na katıldı.1. Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesi'nde kendi ailesinden dokuz-on kadın ile savaştı. Eşinin Sarıkamış'ta şehit olmasıyla memleketi Erzurum'a geri döndü.1919'daki Mustafa Kemal ile bizzat görüşebilmek için Sivas'a gitti. Mustafa Kemal bu görüşmede silah kullanmayı, ata binmeyi bilip bilmediğini, savaştan korkup korkmadığını sormuş, Fatma Seher Hanım'ın verdiği cevapla oldukça memnun kalmıştır. Bu buluşmadan sonra Mustafa Kemal Ona Kara Fatma diye hitap etmeye başlamış ve adı da Kara Fatma olarak anılır olmuştur. Kara Fatma'nın Mustafa Kemal ile buluşmasının ardından İzmit işgal edilmişti. Bunu duyan Kara Fatma hemen tenle gizlice İzmit'e gelmiş, kısa süre içinde düşmana karşı teşkilatlanma çalışmasına girişmiştir. Kara Fatma ve beraberindekiler, çevredeki Türk köylüleriyle birlikte Yunanlılara karşı uzun süre mücadele etmiştir. Özellikle Bahçecik, Yeniköy, Değirmendere, Servetiye bölgelerinde faaliyet gösteren Rum ve Ermeni çetelerine karşı büyük başarılar elde etmiştir. Fatma Seher Hanım, çavuşluk rütbesiyle başladığı askerlikten üsteğmen rütbesiyle emekli olmuş, emekli maaşını da Kızılay'a bağışlamıştır. 1955 yılında İstanbul'da hayata gözlerini yummuştur. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kadın Sosyal Yaşam Merkezi Girişine Kara Fatma Anıtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement