Kadınlar, Mikro Krediyle Güçleniyor - Tisva Mütevelli Heyeti Başkanı Akgül - Son Dakika
Güncel

Kadınlar, Mikro Krediyle Güçleniyor - Tisva Mütevelli Heyeti Başkanı Akgül

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Aziz Akgül'ün açıklaması EYÜP ELEVÜLÜ - Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Aziz Akgül, toplumda aileyi güçlendirmek amacıyla mikro krediyi kadınlara verdiklerini söyledi.

11.04.2016 11:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Aziz Akgül'ün açıklaması EYÜP ELEVÜLÜ - Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Aziz Akgül, toplumda aileyi güçlendirmek amacıyla mikro krediyi kadınlara verdiklerini söyledi.

Akgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mikro kredi uygulamasının, ilk olarak 2003 yılında Diyarbakır'da başladığını belirterek, 6 kişinin, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden kredi alma imkanı bulduğunu söyledi.

Bugün itibarıyla 67 ilde 110 şubede, 505 milyon liranın yaklaşık 45 bin kişiye mikro kredi olarak verildiği ifade eden Akgül, "Temel amacımız, insanların bir başkasına muhtaç olmadan, kendi kendilerine, onurlu şekilde gelir getirici faaliyette bulunmalarını sağlamak." dedi.

Akgül, söz konusu uygulamanın dünyada ilk olarak Muhammed Yunus tarafından Bangladeş'te başlatıldığını aktararak, "Dünyada 200'den daha fazla ülkede yaklaşık 200 milyon insan, mikro kredi vasıtasıyla kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulunuyor. Türkiye'de de bu uygulamayla kişilerin hem kendi kendilerine hem ailelerine hem çevrelerine hem de yaşadığı kente ya da ilçeye destek verecek şekilde yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

Mikro kredi desteğinin en fazla, ülkenin doğu kısmındaki illerde yaygın olarak kullanıldığını dile getiren Akgül, "Şu anda mikro kredinin çok yaygın olduğu illerin başında Diyarbakır, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Gaziantep geliyor. Oralarda hemen hemen her ilde ortalama 5 ile 6 şubemiz bulunuyor. Oradaki insanların mikro kredi almayla ilgili eğilimlerinin daha fazla olmasını, daha fazla fon potansiyelinin bulunması ve mikro kredi faaliyetlerine yönelik yapılacak bütün çalışmaların hem yerelde çok iyi desteklenmesi hem de çalışma arkadaşlarımızın daha fazla gayret içerisinde olmasına bağlıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Toplumda aileyi güçlendirmeyi hedefliyoruz"

Akgül, başvuruda bulunan herkese mikro kredinin verildiğini ancak verilen miktarın sınırlı olduğunu kaydederek, gün geçtikçe uygulamaya talebin arttığını söyledi.

Mikro kredinin dar gelirli kişilerin, aile ekonomisine katkı sağlaması amacıyla verildiğine işaret eden Akgül, şunları kaydetti:

"Bir yıl için 700 liralık krediye ihtiyaç duyan kişiler bizim potansiyel mikro kredi kullanıcılarıdır. 700 lira, Türkiye'nin mevcut şartlarında çok cüzi bir miktar. Dolayısıyla bu miktara ihtiyaç duyan herkes, her dar gelirli vatandaş mikro krediye müracaat ederek bu sürece girebilir. Her ne kadar erkekleri dışlamıyorsak da mikro krediyi kadına veriyoruz. Biz toplumda aileyi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla anneye mikro kredi vermek suretiyle bu işi geliştirmek istiyoruz. Bir erkek bize müracaat ettiğinde 'hayır, biz sana kredi vermiyoruz' demiyoruz. Sadece evli olup olmadığını soruyoruz ve eğer evliyse 'eşinize mikro kredi veririz, birlikte ne yapmak istiyorsanız yapabilirsiniz.' diyoruz. Amacımız annenin, kadının toplumda aile içerisinde güçlendirilmesi."

Aziz Akgül, müracaatların büyük çoğunluğunun ev hanımlarından geldiğine dikkati çekerek, "Şu anda 300'den fazla farklı iş yapan kadın bize müracaat ediyor. Biz de gelir getirici faaliyetlerini destekliyoruz. Her türlü sanat işiyle uğraşan kadınlarımız var. Takı, çini ve tezhip sanatı, hayvancılık, tarım gibi faaliyetlerin içerisinde olanlar var. Pazarda sebze ve meyve satan kadın var." diye konuştu.

Kadınlar, Mikro Krediyle Güçleniyor - Tisva Mütevelli Heyeti Başkanı Akgül
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kadınlar, Mikro Krediyle Güçleniyor - Tisva Mütevelli Heyeti Başkanı Akgül - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement