Kadının Statüsü Genel Müdürü Gevrek."Kadına Yönelik Şiddet Olaylarına, Toplumsal Her Alanda... - Son Dakika
Yaşam

Kadının Statüsü Genel Müdürü Gevrek."Kadına Yönelik Şiddet Olaylarına, Toplumsal Her Alanda...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, "Kadına yönelik şiddet olaylarına, toplumsal her alanda rastlanmaktadır."

11.05.2012 15:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, "Kadına yönelik şiddet olaylarına, toplumsal her alanda rastlanmaktadır. Ancak en dikkat çekici durum, kadının en kutsal varlık olarak bilinen aile içinde şiddete maruz kalmasıdır" dedi.

Gevrek, Erzurum'da düzenlenen "Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Bilgilendirme Toplantısı"na katıldı.

Kadına yönelik fiziksel şiddetin Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 57, Orta Anadolu'da yüzde 50, Ortadoğu Anadolu'da yüzde 47, Batı Marmara Bölgesi'nde yüzde 25, Ege Bölgesi'nde yüzde 31 olarak tespit edildiğini belirten Gevrek, şunları kaydetti:

"Kadına yönelik şiddet olaylarına, toplumsal her alanda rastlanmakta. Ancak en dikkat çekici durum, kadının en kutsal varlık olarak bilinen aile içinde şiddete maruz kalmasıdır. Hazırlanan kanun taslağında artık kadına yönelik şiddetin önüne geçmek adına atılması gereken her ayrıntıya yer verilmeye çalışıldı. Kanunun toplum tarafından bilinmesi, kısa sürede öğrenilmesi için herkese görev ve sorumluluk düşmekte."

Gevrek, sadece şiddete maruz kalanların değil, ısrarcı bir şekilde kişiyi rahatsız eden veya taciz eden kişilerin de kanun kapsamında suçlu sayılacağını vurguladı.

-"Kolluk kuvvetleri acil durumlarda yetkili sayılacak"-

Kanun tasarısında, kolluk kuvvetlerine acil durumlarda yetki verildiğini de anımsatan Gevrek, şöyle konuştu:

"Önceden birisi bir kızcağızı telefonla, internetle veya çeşitli vasıtalarla ısrarla taciz ederse bu suç teşkil etmezdi ancak bu kanun onları da kapsıyor. Artık bir genç kıza internetten, telefondan veya başka bir yerden musallat olan yani ısrarla taciz eden kişilere de kanun kapsamında işlem yapılacak. Artık bir kişi, başka bir kişiye musallat olamayacak. Öte yandan, hakim veya mülki idare amirini uyandırmadan gecenin saat 3'ünde, acil durumlarda emniyetin ve jandarmanın yetkisi var. Kolluk kuvvetleri acil durumlarda yetkili sayılacak."

-Panik butonu ve mobil cihaz kullanımı yaygınlaştırılacak-

Şiddete maruz kalan veya şiddeti uygulayan kişilerin takibi konusunda da kanun kapsamında önemli adımların atılacağını anlatan Özlem Bozkurt Gevrek, şunları kaydetti:

"Kanun kapsamında şiddeti önleme ve izleme sistemi kurulması sağlanacak. Şiddete maruz kalan kişiyi izleme yöntemleri arasında, ev ve iş yeri alarm sistemi, kişinin üzerinde taşıyabileceği kolye veya bileklik görünümündeki GPS donanımlı panik butonu, telefon görünümlü mobil cihaz gibi araç ve gereçler kullanılacak. Bu cihazlar sayesinde, şiddete maruz kalan kişinin anında kolluk kuvvetlerine ulaşımı ve yerinin tespiti sağlanacak. Ayrıca en önemli uygulamalardan birisi de elektronik bileklik. Yani şiddet uygulayan kişinin ve mağdur kişinin koluna takılacak aparat sayesinde, şiddeti uygulayan kişi mağdurun yanına belirlenen mesafeden fazla yaklaşması halinde GPS donanımlı cihaz kolluk kuvvetlerine alarm verecek."

Toplantıya, 6 ilin vali yardımcıları, kaymakamlar, aile mahkemesi hakimleri, savcılar, polis ve jandarma görevlileri katıldı.

- ERZURUM

Kaynak: AA

Son Dakika Yaşam Kadının Statüsü Genel Müdürü Gevrek.'Kadına Yönelik Şiddet Olaylarına, Toplumsal Her Alanda... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement