Kadını Aşağı Gören Erkeği Aşağıya Çekmek Gerek - Son Dakika
Magazin

Kadını Aşağı Gören Erkeği Aşağıya Çekmek Gerek

Kadını Aşağı Gören Erkeği Aşağıya Çekmek Gerek

Yönetmen Reis Çelik, 'Lal Gece' adlı filmini Sinema dergisine anlattı: Kadını aşağıda gören erkek yapısını aşağı çekmek gerekiyor.

17.08.2012 06:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Reis Çelik beşinci filmi 'Lal Gece'de toplumun kanayan bir yarasına parmak bastı; çocuk gelin sorununu tartışmaya açtı. İlyas Salman ve Dilan Aksüt'ün başrolleri paylaştığı film Berlin Film Festivali'nde Kristal Ayı ödülü kazandı. 'Lal Gece', Nürnberg Türkiye- Almanya Film Festivali'nden de 'En İyi Film' ödülü dahil üç ödülle döndü. Türkiye prömiyerini ise İstanbul Film Festivali'nde yaptı. Sinema dergisinden Müjde Işıl; Reis Çelik ile 24 Ağustos'ta izleyici ile buluşacak olan 'Lal Gece'yi ve hedeflerini konuştu...

Çocuk gelinleri merkeze alan bir film çekme fikri nasıl oluştu?

Çocuk gelinler toplumun iç kanaması olan ve yüzleşilmemiş konularının başında geliyor. Beni en çok rahatsız eden şey, namus kavramının bu kadar yüksekte tutulduğu bir ülkede, bu uğurda cinayet işleyen erkek topluluğunun 12 yaşındaki kızını 50-60 yaşındaki adama vermekten geri durmaması... Çocuk gelin probleminin sadece Türkiye'de değil tüm dünyada tartışılması gereken bir konu olduğunu anlatmak istediğim için bu filmi çektim.

Karakterlerin ve hikayenin geçtiği mekanın isminin olmaması bu yüzden değil mi?

Çocuk gelin deyince Doğu'da ve Kürtler'de var diye biliniyor. Bir araştırma Edirne'nin ikinci sırada olduğunu, Balıkesir ve Afyon'un da ön sıralarda olduğunu gösterdi. Kadına uygulanan şiddette Batı bölgelerimiz birinci sırada. Batı dünyası da aynı şeyi yapıyor; Tayland'a, Filipinler'e gidiyor. Bu bir dünya meselesi. Suçu başkasına atmaktan kurtulmamız gerekiyor.

RİYA TOPLUMUYUZ

Çekimleri nerede yaptınız?

Memleketimde, Ardahan'ın Çıldırın Aşık Şenlik beldesinde...

Kadının bedenine yasalarla hükmedilmeye çalışıldığı bir dönemde vizyona giriyor filminiz. Bir yandan böyle girişimler mevcutken erkekler, filminiz vesilesiyle kendileriyle yüzleşmeyi başarabilecek mi?

Riya toplumu olmaktan çıkmamız gerekiyor. Yoksa geleceğe temiz bir toplum bırakamayız. Kadını aşağıda gören erkek yapısını aşağı çekmek gerekiyor. Dizlerine tekme atarak bunu başaramayız. Aklını kurcalayarak, soru işaretleri yaratarak bunu yapabiliriz.

Kadının elinde oyuncağa dönen bu erkek, iktidardan düşmüş olmuyor mu?

İktidardan düşmüyor. Hem kadına diz çöküyor, hem de zulmedip iktidarını sürdürüyor. Sokakta kadını yumruklayan adam, odaya çekildiğinde onun ayağına kapanıyor. Filmdeki damat, ikiyüzlü bir dünyanın erkek karakterinin abartılmış ikiyüzlü tarafını gösteriyor.

'Şahmeran' efsanesine yer vermeniz de çok manidar...

Şahmeran bana göre kadının erkek iktidarıyla birlikte yer altına inişinin hikayesidir. Kutsaldır ve kaybolmayan bir kraliçedir ama erkek onu yerin altına sokmuştur. Erkek bir gün yerin altına iner ve sevgisini, aşkını eksik etmez. Kadın dışarı çıktığında yine erkeğin ihanetine uğrar. Tek tanrılı dinlerle, önce orospu kabul edilip sonra kutsanan Meryem ile birlikte tekrar gömülmüş ve bir daha da başını kaldıramamıştır.

#Sayfa#

HALA KALFAYIM

'Lal Gece'nin sizin olgunluk eseriniz olduğu söyleniyor...

'Lal Gece'de diğer filmlerime göre derdimi çok daha net anlatabiliyorum, daha doğru kamera biçimi kullanıyorum. Bana göre daha kalfalık dönemindeyim. Ustalığa daha çok var.

Dilan Aksüt'ü nasıl keşfettiniz?

Asistanım Burcu Karakaş, akrabası olan Dilan ile tanıştırdı beni. Onu görür görmez, daha konuşmadan "İşte bu!" dedim.

Finali açık bırakmışsınız... Silah sesini nasıl yorumlamak lazım?

Gelenek göreneklerle içeri kapattığınız insanların sonuna ve odadaki sese dikkat çekmek istedim. Kadın da ölebilir, erkek de... Bana göre hangisinin öldüğü çok önemli değil. Önemli olan içeriden kahkaha yerine silah sesinin gelmesi. Adam eğer kendini öldürdüyse o kızın hayatı cehenneme dönecek. Adam kızı öldürse, yeniden hapse girecek. Sırtına yüklenmiş kamburla hayatına devam edecek.

SONRA DÜŞMAN İLAN ETTİLER

Filminizde Tuncel Kurtiz'e değil de İlyas Salman'a rol vermenizin nedeni neydi?

Bir erkeğin hem kaba duruşunu hem de içindeki kırılma noktalarını anlatabileceğim bir oyuncuya ihtiyacım vardı. Tuncel Abi'nin yaşı genç olsaydı onu düşünürdüm. İlyas Salman büyük bir oyuncu, 24 senedir başrol oynamamış. Ömrün boyunca İlyas Salman'a güleceksin ama herhangi bir fikrini söylediği zaman onu düşman ilan edeceksin. Böyle bir insanlık olamaz. Bu ülke değerlerini kullanıp kenara atıyor.

İlyas Salman'ın filmdeki karakteri ve 'kullanılmışlık' konumu Yeşilçam'ın ona davranışıyla çok benzeşiyor.

İlyas Salman'ı kullanarak bir yerlere gelenlerin sonra onu kenara atıp yok sayması, filmdekine benzer bir ironi.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Kadını Aşağı Gören Erkeği Aşağıya Çekmek Gerek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement