Kadınların Gelir Kapısı: Asma Yaprağı - Son Dakika
Güncel

Kadınların Gelir Kapısı: Asma Yaprağı

Tokat'ın Erbaa ilçesinde hasadı başlayan asma yaprağı toplama işi, kadınlar için gelir kaynağı konumunda bulunuyor.

22.05.2017 13:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ın Erbaa ilçesinde hasadı başlayan asma yaprağı toplama işi, kadınlar için gelir kaynağı konumunda bulunuyor.

İlçeye bağlı pek çok köyde üretilen yaprağın hasadı, genellikle kadınlar tarafından yapılıyor. Bu işte çalışan erkek ise çok az sayıda bulunuyor. Mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam eden asma yaprağı hasadı, kadınlar için de gelir kapısı oluyor.

Evlerinde çocuklarına bakan, ev işlerini yapan kadınlar, aynı zamanda bağda yaprak toplama işinde çalışarak ev geçimine katkı sağlıyor.

Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Köksal, AA muhabirine, ilçedeki çiftçilerin en büyük gelir kaynağının asma yaprağı olduğunu söyledi.

İlçede 17 bin dönüm alanda yaprak üretimi yapıldığını, ortalama 7 bin ton asma yaprağı üretimi gerçekleştirildiğini bildiren Köksal, bundan da yaklaşık 42 milyon lira gelir sağlandığını kaydetti.

Köksal, asma yaprağı hasadında genellikle kadınların çalıştığının altını çizerek, "Bayanların çalışmasının nedeni, sarma yapan kadınlar hangi yaprak toplanır, bunu iyi biliyor. Bine yakın kadınımız bu işte çalışarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Günlük 40 lira yevmiyeye çalışıyorlar." dedi.

"Zor ama evimize katkı sağlamak için çalışmak zorundayız"

Bağda asma yaprağı toplayan kadınlardan ev hanımı Fadime Hüzün de yaklaşık 6 yıldır yaprak toplama işinde çalıştığını söyledi.

Yaprak toplamaya sabah erken saatlerde başladıklarını belirten Hüzün, "Mesaiye saat 05.00 gibi başlıyoruz, 13.00 gibi de bitiriyoruz. Günde ortalama 8 saat çalışıp 40 lira yevmiye alıyoruz." dedi.

Zor bir iş yaptıklarına dile getiren Hüzün, "Zor ama evimize katkı sağlamak ve geçinmek için çalışmak zorundayız. Yaprakları genelde kadınlar topluyor. Erkekler başka işlerle uğraşıyor." ifadesini kullandı.

Yaprak toplayan kadınlardan Nuran Ateş de 4 yıldır bu işi yaptığını anlatarak, "Zor oluyor. Evde çocuklar var, bakılması gerekiyor. Eşimize katkıda bulunmak için yaprak toplama işinde çalışıyoruz. Yaprak sarmayı yapan da biziz, bu nedenle bayanların toplama işinden daha iyi anlayacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Zeynep Duman da 10 yıldır bu işi yaptığına dikkati çekerek, artık kendisine zor gelmediğini söyledi.

Gençler için biraz daha zor olduğunu belirten Duman, "İşi öğrenene kadar biraz zorluk çekiyorlar. Alıştıktan sonra artık kolay geliyor. Bu işin erkeklere göre değil, kadınların işi olduğunu düşünüyorum." dedi.

Kadınların Gelir Kapısı: Asma Yaprağı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kadınların Gelir Kapısı: Asma Yaprağı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement