Mısır'da Her üç Kişiden Birisi Ağrı Kesiciye Bağımlı Hale Geldi - Son Dakika
Dünya
BBC

Mısır'da Her üç Kişiden Birisi Ağrı Kesiciye Bağımlı Hale Geldi

Mısır\'da Her üç Kişiden Birisi Ağrı Kesiciye Bağımlı Hale Geldi

Mısır'da kolayca ve ucuza bulunabilen Tramadol adlı ağrı kesici, her üç Mısırlı'dan birini etkileyen bir bağımlılığa dönüştü.

25.05.2018 06:11  Güncelleme: 08:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aralık 2017'de İngiliz vatandaşı Laura Plummer, Mısır'a Tramadol adlı ağrı kesici haptan 300 tane sokmaya çalıştığı için üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ceza İngiltere'de birçok kişiyi şoke etse de milyonlarca Mısırlı'nın hayatını karartan bir ağrı kesici bağımlılığına ışık tuttu.

"SÜPER KAHRAMAN GİBİ HİSSEDİYORDUM"

"15 yaşındaydım ve bir oyun salonunda Playstation oynuyordum. Birisi bana hakaret etti. Bir bilardo ıstakasını alıp, kafasında kırdım. Bağırıyor, herkese küfür ediyordum. Pencereleri bile kırmıştım" diyor.

Şimdi 24 yaşındaki Abdül Hamid, bağımlılığının kontrolden çıktığını fark ettiği anı böyle hatırlıyor. İki yıl önce, daha 13 yaşındayken opioid bazlı ağrı kesici hap Tramadol'ü denemiş.

Çoğu genç Mısırlı gibi kafayı bulmak için önce 100 miligramlık tabletin dörtte birini almaya başlamış. "Süper kahraman gibi hissediyordum kendimi. Her şeyi yapabilecek güçteydim" diyor.

Abdül Hamid oyun salonundaki olaya kadar günde 57 ağrıkesici birden almaya başlamış. Tramadol ve kolay bulunan diğer opioid bazlı hapların bir karışımını içiyormuş.

Bir iki kez aşırı dozda hap aldığı için ölüm tehlikesi atlatmış.

ÜÇ MISIRLIDAN BİRİ BAĞIMLI

Mısır Uyuşturucu Kontrolü ve Bağımlılık Tedavisi Fonu, neredeyse üç Mısırlı'dan birinin, bir başka deyişle 30 milyon kişinin ağrı kesici bağımlısı olduğunu söylüyor.

STRESLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN KULLANIYORLAR

İlaç Mısır pazarına 20 yıl önce girmişti. Eroinden daha ucuz olan ve kolayca bulunabilen ilaç önce bağımlıların favorisi oldu daha sonra, ülke genelinde sadece fiziksel ağrılarla değil, günlük yaşamın stresiyle başa çıkma yöntemine dönüştü.

Tramadol öyle bir yayıldı ki yardım hatları bu bağımlılıktan kurtulmak isteyenlerden günde 500 kadar telefon aldıklarını söylüyor.

Bağımlılar genelde gençler. Abbasiya Psikiyatri Hastanesi'ndeki rehabilitasyon merkezi BBC'ye yaptığı açıklamada, hastaların yarısını 21 ila 30 yaşında olduğunu belirtti.

YÜZDE 70'İ ERKEK

Mısır'da Her üç Kişiden Birisi <a class='keyword-sd' href='/agri/' title='Ağrı'>Ağrı</a> Kesiciye Bağımlı Hale Geldi

Resmi verilere göre Tramadol bağımlılarının yüzde 70'i erkek. Ancak kadın bağımlıların sayısı da artıyor.

Genç anne Ahlam, Tramadol'ü ev işleri ve çocuk bakımının ağırlığıyla başa çıkabilmek için almaya başlamış.

Abdül Hamid gibi 100 miligramlık hapın dörtte birini alarak başlamış ama hızla günde dört hapa çıkmış ve bugün dozu arttırsa da aynı etkiyi göstermiyor.

"Enerji vermesini seviyordum. Ama artık böyle bir şey olmuyor" diyor.

Bağımlılığın Ahlam üzerinde yarattığı hasar açıkça görülüyor. Solgun ve zayıf, üst üste sigara içiyor ve 28 yaşından çok daha yaşlı görünüyor.

BAĞIMLILIK YÜZÜNDEN EV EŞYALARINI SATAN VAR

"Eşim bana tavuk almam için para verdi. Aldığımı ama çocukların hepsini yediğini söyledim. Tabi ki bu doğru değildi. Parayla Tramodol aldım ve çocukları ucuz makarnayla doyurdum" diyor.

Ahlam uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle evinden eşyalarını satmaya başlamış ve bir keresinde kendisi de bağımlı olan komşusuna hap karşılığında cinsel ilişkiye girmeyi teklif etmiş, Komşusu reddetmiş.

BULMASI ÇOK KOLAY

Tramadol'ün Mısır'da bu kadar hızla yayılmasının bir nedeni de bulunmasının kolay olması.

İlaç yasalara göre sadece reçeteyle satılabiliyor ve reçetesiz satan eczacılar 25 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor. Ancak bağımlılar, kuralların çoğunlukla görmezden gelindiğini söylüyor.

Kahire'nin merkezindeki bir eczaneye girip Tramadol istediğimde de karşılaştığım buydu.

Tramadol'ün bittiğini söylediler ama iki farklı ve eşit derecede bağımlılık yapan ağrı kesiciler satmayı teklif ettiler ve hiç reçete sorulmadı.

Mısır Merkezi İlaç İşleri Dairesi'nden Dr. Yasin Rajal, Sağlık Bakanlığı'nın ağrı kesicinin tehlikelerini gördüğünü ve yasa dışı satışların engellenmeye çalışıldığını söyledi.

DOKTOR DOKTOR GEZİP İLACIN PEŞİNE DÜŞÜYORLAR

Mısır'da Her üç Kişiden Birisi Ağrı Kesiciye Bağımlı Hale Geldi

Ama yetkililer eczanelerin Tramadol'ün reçetesiz satışını engelleyebilse de, kullanıcılar başka yollardan temin edebiliyor.

"Doktor doktor gezmek" bunun bir yöntemi. Bağımlılar aynı anda farklı doktorlara gidip, bel ya da sırt ağrısı çektiklerini söylüyor ve farklı eczanelerde kullandıkları farklı reçeteler alabiliyorlar.

TRAMADOL İÇİN SAĞA EROİN İÇİN SOLA

Mısır'da Her üç Kişiden Birisi Ağrı Kesiciye Bağımlı Hale Geldi

Mısır'ın üçüncü büyük kenti Giza'da Abdül Hamid beni bağımlıların ilaç satın aldıkları bir arka sokağa götürdü.

Güneş daha yeni batmıştı ve etrafta o kadar çok insan vardı ki, akşam pazarı gibiydi.

Satıcılar düzeni korumaya çalışıyor ve kalabalığın sıraya girmesini istiyordu. Tramadol isteyenler sağa, esrar ve eroin isteyenler sola. Çok sayıda bağımlı "hamamböceği" adını taktıkları bir içecek satın alıyor. İçecek, Parkinson tedavisinde kullanılan Parkinol adlı ilaçla hazırlanıyor.

TEDAVİ DEPOLARI

Abdül Hamid, nihayet bütün bunları, bu dünyayı arkasında bıraktığını umuyor. Bağımlılıktan kurtulmadaki bu son denemesinde üç aydır herhangi bir şey kullanmamış.

Daha önce kendi evindeki ve bağımlıların yoksunluk belirtileriyle başa çıkarken bir odaya kilitlendiği "tedavi depolarındaki" sekiz denemesi başarısız olmuş. Şimdi özel bir kliniğe gidiyor.

"Yoksunluk belirtileriyle başa çıkmamız için bize farklı ilaçlar veriyorlar ve bağımlılık yapan maddenin dozajını aşama aşama azaltıyorlar. Meditasyon, spor yapıyoruz, deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Yeniden doğmuş gibiyim. Şimdi okula geri dönmeye hazırlanıyorum" diyor.

Birgün evlenip, çocuk sahibi olmayı umuyor. Ayrıca bir uyuşturucu tedavisi uzmanı olmak için eğitim almak istiyor.

Her şeyden daha fazla da, bağımlılıkla mücadelede verdiği savaşı başkalarına yardım etmek için kullanmak istiyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Mısır'da Her üç Kişiden Birisi Ağrı Kesiciye Bağımlı Hale Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • ATA: BURADAN TÜRKİYE KONSOLOSLUĞU VE MISIR SAĞLIK BAKANLIĞI NA VE MISIR I YÖNETEN SAYIN DEVLET BAŞKANINA SESLENMEK İSTİYORUM.....!!!!! KENDİ HALKINIZA EL UZATIN VE MÜSLÜMAN HALKI ZEHİRLEYEN BU VE BENZERİ İSLAM DÜŞMANLARININ OYUNUNU BOZUN....BİR İNGİLİZ BUNU YAZZIYORDA BU DEVLETİ YÖNETENLER BUNUN FARKINDA DEĞİL Mİ.......KENDİNİZE GELİN EYYYY MISIRI YÖNETENLER SORUMLULAR ...!!! YARIN RABBİM SİZE SORACAK BUNUN HESABINI....!!!1 4 1 Yanıtla
  • naber: YARASIN TOSUNUMA BEYİN BEDAVA 0 0 Yanıtla
  • ICRC Başkanı: Gazze'deki durum tarif edilemeyecek kadar kötü
    11:08 ICRC Başkanı: Gazze'deki durum tarif edilemeyecek kadar kötü

    Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Mirjana Spoljaric Egger, Gazze'deki durumun tarif edilemeyecek kadar kötü olduğunu belirterek, İsrail'in işgalci devlet olarak Gazze'deki nüfusa hizmet sağlama, bunu yapmaması halinde ise insani yardımların girişine izin verme yükümlülüğü bulunduğunu söyledi. Egger, Gazze'deki insani durumun kötüleştiğini ve özellikle çocukların en çok etkilendiğini ifade etti. ICRC'nin Gazze'de aktif olarak çalıştığını ancak daha fazla insani yardım sağlanması gerektiğini vurgulayan Egger, İsrail'in Gazze'deki Filistin halkına karşı insani hizmet sağlama veya insani yardıma izin verme yükümlülüğü taşıdığını belirtti.

  • Kuzey Gazze'de Kıtlık Alarmı: Nüfusun %100'ü Açlıkla Karşı Karşıya
    11:07 Kuzey Gazze'de Kıtlık Alarmı: Nüfusun %100'ü Açlıkla Karşı Karşıya

    Birleşmiş Milletler'in desteklediği rapor, Gazze'de kıtlığın yaklaştığını ve nüfusun tamamının felaket boyutunda açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtti. Gazze'deki 2.2 milyon kişi yeterli gıda bulamazken, kuzeydeki kıtlığın Mart-Mayıs 2024 döneminde başlaması bekleniyor. İsrail, 'açlığı savaş aracı olarak kullanmakla' suçlandı. Rapor, İsrail'in Gazze'yi geniş çapta yok etmesi ve yardımı kısıtlaması nedeniyle kıtlık koşullarının yayılacağını ifade etti.

  • Bilecik'teki minikler Filistin'e yardım eli uzattı
    10:52 Bilecik'teki minikler Filistin'e yardım eli uzattı

    Bilecik İl Müftülüğü Hamidiye 4-6 Yaş Kur'an Kursu'nda eğitim gören minik öğrenciler, kumbaralarında biriktirdikleri harçlıklarıyla 'Özgür Filistin'in Yanındayız' kampanyasına destek oldu. Kumbaralarını Türkiye Diyanet Vakfı Bilecik Şubesi aracılığıyla Filistin'e gönderen minikler, paylaşma ve yardımlaşma duygusunu öğreniyor.

  • Barack Obama Londra'da Başbakanlık Ofisi'nde görüldü
    10:48 Barack Obama Londra'da Başbakanlık Ofisi'nde görüldü

    Eski ABD Başkanı Barack Obama, Londra'nın Downing Sokağı'ndaki Başbakanlık Ofisi'nde görüldü. Obama'nın İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile bir araya gelmesi bekleniyor. Ziyaretin detayları belirsizliğini korurken, Obama'nın İngiltere'deki çalışmaları ve uluslararası ilişkilerdeki rolü merak konusu.

  • Etiyopya Ticaret Bankası, sistem arızası sonrasında müşterilerinin çektiği 40 milyon dolardan fazla parayı geri almaya çalışıyor
    10:32 Etiyopya Ticaret Bankası, sistem arızası sonrasında müşterilerinin çektiği 40 milyon dolardan fazla parayı geri almaya çalışıyor

    Etiyopya Ticaret Bankası (CBE), sistem arızası sonucunda müşterilerinin hesaplarından fazlasını çektiği 40 milyon doların üzerindeki parayı geri almak için mücadele ediyor. Banka başkanı Abe Sano, paranın büyük kısmının devlete ait CBE'den öğrenciler tarafından çekildiğini ifade etti. Banka saatler sonra müdahale edebildi ve paranın büyük kısmı öğrenciler tarafından çekildi. Parayı iade edenlerin cezai suçla itham edilmeyeceği belirtildi.

BBC

Advertisement