Kadınlar, evde zakkum üretip ev ekonomisine katkı sağlayacak - Son Dakika
Ekonomi

Kadınlar, evde zakkum üretip ev ekonomisine katkı sağlayacak

Kadınlar, evde zakkum üretip ev ekonomisine katkı sağlayacak

MERSİN (İHA) – Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in, orta refüjlere dikilecek zakkumların kadınlar tarafından üretilmesi için yeni bir projeyi hayata geçirdiğini söyledi.

05.09.2020 14:40  Güncelleme: 15:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MERSİN (İHA) – Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in, orta refüjlere dikilecek zakkumların kadınlar tarafından üretilmesi için yeni bir projeyi hayata geçirdiğini söyledi. Seçer, kadınların evlerinde üretecekleri zakkum fidelerini, kooperatif olarak alım garantili Büyükşehir Belediyesine teslim edeceklerini belirtti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'nın, Mersinli kadınların belediye hizmetlerine gönüllü katılımını sağlamak amacı ile başlattığı 'Kadın ve Aile Hizmetlerine Gönüllü Katılım Toplantıları' kapsamında Tarsus'ta bir toplantı gerçekleştirildi. Tarsus Gençlik Kampının doğal ortamında düzenlenen toplantıya, Kadın ve Aile Hizmetlerine Gönüllü Katılım projesinin ilk gönüllüsü olan, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, Tarsus'un değişik mahallerinden gelen kadınlar ile muhtarlar katıldı.

"Her ilçede üretici kadın pazarları kurulacak"

Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Seçer, toplantıda yaptığı konuşmada, ikinci tur toplantılara başladıklarını dile getirerek, "İlk toplantılarımızda kadınlarımızın taleplerini topladık. Kadınlarımız, ürettikleri ürünleri değerlendirmek istiyorlar. Bu konuda bizden destek talepleri var. Her ilçede üretici kadın pazarlarının kurulması için şu an çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca Tarsus'taki kadınlarımızın merkez veya farklı ilçelere götürülerek oralarda da belli günlerde satış yapmalarının sağlanması için çalışma hazırlığı var. Bu, diğer ilçelerimizde de uygulanacak" dedi.

Zakkum fideleri kadınlar tarafından üretilecek

Mersin Büyükşehir Belediyesinin, Tarsus'tan Anamur'a kadar uzanan karayolunun orta refüjlerinin temizliği ve bakımını üstlendiğini vurgulayan Seçer, "Başkanımız Vahap Seçer, orta refüjlerin zakkumlarla çiçeklendirilmesini veya yeşillendirilmesini planlıyor. Bu noktada zakkum fidelerinin de kadınlarımız tarafından üretilmesi için bir proje hayata geçirdi. Zakkum ağacı suya ve sıcağa dayanıklı bir bitki olduğu için Mersin mevsimine uygun. Belli kriterlere, çeliğe ve zamana uygun şekilde üretimi yapılan bu bitkinin ardından dikim işlemi gerçekleştiriliyor" diye konuştu.

"Evlerde çok rahatlıkla üretilebilir"

Kadınların, evlerinde çok rahat bir şekilde zakkum çoğaltılması için çelikleme işlemini yapabileceklerini kaydeden Meral Seçer, "Büyükşehir Belediyesi, belli kriterler belirleyerek, projeye dahil olmak isteyen kadınlarımıza bildirecek. Örneğin 'çeliği şu kadar boyda' istiyoruz talebinde bulunulacak. Sizlerin evlerinizde, bahçelerinizde üreteceğiniz zakkum çeliklerini, biz Mersinden Kadın Kooperatifi olarak organize edeceğiz ve alım garantili olarak Büyükşehir'e teslim edeceğiz. Kadın Kooperatifi olarak çalışmanın kontrolünü ve çeliklerin Büyükşehir'e ulaşımını sağlayacağız. Projeye dahil olmak isteyen ve isimlerini yazdıran kadınlarımıza daha sonra ilgili daire başkanlıklarından personel gelerek ayrıca bilgilendirme yapacak" ifadelerini kullandı.

Gönüllü kadınlar başvuru formu doldurdu

Mersinden Kadın Kooperatifi kurucu ortaklarından Eylem Bozdoğan ise yaptıkları çalışmaların teknik altyapısı ile ilgili olarak bilgi sundu ve "Bizlerle irtibat kurarsanız, sizlerin ne ürettiklerinizi ve taleplerinizi daha rahat anlarız" dedi.

Toplantı sonunda söz alan kadınlar, görüş ve önerilerini iletti. Programa dahil olmak isteyen kadınlar ise form doldurdu. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kadınlar, evde zakkum üretip ev ekonomisine katkı sağlayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement