Kalın bağırsak kanseri tarama programları ile önlenebiliyor - Son Dakika
Güncel

Kalın bağırsak kanseri tarama programları ile önlenebiliyor

Kalın bağırsak kanseri tarama programları ile önlenebiliyor

Dünyada 55 yaş altı kalın bağırsak kanseri olan hasta sayısının arttığı belirtilirken, kolorektal tarama programları ile bu hastalığın önlenebileceğine dikkati çekildi.

02.03.2022 13:31  Güncelleme: 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyada 55 yaş altı kalın bağırsak kanseri olan hasta sayısının arttığı belirtilirken, kolorektal tarama programları ile bu hastalığın önlenebileceğine dikkati çekildi.

Ankara Üniversitesi Cerrahi Anabilim Dalı öncülüğünde, Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği ve Kanserle Dans Derneği tarafından "Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla, "Kayıp bir saat mi kazanılan bir hayat mı?" konulu etkinlik düzenlendi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Kampüsündeki programda konuşan Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayhan Kuzu, kalın bağırsağı kaplayan örtü tabakasında polip adı verilen değişikliklerin meydana gelebildiğini söyledi.

Poliplerin küçük yapıda olduğunda çıkarılmasının kanseri önlediğini ifade eden Ayhan Kuzu, "Poliplerin çıkarılması son derece önemli. Eğer çıkarılmazsa, polipler büyüyüp yayılıyorlar ve kanser gelişiyor. Kanserler yüzde 90'dan fazla bu iyi huylu poliplerden gelişiyor. Bunlar zamanında taranmaz, çıkartılmaz ise istemediğimiz sonuçlar oluyor. Kalın bağırsak kanseri vücutta önlenebilen tek kanser türüdür. Meme, tiroid kanserini önleyemezsiniz sadece erken tanı koyarsınız. Kalın bağırsak kanserini, taramalarınızı yaptırıp, polipleri aldırırsanız önleyebilirsiniz." ifadesini kullandı.

Kalın bağırsağın ortalama 1,5 metre uzunluğunda olduğunu, kanserin yerleştiği yere göre şikayetlerin de değiştiğini vurgulayan Kuzu, kalın bağırsak ile ince bağırsağın birleştiği yerde görülmesi durumunda gözle görülmeyen kan kaybı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Kuzu, şunları kaydetti:

"Gözle görülmeyen kan kaybı, buna bağlı kansızlık, ileri derecede halsizlik, yorgunluk, kulak çınlaması, göz kararması, kilo kaybı, geçmeyen karın ağrıları görülüyor. Kanser, kalın bağırsağın makata yakın bölümünde görülüyorsa dışkılama alışkanlığında değişiklik, ara sıra ishal, ara sıra kabızlık, dışkıda gözle görülür kan kaybı olması, dışkılama hissi olup dışkılayamama, karın şişkinliği gibi şikayetler oluyor. 'Bu şikayetler bende var' dediğinizde, kanser olmuş olmuyorsunuz. Bu şikayetler üç haftadan uzun devam ediyor ise doktora görünmeniz gerekiyor. Spastik kolon denilen hastalıktan tutun da iltihabi hastalıklar, parazit hastalıkları da bu şikayetlere neden olabilir."

"Herkes soy ağacına baksın"

Modern yaşamla birlikte genetiği oynanmış gıdaların çok tüketilmesi, obezite ve hareketsiz yaşamın kalın bağırsak kanserinin nedenleri arasında olduğuna dikkati çeken Ayhan Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle genç nüfus, dışarda hızlı yemek yiyor ve nasıl piştiği belli olmayan gıdalar tüketiyor. Gençlerde en önemli sorun, dikkatsiz yemek yenilmesi. Lütfen herkes ailesine sorsun. Amca, hala, dayı, teyzenizde bağırsak kanseri var mı? Herkes soy ağacına baksın. Soy ağacında birden fazla kanser öyküsü varsa mutlaka tarama tetkiki yaptırması lazım. Gençlerde vurdumduymazlık var. 'Bu yaşta kanser mi olur, bana bir şey olmaz, geçer' deniyor. Bu nedenle genç yaştakilerde görülen kanserler ileri yaş üzerine göre daha ileri evrede bize geliyor. Bu çok üzücü bir durum."

Çevresel etkenlerin, özellikle çevre kirliliğinin de bu hastalıkta bir etken olduğunu vurgulayan Kuzu, "Ankara'nın çevre kirliliği ile Ankara dışındaki bir yaylanın çevre kirliliği aynı değil. Dolayısıyla orada yediğiniz, içtiğiniz ürünler de aynı değil. Bugün sera yapanlar satış için yetiştirirler, kendi arka bahçelerinde de kendileri için meyve sebze yetiştirirler." diye konuştu.

"55 yaş altı kalın bağırsak kanseri hasta sayısı artıyor"

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihangir Akyol ise dünyada 50 yaş üstündeki kişilerde kalın bağırsak kanseri vakalarının kolonoskopi gibi tarama testleri sayesinde her yıl düştüğünü, ancak genç yaşta hastalığın görülme sıklığının da son yıllarda arttığını söyledi.

Akyol, "Gençlerde bu hastalığın görülme oranı her sene yüzde 2 oranında artıyor. Dünyada 55 yaş altı kalın bağırsak kanseri hasta sayısı artıyor. Dünyada tarama testlerinin 45 yaşa indiğini görüyoruz. Bu sebeple ufak bir belirti veya semptom gördüğünüzde hekime başvurmanız ve tarama testlerini yaptırmanız hayati önem taşıyor." dedi.

Türkiye'de kolorektal tarama programlarına ilginin arttığını söyleyen Akyol, bunun hastalığın önlenmesi bakımından sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.

Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan da AA'ya yaptığı açıklamada, kalın bağırsak kanserinin Türkiye'de en sık görülen üçüncü kanser türü olduğunu söyledi. Gürkan, kolon kanseri farkındalık etkinlikleri ile Türkiye'de 20 ilde 60 bin kişiye ulaştıklarını belirtti.

Etkinliğin yapıldığı binaya kalın bağırsak kanserine dikkati çekmek için kurulan dev kalın bağırsak maketi de katılımcılardan ilgi gördü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kalın bağırsak kanseri tarama programları ile önlenebiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Anadolu Üniversitesi Badminton Takımı Süper Lige yükseldi
    16:46 Anadolu Üniversitesi Badminton Takımı Süper Lige yükseldi

    Eskişehir temsilcisi Anadolu Üniversitesi, Badminton Bölgesel Ligi'nde mücadele vererek Süper Lige yükselmeye hak kazandı. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen ligde ikinci olan Anadolu Üniversitesi, gümüş madalya kazandı. Ayrıca, Anadolu Üniversitesi sporcusu Kerem Çınar, ferdi kategoride Türkiye üçüncüsü olarak bronz madalya elde etti.

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı: Ülke İş birliği Çerçevesi iddiaları asılsız
    16:43 Hazine ve Maliye Bakanlığı: Ülke İş birliği Çerçevesi iddiaları asılsız

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası ve Türkiye arasındaki beş yıllık iş birliğinin yol haritası niteliğindeki Ülke İş birliği Çerçevesi dokümanına ilişkin sosyal medyada dolaşan iddiaların asılsız ve mesnetsiz olduğunu bildirdi. Dünya Bankası kaynakları proje amacının dışında kullanılmıyor ve kredilerin İstanbul sözleşmesi ve LGBT ile ilişkisi bulunmamaktadır.

  • Alanya'da çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    16:43 Alanya'da çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürüldü. Yangın nedeniyle iş yerinde maddi hasar meydana geldi.

  • Erzurum'da ETÜ'nün ev sahipliğinde futsal grup birinciliği maçları başladı
    16:41 Erzurum'da ETÜ'nün ev sahipliğinde futsal grup birinciliği maçları başladı

    Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ev sahipliğinde düzenlenen futsal grup birinciliği maçlarına 6 üniversiteden 9 takım katılıyor. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen müsabakalarda, Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi takımları grup birinciliği için mücadele edecek.

  • İncesu ilçesinde Turizm Haftası kapsamında gezi düzenlendi
    16:39 İncesu ilçesinde Turizm Haftası kapsamında gezi düzenlendi

    İncesu ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında turizm sektörü temsilcileri, öğrenciler ve medya mensuplarıyla birlikte gezi düzenlendi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun liderliğinde gerçekleşen gezi, İncesu ilçesinin tanıtımına katkı sağladı. İncesu Kaymakamı Mustafa Çolak ve Belediye Başkanı Mustafa İlmek tarafından Merzifonlu Karamustafapaşa Külliyesi gezdirilip, tanıtıldı. Programa katılanlar ayrıca Erdemli Vadisi'ni de gezdi.

  • Mimarsinan Ortaokulu Erkek Hentbol Takımı Başkanı Erdem Ural'ı Ziyaret Etti
    16:39 Mimarsinan Ortaokulu Erkek Hentbol Takımı Başkanı Erdem Ural'ı Ziyaret Etti

    Okullararası Küçükler Hentbol Türkiye Şampiyonasında şampiyon olan Mimarsinan Ortaokulu Erkek Hentbol Takımı, Turhal Belediye Başkanı Mehmet Erdem Ural'ı makamında ziyaret etti.

  • Kastamonu Valisi Meftun Dallı: 'Kurumlarımızın devam edecek, ilimizle ilgili bu yıl başlayacak pek çok yatırımları mevcut'
    16:39 Kastamonu Valisi Meftun Dallı: 'Kurumlarımızın devam edecek, ilimizle ilgili bu yıl başlayacak pek çok yatırımları mevcut'

    Kastamonu Valisi Meftun Dallı, depremden etkilenen illere yönelik çalışmalara rağmen Kastamonu'daki projelerin devam edeceğini belirtti. Vali Dallı, ilimizle ilgili bu yıl başlayacak pek çok yatırım olduğunu söyledi.

  • Çorlu Belediye Meclisi'nde Başkan Vekilleri Seçildi
    16:38 Çorlu Belediye Meclisi'nde Başkan Vekilleri Seçildi

    Çorlu Belediye Meclisi'nin nisan ayı olağan toplantısında yapılan seçimde meclis 1. başkan vekilliğine Hasan Toprak, 1. başkan vekilliğine ise Hülya Perin Meriç seçildi. Toplantıda ayrıca yol yapım çalışmalarının devam edeceği açıklandı.

  • Bolu'da Motosikletlilere Yönelik Denetim Yapıldı
    16:35 Bolu'da Motosikletlilere Yönelik Denetim Yapıldı

    Bolu'da, İzzet Baysal Caddesi'nde araç trafiğine kapalı olan caddeyi kullanan motosiklet sürücülerine yönelik denetim gerçekleştirildi. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, motosikletlerin evrakları kontrol edildi ve sürücülere caddenin sadece yayalar için olduğu hatırlatıldı. Uygulama sonucunda bazı motosiklet sürücülerinin ara sokaklara kaçtığı tespit edildi.

  • Jakuzi tartışmaları sonrası gözlerin çevrildiği İsmail Erdem, belediye binasındaki şatafatı böyle savundu
    16:35 Jakuzi tartışmaları sonrası gözlerin çevrildiği İsmail Erdem, belediye binasındaki şatafatı böyle savundu

    31 Mart'ta AK Parti'den CHP'ye geçen Sancaktepe Belediyesi'nin başkanlık makamı gazetecilere açılırken, belediye binasına da kurumun borçlarının yer aldığı liste asıldı. Jakuzi tartışmaları ile belediye binası Türkiye gündemine otururken mevcut başkan Alper Yeğin'in işaret ettiği eski başkanlardan İsmail Erdem de sessizliğini bozdu. Erdem, "Belediye binasına takılan, gecekondu dönemi insanlarına çok şey anlatmaya gerek yok" dedi.

  • İzmit'te bir iş yerinin deposunda yangın çıktı
    16:34 İzmit'te bir iş yerinin deposunda yangın çıktı

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, bir iş yerinin deposunda çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü. Kadıköy Mahallesi Atatürk Bulvarı'nda, 8 katlı apartmanın zemin katında faaliyet gösteren bir firmanın yetkili servisine ait içerisinde elektronik malzemelerin bulunduğu depoda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangın nedeniyle yoğun duman oluştu. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Apartman tedbir amaçlı boşaltıldı. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülürken, hasar gören depo kullanılamaz hale geldi.

  • KOÜ Dans Grubu Üyesi Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti
    16:34 KOÜ Dans Grubu Üyesi Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti

    Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden Meryem Tuana Bozkurt, Malatya'nın Darende ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Dans grubu üyeleri, Bozkurt'un ölümüyle büyük üzüntü yaşarken, Rektör Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk de başsağlığı mesajı yayımladı.


Advertisement