Kale Grubu 61 Yaşında - Son Dakika
Güncel

Kale Grubu 61 Yaşında

Kale Grubu, 61. kuruluş yıl dönümünü, temellerinin atıldığı Çanakkale'nin Çan ilçesinde düzenlenen törenlerle kutladı.

27.07.2018 17:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kale Grubu, 61. kuruluş yıl dönümünü, temellerinin atıldığı Çanakkale'nin Çan ilçesinde düzenlenen törenlerle kutladı.

2016'da hayatını kaybeden Türk sanayisinin duayenlerinden İbrahim Bodur'un, 27 Temmuz 1957'de temellerini attığı Kale Grubu'nun 61. kuruluş yıl dönümü ve geleneksel Seramik Bayramı dolayısıyla etkinlikler gerçekleştirildi.

Çan ilçesinde kurulu Kaleseramik fabrikalarındaki tören, eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut, eski bakanlardan Vecdi Gönül, Ali Coşkun, Hasan Basri Aktan, Faruk Nafiz Özak ile Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu, iş ortakları, çalışanlar ve konukların katılımıyla gerçekleştirildi.

Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi Zeynep Bodur Okyay, burada yaptığı konuşmada, Kale Grubu'nun 61'inci kuruluş yıl dönümünün sevincini ve haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.

Grubun kurucusu ve onursal başkanı İbrahim Bodur'un mirası Seramik Bayramı'nı bu sene de kutlamaktan büyük heyecan duyduklarını belirten Okyay, şöyle konuştu:

"Rahmetli babam İbrahim Bodur'un 61 yıl önce attığı sağlam temellerin üzerine onun değerleriyle sağlam duvarlar ördük ve bu toprakların kalesi olduk. Bundan sonra da sanayinin geleceğine yatırım yapmayı sürdürüyoruz. 61 yıl önce İbrahim beyin vizyonuyla bir kıvılcımdan meşale doğdu. Çanakkale'den yükselen Kale bayrağı, bugün 100'den fazla ülkede dalgalanmakta. Hepimiz için tek vatan olan Anadolu'nun bereketli topraklarında doğup büyüyüp kök salan bir sanayi kuruluşu olarak ülkenin dört bir yanına fabrikalar kuruyoruz, üretiyoruz, daha müreffeh bir ülke için canla başla çalışmaya devam ediyoruz."

"Üretim yolculuğunda hayallerimiz büyük, ufkumuz çok açık"

Okyay, seramikle topraktan başladıkları yolculuğu köklerinden aldıkları ilhamla gökyüzüne taşıdıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Savunma ve havacılık sektöründe 30 yıllık tecrübeye sahip, uluslararası alanda itibar kazanmış bir şirketiz. Sektörde yerlileşme programının en önemli paydaşlarından biri olarak, pek çok yenilikçi projeyi hayata geçirdik, geçiriyoruz. Seramik üretiminde Avrupa'da ilk üçte, yapı kimyasalları sektöründe Avrupa'da ilk beşteyiz. Kale'nin yapı ürünleri grubundaki lokomotif şirketi Kale Seramik'in sektördeki açık ara liderliğini pekiştirmek için çalışıyoruz. Pek çok ilke, yenilikçi ürün ve hizmete imza atıyoruz. Tüm şirketlerimizde teknolojiye yaptığımız dev yatırımlarla öne çıkıyoruz. Topraktan başlayıp gökyüzüne çıktığımız üretim yolculuğunda hayallerimiz büyük, ufkumuz çok açık."

Okyay, 2011 yılında İzmir'de açtıkları Kale Pratt & Whitney fabrikasının geçen sene 3 kat büyüdüğünü, bu sene ise 2,5 kat büyümeyi hedeflediklerini anlattı.

"İlk F-35 savaş uçağında Kale imzası"

Haziran ayında Amerika'da gerçekleştirilen törenle Türkiye'ye teslim edilen ilk F-35 savaş uçağında Kale imzasının bulunduğunu anımsatan Okyay, şunları söyledi:

"Dünyanın en gelişmiş savaş uçağı F-35'in üzerinde Kale Havacılık ve Kale Pratt & Whitney tarafından üretilen gövde, kanat, kokpit ve motor parçaları bulunuyor. Kale Arge'nin Turbojet motoru projesi bu sene sonunda tamamlanıyor. Ülkemizin savunma sanayisine büyük bir ivme kazandırması beklenen bu motorun ardından daha gelişmiş bir versiyonunun tasarımına da başladık. Kalekalıp'ta ise askerimizin ve emniyet güçlerimizin ihtiyacını karşılayacak yeni hafif silahların geliştirmesini tamamladık ve tasarlayıp, ürettiğimiz silahlar devlet envanterine girdi. Türkiye geçen yıl, kendi milli savaş uçağını üretmek amacıyla kapsamlı bir proje başlattı. Biz de İngiliz Rolls-Royce ile yüzde 51 Kale-49 Rolls-Royce olacak şekilde TAEC isimli ortak bir şirket kurarak, Milli Muharip Uçak projesinde motor geliştirme teklifi sunduk. İnşallah yakın bir zamanda iyi haberler alırız."

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş da bir zamanlar teknoloji transferi adı altında, Türkiye'nin yüksek teknolojilerle tanışmasını istemeyenlerin bir müddet sonra kendi yerli, milli imkanlarıyla sanayileşmeye adım atmasının önüne geçmek için çeşitli entrikalar ve hilelerle Türkiye'nin önünü kesmeye çalıştıklarını söyledi.

Bugün Türkiye'nin geldiği noktanın fevkalade önemli olduğuna işaret eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Dünyanın 17. büyük ekonomisiyiz. Satın alma paritesi bakımından da dünyanın 12. ülkesiyiz. Şu anda içinde bulunduğumuz Kale Grubu seramik ile başlamış olduğu sanayileşme yolculuğunu bugün savunma sanayinde atacağı devasa adımların hazırlığına kadar getirmiş önemli bir kuruluşumuzdur. Sanayileşme ve ekonomide Türkiye'nin geldiği nokta tabiri caizse 1. Lig'den Süper Lig'e çıkmak için play-off'ta oynayan bir takımın hali gibidir. Henüz dünyanın süper liginde değiliz. Ama 2. Ligden 1. Lig'e çıktık. 1. Lig'de de play-off oynuyoruz. İnşallah Play-Off'ta şampiyon olarak Türkiye'nin dünyanın Süper Ligi'ne çıkmasını sağlayacağız."

"Türkiye'nin kalkınma potansiyellerini en güzel şekilde değerlendireceğiz"

Kurtulmuş, dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olmasını mümkün kılmak için mücadele verdiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Sanayileşme süreçlerinde birkaç tane önemli adım var. Bunlardan birisi motor yapabilme kapasitesine sahip olmaktır. Ülkelerin küresel yarışta geldiği nokta bu adımların mutlaka süratle atılması zorunlu kılıyor. Bu, Türkiye için de önemlidir. Türkiye zırh teknolojisinde dünyanın sayılı ülkelerinden birisidir. Ama maalesef tank motoru yapamadığı için henüz o alanda dünyanın süper ligine çıkmış değiliz. Türkiye uzay ve havacılık endüstrisinde belli bir mesafe almıştır ancak uçak motorunu imkanlarıyla üretebilir bir noktaya gelmediği için henüz orada da Süper Lig'e çıkmış değiliz. Dünyadaki gelişmiş ve Süper Lig'de oynayan ülkelere baktığınız zaman en temel özelliklerinden birisi bu motor sanayindeki başarılarını sağlamış olmalarıdır. Bu yeni süreçte kendi ayakları üzerinde güçlü bir şekilde durabilen ülkeler ve bölgeler son derece önemlidir. Bunun için Türkiye'nin çok güçlü bir şekilde bu mücadeleyi yüksek teknolojilerde, sanayide sürdürmesi lazım. Türkiye'nin en iyi şekilde rekabet edebilir bir ülke haline gelmesi lazımdır."

Konuşmaların ardından 61. yıl aile hatıra fotoğrafı çektirilip, Sodyum Silikat Üretim Tesisi'nin açılışı yapıldı.

Kale Grubu 61 Yaşında
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kale Grubu 61 Yaşında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Altin Zeqiri: Tek odak noktam Rizespor
    11:57 Altin Zeqiri: Tek odak noktam Rizespor

    Çaykur Rizespor'un 23 yaşındaki Kosovalı futbolcusu Altin Zeqiri, İstanbulspor maçında 3 puan almak istediklerini ve tek odak noktasının Rizespor olduğunu söyledi. Zeqiri, takımın geleceğini düşündüğünü ve sezonu iyi bir noktada bitirmek istediklerini belirtti.

  • Konya'da Balkondan Düşen Kadın Hayatını Kaybetti
    11:57 Konya'da Balkondan Düşen Kadın Hayatını Kaybetti

    Konya'nın Seydişehir ilçesinde altıncı kattaki evinin balkonundan düşen 70 yaşındaki kadın hayatını kaybetti. Alzaymır hastası olduğu belirtilen kadının cenazesi morga kaldırıldı.

  • Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, öksüz ve yetim çocuklara bayramlık yardımı yaptı
    11:57 Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, öksüz ve yetim çocuklara bayramlık yardımı yaptı

    Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da öksüz ve yetim çocuklara bayramlık yardımı kapsamında 2 bin 750 liralık hediye giyim kartı verdi. Müdür Yılmaz Kılınç, ramazan ayının yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu belirterek, öksüz ve yetim çocukların yüzlerini güldürmek ve bayram sevincini yaşatmak istediklerini söyledi.

  • Ramazan ayında Enderun Usulü Teravih Nazamazı Gökmeydan Camii'nde kılındı
    11:56 Ramazan ayında Enderun Usulü Teravih Nazamazı Gökmeydan Camii'nde kılındı

    Eskişehir, Odunpazarı Müftülüğü Ramazan Ayı Enderun Usulü Teravih Namazı, 'Kur'an Ziyafeti ve İrşad Programı' Gökmeydan Camii'nde gerçekleşti. Okunan Kuran-ı Kerim ve ilahilerden sonra Odunpazarı ilçe Müftüsü Hamdi Uzunharman, cemaate hitap etti. Eskişehir Dini İhtisas Merkezi Eğitim Görevlisi Selçuk Arap farklı makamlarla kıldırdığı teravih namazına, il Müftülüğü Yunus Emre ilahi korosu eşlik etti.

  • Havza'da Türk Kızılayı Kan Bağışı Çalışması
    11:55 Havza'da Türk Kızılayı Kan Bağışı Çalışması

    Samsun'un Havza ilçesinde Türk Kızılay tarafından 2 gün süren kan bağışı kabul çalışmasında 58 ünite bağış alındı. Türk Kızılay'ın Güvenli Kan Temini Projesi kapsamında Havza'da iftar sonrası kan bağışı kabul edildi. Kevser Camisi önüne konuşlandırılan kan bağış aracında 20.30 ila 23.30 saatleri arasında bağışlar kabul edildi. Genç Kızılay gönüllülerinin destek verdiği çalışmalarda 2 günde 58 ünite kan bağışı toplandı. Türk Kızılay Havza İlçe Koordinatörü Ömer Faruk Çörekçioğlu, azalan kan stoklarının tamamlanmasının önemine dikkat çekerek, tüm bağışçılara teşekkür etti.

  • Samsun'da Tombala Oynayan 39 Kişiye 270 Bin Lira Cezası
    11:55 Samsun'da Tombala Oynayan 39 Kişiye 270 Bin Lira Cezası

    Samsun'un Atakum ilçesinde bulunan bir kahvehanede tombala oynadıkları tespit edilen 39 kişiye toplamda 270 bin lira idari para cezası uygulandı. İş yeri sorumlusu ise kumar oynanması için yer ve imkan sağlamak suçundan işlem gördü.

  • Edirne'de Uyuşturucu Operasyonu ve Diğer Olaylar
    11:54 Edirne'de Uyuşturucu Operasyonu ve Diğer Olaylar

    Edirne'de polisin denetimlerinde uyuşturucuyla yakalanan 4 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin üst aramalarında 16 adet sentetik uyuşturucu hap ve bir miktar esrar ele geçirildi. Ayrıca, Uzunköprü ilçesinde bir kişi kayıp kızının bulunması için polise başvurdu ve Edirne'de sosyal medya hesabı çalınan bir kişi polise başvurdu.

  • Bilecikli sporcu Altuğ Gesge, Türkiye Şampiyonasında şampiyon oldu
    11:54 Bilecikli sporcu Altuğ Gesge, Türkiye Şampiyonasında şampiyon oldu

    Çorum'da düzenlenen Okul Sporları Liseler Arası Taekwondo Türkiye Şampiyonasında 48 kilogramda yarışan Bilecikli sporcu Altuğ Gesge, 8 maçta raunt kaybetmeden bütün karşılaşmalarda galip gelerek Türkiye şampiyonu oldu. Gençlik ve Spor İl Müdürü Yasin Özdemir, sporcu Altuğ Gesge ve antrenör Hanife Yıldız'ı tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

  • Bilecik İl Müftülüğü, üniversite öğrencilerine 'İyilik Sofrası' temasıyla iftar verdi
    11:54 Bilecik İl Müftülüğü, üniversite öğrencilerine 'İyilik Sofrası' temasıyla iftar verdi

    Bilecik İl Müftülüğü, Kayıboyu Camii Toplantı Salonunda düzenlenen bir programda üniversite öğrencilerine iftar verdi. İl Müftüsü Ali Erhun, gençlere hitap ederek Ramazan'ın önemini vurguladı. İftar programında Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okundu ve öğrencilere hediyeler verildi.

  • Bilecik Kaymakamı depremzedelerin iftar sofrasına misafir oldu
    11:54 Bilecik Kaymakamı depremzedelerin iftar sofrasına misafir oldu

    Bilecik'in Gölpazarı İlçe Kaymakamı Alparslan Sözen, 6 Şubat depreminden sonra ilçede yaşayan vatandaşın iftar sofrasına misafir oldu. Kaymakam Sözen, deprem felaketinin üzerinden kaç sene geçerse geçsin hiçbir zaman kimseyi yalnız bırakmayacağını belirtti.

  • Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor
    11:53 Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor

    Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde bir besiciye ithal ettiği sığırlar için İlçe Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından danışmanlık hizmeti veriliyor. Besici Atilla Yılmaz, Polonya'dan getirdiği 35 dişi 'limuzin' cinsi sığırların etçi bir ırk olduğunu ve bu nedenle tercih ettiklerini belirtti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Türk ise veteriner hekimlerin çiftçiye bu ırk hakkında bilgilendirme ve sağlık hizmetleri sunduğunu ifade etti.


Advertisement