Kadınlar Çatalca Belediyesi'nin Programında Buluştu - Son Dakika
Güncel

Kadınlar Çatalca Belediyesi'nin Programında Buluştu

Kadınlar Çatalca Belediyesi\'nin Programında Buluştu

Çatalca Belediyesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ilçedeki kadınları her yıl olduğu gibi bu yıl da yalnız bırakmadı.

11.03.2013 15:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çatalca Belediyesi tarafından bu yıl da kadınlar için özel bir gün düzenlendi. Çatalca Dilek Düğün Salonu'nda yapılan programa katılımın bir hayli fazla olduğu gözlendi. Çatalca Belediyesi tarafından yapılan bu yılki programa, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı, Cumhuriyet Halk Partisi Çatalca İlçe Başkanı Naci Özcan ve yönetim kurulu üyeleri, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve İl Genel Meclis Üyesi Taşkan Uysal da katıldı. Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara ve beraberindekiler programın açılış konuşmalarının ardından salondan ayrılarak pisti kadınlara bıraktılar.

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Çatalca Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü münasebetiyle kadınlara yönelik bir etkinlik düzenlendi. Dilek Düğün Salonu'nda düzenlenen etkinliğe katılım oldukça fazlaydı. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tarihçesini anlatan bir slayt gösterisi ile başlayan program, Belediye Başkanı Cem Kara'nın konuşmasıyla devam etti.

SIRTINA BAĞLADIĞI ÇOCUĞUYLA CEPHEYE MERMİ TAŞIYAN KADINLARIMIZ

Konuşmasında Cumhuriyetin kurulmasında ve Cumhuriyet devrimlerinin ülke topraklarına yayılmasında kadınların büyük rolünün olduğunu belirten Belediye Başkanı Cem Kara, "Değerli ve kutsal analarımız, bir parçamız yarimiz, canımız bacılarımız, genç kızlarımız, kadınlarımız. Size ne kadar değer versek, sizi ne kadar sevsek, size ne kadar sahip çıksak azdır. Sırtına bağladığı çocuğuyla cepheye mermi taşıyan kadınlarımız, analarımız yıllar önce işgalcilere karşı cephedeydi.

Ülkeyi parçalayıp bölüşmek isteyen emperyalist güçlere ve onların kuklalarına karşı; ulusumuzun kurtarıcısı Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte birebir savaşmış; Nene Hatunlar, Kara Fatmalar, Gördesli Makbuleler, Yirik Fatmalar, Hatice Kılavuz Hatunlar, Nazife Kadınlar, Asker Saime Hanımlar, Tayyar Rahmiye'ler sayesinde Kurtuluş Savaşı'nı kazandık, bağımsızlığımızı ilan ettik ve Cumhuriyeti kurduk.

GİZLİ KAHRAMANLARIMIZ

Kurtuluş zaferinin ardında gizli kahramanlarımız vardı, kadınlarımızdı onlar.

Cumhuriyet devrimlerini kanıksayan, halkına ulaştıran, Cumhuriyet'in getirilerini uygulayan; ilk kadın öğretmen Refet Angın'lar, ilk kadın tiyatrocu Afife Jale'ler, ilk kadın pilot Sabiha Gökçen'ler, ilk kadın bakan Prof. Türkan Akyol'lar, ilk dünya güzelimiz Keriman Halis Ece'ler, ilk kadın ressam Müfide Kadri'ler, ilk opera sanatçısı Semiha Berksoy'lar, kadın haklarının ilk savunucusu Nezihe Muhiddin'ler, olimpiyatlarda ülkemizi temsil eden ilk kadın sporcumuz Prof. Halet Çambel'ler ve ilk kadın doktorumuz Safiye Ali'ler ile Türk kadınının önü açıldı, toplumsal statüde yerini aldı. Atatürk ilke ve devrimlerinin ülkemizin her toprağına yayılmasının ardında da gizli kahramanlarımız vardı, kadınlarımızdı onlar." dedi.

Türkiye'de kadınların neleri başardığını örneklerle anlatan Başkan Cem Kara, "Laikliğin savunucusu ilahiyatçı Bahriye Üçok, birçok kız öğrencinin okumasına olanak sağlayan Türkan Saylan, Londra 2012 Olimpiyatları 1500 metre final koşusunu kazanan altın kızlarımız Aslı Çakır Alptekin ve Gamze Bulut, dünyaca ünlü yazarımız Elif Şafak, Eurovision Şarkı Yarışmasında göğsümüzü kabartan Sertap Erener, yıllar önce sol kolunu ve bacağını kaybetmiş olmasına rağmen bir direnç örneği, yaşama sevincinin somut göstergesi Milletvekilimiz Şafak Pavey…

Kadının neler yapabileceğini açık örneklerle sizlere saymaya çalıştım. Evinde üreten, çocuğuna en yakın ebeveyn, iş yerinde üreten, tarlada üreten, fabrikada üreten kadınlarımız. Sizlere ne kadar değer versek, sizlere ne kadar kıyamasak, ne kadar üzerinize titresek azdır." dedi.

ÇATALCA'MIZDA KADINA HER ZAMAN SAYGI VARDIR

İlçede kadına verilen önemi de sözlerine ekleyen Başkan Cem Kara, Türkiye'de kadının yeri hakkında da bilgiler verdi. Başkan Cem Kara, "Çatalca'mızda kadının yeri her zaman ayrıdır. Evlatlar annelerine saygıda kusur etmez, öğrenciler öğretmenlerini sayar, alışveriş yapanlar kadın esnafımıza kibar davranır, çalışan kadınları iş arkadaşları kendisinden ayrı tutmaz, gençler komşu kızlarını kollar sahip çıkar. Çatalca'mızda kadına her zaman saygı vardır sevgi vardır, hürmet vardır.

İstiyoruz ki tüm Türkiye'de böyle olsun.

İstiyoruz ki kadın hak ettiği yerde olsun.

Türkiye'de kadının yeri nerdedir, kadın ismi nerelerde geçer?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 548 milletvekilinde kadınların oranı %14,2'dir. Yani 79 milletvekilimiz kadındır.

26 bakandan bir bakanımız kadın, 2bin 924 belediye başkanından 26'sı kadındır.

34bin 210 muhtarımızdan 65'i kadın, 81 validen biri kadın. 103 rektörden 5'i kadındır.

26 müsteşardan hiç biri kadın değildir.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nda, Yargıtay'da, Sayıştay'da da kadının adı yoktur.

DİSK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, KAMU-SEN, MEMUR-SEN, TOBB, MÜSİAD, TESK'in yönetim kurullarında da kadının adı geçmez.

Ülkemizde kadının adı nerede var?

Keşke diyoruz, keşke kadının ismi buralarda olmasaydı…

Ne kadar üzücü ki kadının adı ülke gündeminde cinayette var, yaralamada var, kötü muamelede var, tecavüzde, tacizde var.

Çalışan kadının adı iş yerindeki psikolojik baskıda var, üreten kadının adı ucuz iş gücü görülmesinde, kayıt dışı istihdamda yani sigortasız çalıştırılmada var.

Kadının adı çocuk gelinlerde var, kadının adı zorla evlendirilmede var, kadının adı okula gönderilmeyen kız çocuklarında var.

Tüm bu negatif ayrımcılığa karşı kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Gerçekten kadın erkek eşitliğinden söz ediyorsak şayet, pozitif ayrımcılık bu konuda kadınların bir güvencesi olmalıdır." diyerek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tarihçesine de değinerek, şunları söyledi; "Kadınlarımız, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sizlerin sahip olduğu bir gündür." dedi.

BUGÜN KADINLARIN HAKLI DİRENİŞİNİN SEMBOLÜDÜR

Belediye Başkanı Cem Kara "Bu gün sizlerin mücadelesi, sesini duyurabilmesi sayesinde kabul edildi. Bugün kadınların haklı direnişinin sembolüdür. Bundan 156 sene önce, dünyada sesini duyuran, kadınların da insan olduğunun ayırdına varılması için, kötü koşullarda çalışmamak, eşit haklar talep etmek için başlatılan direnişin yıl dönümüdür.

Bizler; 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün, kadınların, eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, politik ve ekonomik haksızlıkların giderilmesi, cinsel ayrımcılığın sona erdirilmesi, kadınlara uygulanan her türlü şiddetin önlenmesi, saygın yaşam ve insan onuruna yaraşır çalışma koşullarının sağlanması yolunda verdikleri mücadelenin simgesi olduğuna inanmakla beraber, kadının önemini her türlü platformda belirtiyor, onlara daha çok fırsat verilmesini savunuyoruz. Eğlenmek sizin hakkınız, yılda bir gün de olsa bir araya gelip hep beraberce bu günü kutlamak hepinizin hakkı. Yalnız mücadele ve direnişle kazanılmış gününüzün sıradanlaştırılmasına izin vermeyiniz. Kapitalist sistemin yalnızca hediyeleşmek için uydurduğu diğer özel günlere benzetmeye çalıştığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, adı üstünde olduğu gibi emek ile mücadele ile direniş ile kazanılmış bir gündür.

Her ne kadar içi boşaltılmaya da çalışılsa, anlamından soyutlandırılmaya da çalışılsa biz bu günün mücadelenin eşsiz bir nişanesi olduğunu biliyoruz.

Hak verilmez, hak alınır sözünün ne anlama geldiğini bu günle daha iyi anlıyor ve görüyoruz.

Biz, kadınların evimizin de, ailemizin de çocuklarımızın da ve Cumhuriyetimizin de temeli olduğunu çok çok iyi biliyoruz.

Bu yüzden diyorum ki siz varsanız biz de varız. Biz varsak siz de varsınız, insani haklarınız da var, istek ve talepleriniz de var, özgürlüğünüz de var.

Tüm bu duygu ve düşüncelerimle sokakta piyango bileti satan, çiçek satan kadınlarımızdan, tarlada ekip biçen, fabrikada gece gündüz çalışan kadınlarımıza, evinde ailesine kul köle olan kadınlarımızdan, sabahları kepenk açarak esnaflık yapan ve yıllarca devletine, ulusuna hizmet edip, emekli olmuş kadınlarımıza kadar, bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyorum. Kadınlar bir kuşsa, onları özgür bırakmalıyız,

Kadınlar çiçekse, fidanların güller açmasını sağlamalıyız,

Kadınlar bir gökkuşağıysa, onların yalnızca renklerini izlemeliyiz,

Hepiniz iyi ki varsınız, iyi ki bizimlesiniz. Sizler bana inandınız ve güvendiniz.

Çatalca Belediye Başkanı olarak ben de size inanıyorum ve güveniyorum.

Sevgi ve saygılarımla sağ olun var olun. Yolumuz ve yolunuz açık olsun." dedi.

SARI "8 MART EKMEK ÜRETEN KADINLARIN GÜNÜDÜR"

Belediye Başkanı Cem Kara'nın konuşmasından sonra Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı, bir konuşma yaptı. Perihan Sarı konuşmasında, "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günüdür. 8 Mart tezgah başında üreten, 8 Mart iş üreten, 8 Mart emek üreten, 8 Mart ekmek üreten kadınların günüdür. Bir toplumda kadınların durumu o toplumun gelişmişliğinin göstergesidir. Kadınların durumunun farklılığı o ülkedeki demokrasinin gelişmişliğini gösterir." dedi.

Perihan Sarı konuşmanda, "Kadınların toplumsal yaşamda yer almasında 3 temel öğeye dikkat etmek gerekir. Birinci olarak, kadının eşitliği; ikinci olarak kadının farklılığı konusu ve üçüncü olarak da toplumsal cinsel rollerinin iyileştirilmesidir." diyerek, tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı.

Daha sonra tekrar mikrofona gelen Başkan Cem Kara, "Bugün kadınlarımızın günüdür. Sizler bugün burada misafirimizsiniz ama ben birazdan yanınızdan ayrılacağım. Ev sahibi sizlersiniz istediğiniz gibi eğlenmeniz için aranızdan ayrılıyorum" dedi. Programın açılış konuşmalarının ardından Çatalca Belediyesi tarafından hazırlanan hediyeler ve çiçekler verildi. Çatalca Belediyesi tarafından hazırlanan programda kadınlar gün boyunca gönüllerince eğlenerek stres attılar.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kadınlar Çatalca Belediyesi'nin Programında Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement