Kahramanmaraş'ta, 'Savaş Mağduru Engelliler Uluslararası Arama' Konferansı - Son Dakika
Güncel

Kahramanmaraş'ta, 'Savaş Mağduru Engelliler Uluslararası Arama' Konferansı

Savaş nedeniyle engelli kalanlar ve onların ailelerinin mevcut durum ve sorunlarının belirlenmesi, bu sorunların giderilmesine yönelik çözüm önerilerinin ele alındığı Savaş Mağduru Engelliler Uluslararası 1'inci Arama Konferansı Kahramanmaraş'ta başladı.

17.05.2017 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Savaş nedeniyle engelli kalanlar ve onların ailelerinin mevcut durum ve sorunlarının belirlenmesi, bu sorunların giderilmesine yönelik çözüm önerilerinin ele alındığı Savaş Mağduru Engelliler Uluslararası 1'inci Arama Konferansı Kahramanmaraş'ta başladı. Savaş Mağduru Engelliler Uluslararası İşbirliği Teşkilatı tarafından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle bir otelde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını Destekli Yaşam Strateji Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEYSAM) Başkanı Dr. Aylin Çiftçi yaptı. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada yaklaşık 65.3 milyon kişinin savaş nedeniyle kendi yurtlarından başka ülkelere göç etmek zorunda kaldığını ifade eden Aylin Çiftçi, yine savaşlarda kullanılan bomba ve silahlar nedeniyle birçok insanın engelli kaldığını söyledi. DEYSAM olarak bu konuyla ilgili ihtiyaçları belirlemek, çözüm önerilerini tespit etmek ve uluslararası düzeyde işbirliği oluşturmak için şubat ayında İstanbul'da Savaş Mağduru Engelliler Uluslararası Zirve Programı gerçekleştirdiklerini kaydeden Çiftçi, şöyle dedi: "Konuyla ilgili başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere ilgili Bakanlık temsilcilerini aramıza almaya gayret ettik. ve özel sektör temsilcilerini de aldık, çünkü bununla ilgili yaralar sarılırken bir takım desteklere de ihtiyaç olacak. Dolayısıyla kendilerinin bu konuya vereceği katkının çok önemli olacağını düşündük. Zirve programının sonunda bir işbirliği teşkilatı oluşturduk, Savaş Mağduru Engelliler İşbirliği Teşkilatı. Bundaki amacımız genelde zirve programları ve kongreler yapılır ama herkes dağılır gider, konu ortada kalır. Biz bu konu ortada kalmasın, uluslararası düzeyde devamı sağlanabilsin diye bir işbirliği teşkilatı kurduk ve teşkilatın üyeleri olabilecek kurum temsilcilerini Kahramanmaraş'ta bu zirvenin arama konferansını gerçekleştirmek üzere şubat ayında karar aldık" diye konuştu.

'SAVAŞ MAĞDURLARI RAKAMSAL OLARAK ORTAYA ÇIKACAK'

Bu çalışmada aralarında Türkiye'nin de olduğu 9 ülkenin temsilcileriyle birlikte yaptıklarını ve konferansa Türkiye, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kanada ve İngiltere'den temsilcilerin katıldığını ifade eden Aylin Çiftçi şöyle devam etti: "Önümüzde veriler yok. Savaştan dolayı görme yeteneğini kaybetmiş kaç kişi var, çocuk kaç tane var, eğitimi dahil olmuş olanlar ne kadarı, eğitim dışında kalanlar kaç kişi, aynı şekilde Bosna'da, Suriye'de Azerbaycan'da bunun karşılığı gelen rakamlar neler bütün bunları bir araştırmayla ortaya koymak gerekiyor. Birinci ihtiyaç araştırma ihtiyacı olarak ortaya çıktı. İnşallah bir yıl geçmeden elimizde bu konuyla ilgili veriler artık olabilecek. Savaştan dolayı yürüyemeyen, ellerini kullanamayan, akıl sağlığını kaybetmiş rakamsal olarak kaç kişi var, eğitime, istihdama dahil olan, olamayan bütün bunlar ortaya çıkmış olacak."

ÇELEBİ: HEM SİLAH SATIYORLAR HEM DE ENGELLİ TEKNOLOJİSİNİ

Konferansta konuşan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ise kan üzerinden beslenen devletlerin hiçbir zaman savaşların bitmesinden yana olmayacağını dile getirerek şunları dedi: "Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'ni yayınlar ama sözleşmenin arkasında ne kadar durduğunu sattığı, ihraç ettiği silahlarla görürsünüz. Alacağınız kararlar barıştan bahseden devletlerin öncelikle insan odaklı bizi görmeleri, savaşların durması için silahların ihraç edilememesi ve bombaların satılmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu ciddi bir karar olacaktır. Ülkeler hem silah satıyorlar hem de hem bomba atıyorlar, onların bombalarıyla sakat kalıyoruz, peşinde de bize teknoloji satıyorlar. Yani iki yönüyle bizim üzerimizden oyunlar oynanıyor. Bir harp üzerinden geçiniyorlar, iki sakatlık üzerinden teknolojilerini bizlere ihraç ediyorlar. Bence değerli heyetimiz şunu dikkate almalıdır. Engelli teknolojisini; yani silah ihraç edenlere kurdurmamak adına ivedilikle Sanayi Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı devrede olmak şartıyla sivil toplum kuruluşları ve iş adamlarının işbirliğinde bu teknolojiyi biran önce devreye sokmalıyız."

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç da belediye olarak her zaman mültecilerin yanında olduklarını ve onların sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini söyledi. Konuşmaların ardından Aylin Çiftçi, desteklerinden dolayı Erkoç'a teşekkür plaket verdi.

Kahramanmaraş\'ta, \'Savaş Mağduru Engelliler Uluslararası Arama\' Konferansı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kahramanmaraş'ta, 'Savaş Mağduru Engelliler Uluslararası Arama' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.


Advertisement