Kakai Din Adamları: "Biz Müslümanız" - Son Dakika
Güncel

Kakai Din Adamları: "Biz Müslümanız"

Kakai Din Adamları: "Biz Müslümanız"

Irak'taki azınlık gruplarından Kakailerin önde gelen din adamları, Müslüman olmadıkları yönündeki iddiaları reddetti.

08.09.2014 17:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'taki azınlık gruplarından Kakailerin önde gelen din adamları, Müslüman olmadıkları yönündeki iddiaları reddetti.

Kürdistan Din Adamları Birliği'nin Kerkük binasında basın toplantısı düzenleyen Kakailerin önde gelen din adamları, son günlerde "Müslüman olmadıklarına" yönelik iddiaları değerlendirdiler.

Kerkük'teki Kakai Aşiretinin ruhani liderlerinden Rahim Azim Hasan, din adamları adına yaptığı açıklamada, "Müslüman olduğumuzu göstermek için bu basın toplantısını düzenliyoruz" dedi.

Kakailerin, yüzyıllar önce Müslüman olduğunu hatırlatan Hasan, İslam dininin ve peygamberinin izinde yollarına devam edeceklerini belirtti.

Müslüman olmadıklarına yönelik iddiaları reddeden Hasan, "Herkes, bizim Şeyh İsa el-Berzenci'nin torunları olduğumuzu biliyor. Buna ilişkin nesil ağacımız var. Kakai Aşireti olarak tüm gelenek, görenek, ibadet ve hayat tarzımız Müslümanların ki gibidir. Çocuklarımızı sünnet edip, onlara İslam dini dersi veriyoruz. Ayrıca Ahmet, Muhammet ve benzeri isimler kullanıyoruz. Camilerde namaz kılıyoruz. Tüm bunlardan sonra nasıl olur da birileri, bizim Müslüman olmadığımızı savunur" şeklinde konuştu.

Yerel kaynaklar, Irak'taki Kakai nüfusunun 75 bin olduğunu belirtiyor. Kakailer Kürt olmakla birlikte aralarında az sayıda Arap ve Türkmen nüfus da bulunuyor. Kakailerin çoğu Kerkük'te yaşıyor. Musul, Erbil, Süleymaniye ve Diyala'da da az sayıda Kakai bulunuyor.

Irak'taki Kakailerin tarihi 970 yıl öncesine dayanıyor. Halepçe ilçesine yakın bir köy olan Şeyhan, Kakailerin mukaddes saydığı bölge olarak biliniyor. Burada Kakailerin dini lideri Sultan İshak'ın mezarı bulunuyor.

Kakailer, Kur'an-ı Kerim'e inanmakla birlikte tüm peygamberler ve "Ehli Beyt" ile Şiilikteki 12 imama da büyük saygı gösteriyorlar. Dinlerinin bir "sır" olduğuna inandıkları için ibadetlerini gizli yapan Kakailer, Hz. Ali'nin camide öldürülmesini gerekçe göstererek camiye gitmekten imtina ediyor.

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırılarıyla, Irak'ta Müslüman olmayan azınlık gruplarını hedeflemişti. Farklı kültür ve inançlarıyla bilinen Kakailer, Yezidiler ve Şahbek (Şebek) Kürtleri, IŞİD saldırıları nedeniyle evlerini terkederek sığınmacı durumuna düşmüştü. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kakai Din Adamları: 'Biz Müslümanız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement