Kalkınma Bakanı Denizlide - Son Dakika
Güncel

Kalkınma Bakanı Denizlide

KALKINMA Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin 2023 hedefine sadece İstanbul ve Ankara'nın enerjisi ile ulaşılamayacağını, bölgesel kalkınmanın da çok önemli olduğunu söyledi.

18.11.2011 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanı Yılmaz, 'Ekonomik büyüme bölgesel kalkınmayla sürecek'

KALKINMA Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin 2023 hedefine sadece İstanbul ve Ankara'nın enerjisi ile ulaşılamayacağını, bölgesel kalkınmanın da çok önemli olduğunu söyledi. Yılmaz, Türkiye'deki ekonomik büyümenin uluslararası çevreler tarafından gıptayla izlendiğini ve takdire şayan bulunduğunu söyleyerek, 'Beni ekonomik büyümeden çok istihdam artışı sevindiriyor. Bölgemizdeki siyasi çalkantılara rağmen öngörüm, Türkiye bu yıl da yüzde 7.5 büyüme sağlayacak' dedi.

Kalkınma Bakanlığı, Türk Girişim ve İş dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ve Denizli Sanayici ve İşadamları Derneği (DESİAD) tarafından organize edilen 'Kalkınmada Bölgesel Dinamikler Sempozyumu' PAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlendi. Sempozyuma, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Uşak Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Denizli Milletvekilleri Nİhat Zeybekci ve Bilal Uçar, TÜRKONFED Başkanı Erdem Çenesiz ile davetliler katıldı. DESİAD Başkanı Mehmet Salih Başöz, PAÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağcı, TÜSİAD Bölgesel Gelişme ve İş Dünyası Kuruluşlarıyla İlişkiler Komisyonu Başkanı Muharrem Yılmaz ve Denizli Valisi Abdülkadir Demir'in konuşmalarının ardından söz alan TÜRKONFED Başkanı Erdem Çenesiz, 'Türkiye, yakın geçmişte yakaladığı yüksek büyüme performansıyla, gerçekten dünyada kıskanılan bir ülke haline geldi. Bu büyüme sayesinde bölgesinde lider ülke rolünü üstlenmiş olması da ülkemiz ve hepimiz açısınden sevindirici' dedi.

2023 HEDEFİ SADECE İstanbul VE Ankara İLE GELMEZ

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da Türkiye olarak 2023 vizyonundan, 10 büyük ekonomi arasına girmekten söz ettiklerini belirterek şunları söyledi.

'İki trilyon doları aşan milli gelirden, kişi başı 25 bin dolar gelirden, 500 milyar dolarlık ihracattan söz ediyoruz. 2023 hedefine sadece İstanbul ve Ankara'nın enerjisi ile ulaşılamaz Bölgesel kalkınmanın da önemli çok büyük. Bütün aktörleri bu sürece katmadan bu hedefe ulaşamayız. Bugün, bölgesel gelişme, aynı zamanda ulusal kalkınmanın, ulusal vizyonları gerçekleştirmenin de en temel araçlarından biri haline gelmiştir. Türkiye, 2008 ve 2009 yıllarında yaşanan ve halen etkileri devam eden küresel krize rağmen, 2003-2010 döneminde ortalama yüzde beş civarında bir büyüme sağladı. Geçen yıl yüzde dokuz gibi bir büyüme sağladık. Türkiye'deki ekonomik büyüme uluslararası çevreler tarafından gıptayla izleniyor ve takdire şayan bulunuyor. Beni ekonomik büyümeden çok istihdam artışı sevindiriyor. Bölgemizdeki siyasi çalkantılara rağmen öngörüm, Türkiye bu yıl da yüzde 7.5 büyüme sağlayacak. Türkiye'nin bir çok göstergesi, uluslararası ortamda kıskançlıkla ve gıptayla izleniyor. Özellikle istihdamda sağladığı başarı. OECD ülkelerinde net 13 milyon istihdam azalması oldu. Türkiye olmasa bu 13 milyonluk rakam daha da yüksek olacaktı. Çünkü biz de OECD ülkesiyiz.'

Mevsimsel düzeltilmiş verilere göre, 2009 yılından beri üç milyonun üzerinde bir istihdam sağlandığını belirten Bakan Yılmaz, Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranının yükseldiğini, bu durumun sevindirici olduğunu kaydetti. İstihdam artışını ekonomik büyümeden daha çok önemsediğini vurgulayan Cevdet Yılmaz, 'İstihdam artışını büyümeden de daha fazla önemsiyorum. Bu sosyal boyutu itibariyle, büyümenin de uzun vadeli sürdürülebilirliği açısından çok çok önemli. İstihdamda Türkiye'nin sağladığı başarı ortada. İşsizlik verilerini 9.2 gibi bir seviyeye indirmiş durumdayız. Bu katılımdaki artışa rağmen bu rakama ulaşıldı. Kadınların da istihdamı bu anlamda devam ediyor. En son verilere göre kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 30'u buldu. Önümüze baktığımız zaman, dört yıl sonra ülke ekonomisi bir trilyon doları aşmış bir ekonomi haline gelecek. Bu yıl 770 milyar dolara civarında seyredecek. Dört yıl sonra belki bir trilyonu aşmış bir ekonomi göreceğiz. Bu çok güzel ama bir taraftan da maalesef Türkiye kendi içinde bölgesel dengesizlikleri yaşayan bir ülke. Bunu da görmemiz lazım' diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Kalkınma Ajansı'na en iyi proje sunanlara plaket verildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kalkınma Bakanı Denizlide - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement