Kadınların Yoksullukla Mücadelesini Destekleyin - Son Dakika
Ekonomi

Kadınların Yoksullukla Mücadelesini Destekleyin

Kadınların Yoksullukla Mücadelesini Destekleyin

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) tam 30 yıldır yoksul kadınların ekonomik ve sosyal güçlenmeleri için çalışıyor.

12.12.2017 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) tam 30 yıldır yoksul kadınların ekonomik ve sosyal güçlenmeleri için çalışıyor. Türkiye'de bireysel bağış ve sivil toplum farkındalığını arttırmak amacıyla yola koyulan Sosyal Bağış Hareketi'nde bu ay tüm destekler, kadınların kendi hayatlarını ve toplumu dönüştürme gücünü destekleyen KEDV için toplanıyor.

30 yıldır dar gelirli kadınların hayat deneyiminden gelen uzmanlıklarına, yoksullukla mücadeledeki yaratıcılıklarına, kendi yaşamlarını ve çevrelerini ayakta tutma güçlerine inanan ve kadınların güçlerine güç katan KEDV, kadınların yoksullukla mücadelelerini destekliyor.

1986 yılından bu yana kadının ekonomik yaşama katılması açısından çok önemli olan çocuk bakım ve eğitim hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve kalitesinin artırılması için çalışıyor. Bu kapsamda mahalle destekli ve kadınlar tarafından yönetilen, alternatif eğitim programlarının uygulandığı Kadın ve Çocuk Merkezleri kurulmasına öncülük ediyor. Bu model kapsamında, bugün faaliyette olan 10 Kadın ve Çocuk Merkezi'nde her yıl yaklaşık 1000 çocuk ve kadın hizmet alıyor. Geliştirdiği model hem çocukların bakım ve eğitim hizmetine erişmelerine hem de dar gelirli kadınların kendi çevrelerinin yaşam koşullarını iyileştirme ve kamusal alanda var olma ihtiyacına çözüm getiren önemli bir alternatif oluşturuyor.

Ekonominin görünmeyen kahramanları mikro girişimci kadınlar

KEDV 2002 yılında dar gelirli kadınların ekonomik güçlenmesi için Türkiye'nin ilk mikro kredi kurumu olan Maya'yı kurdu. Maya kanalıyla iş kurmak isteyen ya da işlerini geliştirmek isteyen kadınlara küçük krediler veriliyor. Mikro kredi programının Türkiye'de ilk uygulayıcılarından biri olan KEDV 15 yıl içinde 14 bin kadına mikro kredi sağladı. Mikro krediler, yoksullukla mücadelede önemli bir işlev görüyor, kendi işlerini kuran kadınlar kendi güçlerinin farkına varıyorlar.

Türkiye'de her 4 kadından sadece biri ekonomik hayatın içinde yer alıyor. Çalışan 3 kadından biri ise ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor. Buna karşılık kadınların başlattığı küçük girişimler, hizmet, üretim, satın alma gücü, istihdam ve beşeri sermaye yaratarak ekonomiye önemli bir katkı sağlıyor.

Mikro krediyle iki keçi alan ve şu anda 30 keçiye sahip olan Melek Yılmaz, "Mikro kredi, ben emeklerken bana yürümeyi öğretti" diyor. 40 yaşındaki ilkokul mezunu Gülay Özgül ise pamuk şeker satarak geçimini sağlarken mikro kredi aldıktan sonra hem hayalindeki iş olan düğün salonu açmayı başarmış hem de kazandığı özgüvenle eğitimine kaldığı yerden devam ediyor. Üç çocuklu Ayşenur Özgün, küçük çocuğu okula başladığında servis sıkıntısı yaşayınca okul servis şoförlüğünü kendi yapmaya karar vermiş ve başlangıçta tepki alsa da şimdi insanlar çocuklarını emanet etmek için özellikle onu tercih ediyorlar.

Çocukluğundan beri çiftçilik yapan Nazan Kurtan, "En iyi bildiğim şey sebze yetiştirmek. 10 yıldır organik tarımla pazarlara sebze getiriyorum. Çoğunlukla kadınlarla çalışıyorum. Mikro krediyle seramı başlattım, sonraki süreçlerde de mikro kredi yardımcım oldu. Şimdi ki hayalim uygulamalı eğitim çiftliği kurabilmek" diyor. Bu örnekler, Türkiye'nin dört bir yanındaki mikro krediyle girişimci olan kadınlardan sadece birkaçı.

Çalışmalarıyla Türkiye'de kadın kooperatifi modelinin ilgili bakanlık tarafından kabul edilmesini sağlayan KEDV, kadınların kooperatifler bünyesinde ekonomik hayata katılımlarını artırmak amacıyla, eğitim, finansman, danışmanlık ve pazarlama desteği de veriyor.

Kadınların kooperatif çatısı altında ortak yürütebilecekleri; gıda üretimi ile sabun üretimi, hediyelik kutu yapımı, hazır yemek, tekstil, 2. el eşya satışı, çocuk bakım ve eğitim hizmetleri, lokanta gibi çeşitli alanlarda ortak işler kurmalarına destek veriliyor. KEDV, 2001 yılından beri 70'ten fazla kadın kooperatifinin kuruluşuna destek verdi. Bugünse 61 ilde yılda yaklaşık 20.000'in üzerinde kadın, kadın kooperatiflerin sunduğu hizmetlerden yararlanıyor.

KEDV İktisadi İşletmesi olarak faaliyet gösteren Nahıl Dükkan'da ise Türkiye'nin her yanından kadınların ürünleri pazarlanıyor. Dükkanda satılan ikinci el ürünlerin geliriyle ise erken çocuk eğitim hizmetleri başlatmak isteyen kadın grupları destekleniyor. Düzenli aralıklarla yinelenen 'Nahıl Şenlikleri' ve 'Nahıl Pazaryeri' ile de daha yaygın bir satış olanağı sağlanıyor.

15 ay boyunca her ay bir STK'nın sosyal medya üzerinden tanıtıldığı ve destek çağrısında bulunulduğu Sosyal Bağış Hareketi'nde bu ayki kurum Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV).

Gelin, 14 Aralık Perşembe günü KEDV'e destek olalım. KEDV web sitesini ziyaret ederek destek seçeneklerini görebilirsiniz.

Kaynak: Pembenar

Son Dakika Ekonomi Kadınların Yoksullukla Mücadelesini Destekleyin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili: İmitasyon ürün kullanmak ve haram konuları sigortalatmak caiz değildir
    10:51 Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili: İmitasyon ürün kullanmak ve haram konuları sigortalatmak caiz değildir

    Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Dr. Fatih Aydın, imitasyon ürünleri kullanmanın caiz olmadığını ve haram konuları sigortalatmanın da caiz olmadığını açıkladı. Aydın, imitasyon ürünlerin kul hakkına girdiğini ve kamu hakkı olduğunu belirtti. Tarım sigortasıyla ilgili olarak ise Aydın, konusu haram olmayan her türlü sigortanın caiz olduğunu ancak haram konuların sigortalanmasının caiz olmadığını ifade etti.

  • Ekonomik güven endeksi mart ayında yüzde 1 artarak 100 oldu
    10:41 Ekonomik güven endeksi mart ayında yüzde 1 artarak 100 oldu

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, mart ayında ekonomik güven endeksi yüzde 1 artarak 100 değerine ulaştı. Tüketici güven endeksi yüzde 0,02, reel kesim güven endeksi yüzde 1,5, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,5 artarken, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,0 azaldı. İnşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 3,6 düşüş gösterdi.

  • Başkan Sekmen;
    10:38 Başkan Sekmen; "Tarım ve hayvancılık sektöründe adeta çığır açtık"

    Erzurum Büyükşehir Belediyesi, bitkisel üretimi desteklemek amacıyla kendi gübre üretimine başladı.

  • TÜİK Ekonomik Güven Endeksi Mart 2024 Verileri Açıklandı
    10:37 TÜİK Ekonomik Güven Endeksi Mart 2024 Verileri Açıklandı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Mart ayında ekonomik güven endeksi Şubat ayına göre yüzde 1 artarak 100,0 değerini aldı. Hizmet sektörü güven endeksinin yükselmesi bu artışta etkili oldu. Tüketici, reel kesim, hizmet sektörü, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri ise farklı oranlarda değişim gösterdi.

  • 2022'de İşgücü Maliyeti İstatistikleri Açıklandı
    10:31 2022'de İşgücü Maliyeti İstatistikleri Açıklandı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılına ait İşgücü Maliyeti İstatistiklerini açıkladı. Buna göre, 2022 yılında aylık ortalama işgücü maliyeti 11 bin 602 TL olarak gerçekleşti. Finans ve sigorta faaliyetleri sektörü, 28 bin 790 TL ile aylık ortalama işgücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör oldu. İnşaat sektörü ise 6 bin 621 TL ile aylık ortalama işgücü maliyetinin en düşük olduğu sektör olarak belirlendi.


Advertisement