Kalın'dan Bolton'a Yanıt - Son Dakika
Güncel

Kalın'dan Bolton'a Yanıt

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın Türkiye'deki ekonomik durum ve Katar'ın yatırım kararıyla ilgili açıklamalarını, "Bu ifadeler, Trump yönetiminin bir NATO müttefikini ekonomik savaşın hedefi haline getirdiğinin itirafıdır.

23.08.2018 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın Türkiye'deki ekonomik durum ve Katar'ın yatırım kararıyla ilgili açıklamalarını, "Bu ifadeler, Trump yönetiminin bir NATO müttefikini ekonomik savaşın hedefi haline getirdiğinin itirafıdır. Fakat bu mesele Türkiye ile sınırlı değildir" sözleriyle değerlendirdi.

Reuters Haber Ajansı'na açıklama yapan Kalın, Bolton'ın Türkiye'deki ekonomik durum ve Katar'ın yatırım kararıyla ilgili söylediklerinin daha vahim bir durumu işaret etttiğine dikkati çekti. Bolton'ın ifadelerinin "Trump yönetiminin bir NATO müttefikini ekonomik savaşın hedefi haline getirdiğinin itirafı" olduğunu belirten Kalın, meselenin Türkiye ile sınırlı olmadığını kaydetti.

Kalın, Trump yönetimi bugüne kadar Meksika, Kanada, Küba, Çin, Rusya, İran, AB, Almanya ve diğer ülkelerle benzer çatışmalara girdiğini ve ticaret, vergi ve yaptırım gibi unsurları küresel bir ticaret savaşı başlatmak için kullanma niyetinde olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Bu yaklaşımın serbest piyasa kurallarına aykırı olduğunu, ABD'nin vergiye ilişkin kararlarının da Dünya Ticaret Örgütü'nün kurallarına aykırı olduğunu belirten Kalın, Türkiye, Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti, İsviçre, Norveç, Kanada, Rusya, Meksika ve Avrupa Birliği'nin çelik ve alüminyum ürünlerine ek vergi koyan ABD'yi Uluslararası Ticaret Mahkemesi'ne şikayet ettiğini hatırlattı. "Dolayısıyla ortada küresel bir sorun var. Türkiye ile ABD arasında yaşanan sorun, Trump yönetiminin dünya ile yaşadığı sorunların bir parçası olarak ortaya çıkmıştır." ifadelerini kullanan Kalın, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin kimseyle ekonomik bir savaş başlatmak gibi bir niyeti yoktur. Fakat kendi ekonomisine ve yargısına yönelik saldırılara sessiz kalması beklenemez. Türkiye yasaklayıcı ve cezalandırıcı yaklaşımlara karşı dünyayla birlike hareket edecek ve ulusal çıkarlarına her zeminde sahip çıkacaktır. Son dönemde Türkiye'ye destek olmak için yapılan açıklamalar ülkemizin doğru yolda olduğunu göstermektedir. Dost ve kardeş ülke Katar'ın 15 milyar dolarlık yatırım kararı piyasalar üzerinde rahatlatıcı bir etki yapmıştır. Katar'ın bu tavrını takdirle karşılıyoruz. Türkiye-Katar ilişkileri her düzeyde bundan sonra da güçlenmeye devam edecektir."

Öte yandan Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Çin ve İran gibi ülkelerin yaptığı destek açıklamalarının da önemli olduğunu vurgulayan Kalın, Türk lirasına yönelik saldırıları bertaraf etmek için atılan adımların olumlu sonuç verdiğini kaydetti.

ABD'nin tavrını eleştiren Kalın, "Bu tür siyasi, hukuki ve ekonomik tavırlar müttefiklik ruhuna sığmaz. Bunlar NATO'nun kuruluş ilkelerine de aykırıdır. Nitekim pek çok NATO ülkesi de ABD yönetiminin bu tutumundan rahatsız olduğunu açıkça ifade etmektedir. Son dönemde ABD yönetiminin izlediği politikalar, NATO ittifakının temel ilke ve değerleriyle çelişmektedir. Türkiye'ye karşı bir ekonomik savaş açıldığının itirafı mahiyetindeki açıklamaların kabul edilmesi mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

Rahip Brunson davası

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Rahip Brunson davasına ilişkin de Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğuna işaret etti. Kalın, "Rahip Brunson davası da hukuki bir davadır. Şahıs hakkında devam eden bir yargı süreci vardır. ABD'nin yargı sürecini yok sayarak bir takım taleplerde bulunması elbette kabul edilemez. ABD kendi ülkesinde yapamadığını bir başka ülkeden talep edemez." değerlendirmesini yaptı.

Her fırsatta yargı bağımsızlığı konusunda Türkiye'ye ve başka ülkelere tavsiyelerde bulunan, hatta onları töhmet altında bulunduran ABD'nin devam eden bir yargı süreci hakkında keyfi yorum ve taleplerde bulunmasının dikkate değer bir durum olduğunu belirten Kalın, "Bir kişinin rahip yahut din adamı olması, tek başına suçsuz ve masum olması için yeterli bir karine değildir. Karar mercisi yargıdır ve ABD dahil herkes Türk yargısının vereceği karara saygı duymak zorundadır. Şu ana kadar olduğu gibi bu kural bundan sonra da geçerlidir." ifadesini kullandı.

"Kamu bankamızın yıpratılmak istenmesi kabul edilemez"

Sözcü Kalın, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın, FETÖ'nün bir kumpası olarak görülen dava sonucunda haksız bir şekilde ceza aldığını, herkesin bildiğini vurguladı. Halkbank'a yönelik birtakım haksız ve mesnetsiz suçlamaların gündeme getirilmesinin ve bir kamu bankasının yıpratılmak istenmesinin kabul edilemeyeceğini belirten Kalın, "Burada amacın İran yaptırımlarıyla ilgili hakikatlerin ortaya çıkartılmak olmadığı, tersine saygın kurum ve kişilerin itibarsızlaştırılması ve haksız cezalar kesilmek istendiği anlaşılmaktadır. Türkiye olarak bu süreçten son derece rahatsız olduğumuzu ifade ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kalın'dan Bolton'a Yanıt - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İklim Değişikliği ve Tarım İlaçları Bal Üretimini Olumsuz Etkiliyor
    12:57 İklim Değişikliği ve Tarım İlaçları Bal Üretimini Olumsuz Etkiliyor

    İklim değişikliğine bağlı mevsim değişiklikleri ile tarlalar ve bahçelerde bilinçsiz tarım ilacı kullanımı bal üretiminde kayba yol açıyor. Adana Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili Şükrü Gedik, Adana'da arıcılığın önemini vurgulayarak, iklim değişikliği ve tarım ilaçlarının bal üretimini azalttığını belirtti. Arıcılar, kuraklık ve tarım ilaçları nedeniyle bal üretiminde sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

  • Keşan'da TOKİ Konutlarının Temeli Atılıyor
    12:57 Keşan'da TOKİ Konutlarının Temeli Atılıyor

    Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, TOKİ konutlarının temelinin yarın atılacağını duyurdu. 293 daire ve 10 iş yerinin yapımına başlanacak olan konutlar, 1 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

  • Başkan Zolan, Babadağ'da hemşehrileriyle buluştu
    12:57 Başkan Zolan, Babadağ'da hemşehrileriyle buluştu

    Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Babadağ ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelerek hizmetlerini anlattı ve Denizli'ye hizmetkar olmanın mutluluğunu dile getirdi.

  • Afyonkarahisar'da Torbacılara Operasyon: 3 Gözaltı
    12:56 Afyonkarahisar'da Torbacılara Operasyon: 3 Gözaltı

    Afyonkarahisar'da yapılan denetimde torbacı diye tabir edilen uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda 43,50 gram uyuşturucu madde ele geçirilirken, 3 kişi gözaltına alındı. Ayrıca, yapılan aramalarda hassas terazi, sentetik ecza maddesi ve suçtan elde edildiği değerlendirilen para da ele geçirildi.

  • Osmaneli'de 27 köy muhtarına 3 bin dikensiz böğürtlen fidesi dağıtıldı
    12:55 Osmaneli'de 27 köy muhtarına 3 bin dikensiz böğürtlen fidesi dağıtıldı

    Bilecik'in Osmaneli ilçesinde ekilmedik alan kalmaması için harekete geçen Kaymakam Yüksel Ünal, 27 köy muhtarına 3 bin dikensiz böğürtlen fidesi dağıtımı gerçekleştirdi. Kaymakam Ünal, böğürtlen yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak ve çiftçilerin gelir seviyesini artırmak amacıyla bu dağıtımı gerçekleştirdiklerini belirtti. Muhtarlar da bu girişimden memnuniyetlerini dile getirdi.

  • Samsun Yakakent İlçe Emniyet Amirliği'nde yapılan operasyonda radar cihazı ve bıçak ele geçirildi
    12:54 Samsun Yakakent İlçe Emniyet Amirliği'nde yapılan operasyonda radar cihazı ve bıçak ele geçirildi

    Samsun Yakakent İlçe Emniyet Amirliği ekipleri tarafından gerçekleştirilen şok asayiş ve NARVAS uygulamasında yapılan kontrollerde 1 adet kurusıkı tabanca, 14 adet kurusıkı tabanca fişeği, 3 adet radar tespit cihazı ve 4 adet bıçak ele geçirildi. Ayrıca 5 araca 75 bin 351 TL trafik cezası uygulandı. Operasyon kapsamında 3 şahsa 12 bin 436 TL idari para cezası verilirken, 3 şahsa adli tahkikat başlatıldı ve 2 şahsa idari işlemler başlatıldı.

  • AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya, Memur-Sen Karabük Şubesi Üyeleriyle İftar Programında Buluştu
    12:54 AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya, Memur-Sen Karabük Şubesi Üyeleriyle İftar Programında Buluştu

    AK Parti Karabük Belediye Başkan adayı Özkan Çetinkaya, Hürriyet Mahallesi'ndeki bir düğün salonunda düzenlenen iftar programında Memur-Sen Karabük Şubesi üyeleriyle bir araya geldi. Çetinkaya, davetlilerle birlikte orucunu açarak ramazanın bereketine ortak olduklarını ve projelerinden bahsetti. AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt da Çetinkaya için destek istedi ve kenti gerçek ve sosyal belediyecilikle buluşturmayı hedeflediklerini vurguladı.

  • Safranbolu Cittaslow ağına dahil oldu
    12:54 Safranbolu Cittaslow ağına dahil oldu

    Safranbolu Belediyesi tarafından başlatılan girişimlerle han, hamam ve konaklarıyla ünlü Safranbolu, 33 Avrupa ülkesini kapsayan Cittaslow ağına dahil oldu. Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu turizminin gelişimine önemli bir katkı sunacağını belirtti.

  • TÜRKİYE'NİN ÇINARLARI- Unutulmaz şarkılara imza atan Selami Şahin, sanat hayatında 58 yılı geride bıraktı Açıklaması
    12:53 TÜRKİYE'NİN ÇINARLARI- Unutulmaz şarkılara imza atan Selami Şahin, sanat hayatında 58 yılı geride bıraktı Açıklaması

    "Özledim Her Şeyini", "Dostlarım", "Ödüm Kopuyor", "Benim İçin Öldün Artık", "Seninle Başım Dertte", "Sokakların Dili" ve "Sen Mevsimler Gibisin"in de aralarında bulunduğu çok sayıda esere imza atan Selami Şahin, "Beni sevenlere çok şey borçluyum. Allah onları başımızdan eksik etmesin.

  • Ankara Çubuk'ta Çiftçilere 52 Ton Nohut Tohumu Dağıtıldı
    12:53 Ankara Çubuk'ta Çiftçilere 52 Ton Nohut Tohumu Dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ankara'nın Çubuk ilçesinde üreticileri desteklemek amacıyla çiftçilere 52 ton sertifikalı nohut tohumu dağıtıldı. Dağıtım törenine, Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cengiz Akbayrak, Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle, Çubuk Muhtarlar Derneği Başkanı Sadık Can ile çiftçiler katıldı. Belediye Başkanı Demirbaş, ilçede tarım ve hayvancılığı desteklemek için ellerinden geleni yaptıklarını, çiftçilere destek olmaya çalıştıklarını bildirdi. İlçede ekim alanının desteklemelerle 110 bin hektardan 190 bin hektara yükseldiğini belirten Demirbaş, çiftçilerin alın terlerinin karşılığını alıyor olmasının sevindirici olduğunu ifade etti. Çubuk Ziraat Odası Başkanı Gülle ise 264 üreticiye 52 ton sertifikalı nohut tohumunun dağıtıldığını ve katkı sağlayanlara teşekkür etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Akbayrak ise Tarım ve Orman Bakanlığından yüzde 50 hibeli tohumların, 5 bin dekar alana ekileceğini söyledi.

  • Ankara Çubuk'ta Çiftçilere 52 Ton Nohut Tohumu Dağıtıldı
    12:53 Ankara Çubuk'ta Çiftçilere 52 Ton Nohut Tohumu Dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ankara'nın Çubuk ilçesinde üreticileri desteklemek amacıyla çiftçilere 52 ton sertifikalı nohut tohumu dağıtıldı. Dağıtım törenine, Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cengiz Akbayrak, Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle, Çubuk Muhtarlar Derneği Başkanı Sadık Can ile çiftçiler katıldı. Belediye Başkanı Demirbaş, ilçede tarım ve hayvancılığı desteklemek için ellerinden geleni yaptıklarını, çiftçilere destek olmaya çalıştıklarını bildirdi. İlçede ekim alanının desteklemelerle 110 bin hektardan 190 bin hektara yükseldiğini belirten Demirbaş, çiftçilerin alın terlerinin karşılığını alıyor olmasının sevindirici olduğunu ifade etti. Çubuk Ziraat Odası Başkanı Gülle ise 264 üreticiye 52 ton sertifikalı nohut tohumunun dağıtıldığını ve katkı sağlayanlara teşekkür etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Akbayrak ise Tarım ve Orman Bakanlığından yüzde 50 hibeli tohumların, 5 bin dekar alana ekileceğini söyledi.


Advertisement