Kalp kası hücreleri mikro yer çekimine uyum sağlıyor - Son Dakika
Güncel

Kalp kası hücreleri mikro yer çekimine uyum sağlıyor

Kalp kası hücreleri mikro yer çekimine uyum sağlıyor

Uzay yolculuğunun kalp kası hücrelerini geçici olarak etkilediği ortaya çıktı.

08.11.2019 16:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uzay yolculuğunun kalp kası hücrelerini geçici olarak etkilediği ortaya çıktı.

ScienceFocus dergisinin haberine göre, sonuçları "Stem Cells Reports" dergisinde yayımlanan araştırma, kök hücreden çıkarılan kalp kası hücrelerinin, uzay yolculuğu sırasında mikro yer çekiminin bulunduğu ortama uyum sağlama kabiliyetine sahip olduğunu gösterdi.

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Joseph Wu liderliğinde yapılan araştırma çerçevesinde Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) beş buçuk hafta boyunca kültürlenen insan kalp kası hücrelerinde hücre seviyesinde kardiyak fonksiyon ve gen ifadesi incelendi. Uzmanlar, mikro yer çekiminin 2 bin 635 genin ifadesinde değişikliğe neden olduğunu, Dünya'ya geri geldikten sonra geçen 10 günlük sürede gen ifadelerinin yeniden normale döndüğünü gözlemledi.

UUİ'de kültürlenen kalp kası hücrelerinin Dünya'ya dönüşte normal yapı ve biçimde göründüğü, ancak atım ve kalsiyum geri çevrim kalıplarını değiştirerek bulundukları ortama uyum sağlamış oldukları tespit edildi.

Wu, çalışmalarında uzay yolculuğunun insan kalbinin fonksiyonu üzerindeki etkilerinin araştırılması için ilk kez insandan indüklenmiş pluripotent kök hücre kullanıldığını belirterek "Mikro yer çekimi, insan vücuduna kapsamlı etkisi bakımından çok iyi anlaşılmamış bir ortam ve bu tür araştırmalar, özellikle dünya, Ay ve Mars'a gitmek gibi daha uzun uzay misyonlarına girişmeye hazırlanırken vücutta yer alan hücrelerin uzayda nasıl hareket ettiğine ışık tutabilir." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kalp kası hücreleri mikro yer çekimine uyum sağlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 15 Aylık Bebek Umreye Gitti
    11:48 15 Aylık Bebek Umreye Gitti

    Ali ve Tuğçe çiftinin minik oğulları Aslan Gündoğan, ailesiyle birlikte umreye gitti. 20 günlük umre vazifesini yerine getirecek olan Aslan, ilgi odağı oldu. Anne Tuğçe Gündoğan, oğlunu da yanında götürmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.

  • Bilecik Valisi Şefik Aygöl: 2024 yılında yatırımlar için 439 milyon TL harcandı
    11:47 Bilecik Valisi Şefik Aygöl: 2024 yılında yatırımlar için 439 milyon TL harcandı

    Bilecik Valisi Şefik Aygöl, 2024 yılının ilk 3 ayında yatırımlar için 439 milyon 693 bin TL harcandığını açıkladı. Aygöl, 2024 yılında uygulanacak 225 adet proje yatırımının toplam tutarının 8 milyar 641 milyon 889 bin TL olduğunu belirtti.

  • Aydın İl Jandarma Komutanlığı Orman Yangınlarına Karşı Önlemlerini Artırıyor
    11:47 Aydın İl Jandarma Komutanlığı Orman Yangınlarına Karşı Önlemlerini Artırıyor

    Aydın İl Jandarma Komutanlığı, mevsimsel sıcaklıkların artmasıyla birlikte orman yangınlarını önlemek için devriye faaliyetlerini sıklaştırıyor. İnsansız Hava Aracı (İHA) ve dronlar aracılığıyla ormanları sürekli olarak kontrol eden jandarma, yangınların erken aşamada tespit edilmesini sağlıyor. Vatandaşlar da orman yangınlarına karşı alınması gereken tedbirler konusunda bilgilendiriliyor.

  • MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması Doğu Anadolu Bölge Yarışması Malatya'da düzenlendi
    11:47 MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması Doğu Anadolu Bölge Yarışması Malatya'da düzenlendi

    "MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması" Doğu Anadolu Bölge Yarışması Malatya'da düzenlendi.

  • Elazığ'da 217 okul çevresi denetlendi, 5 araca ceza kesildi
    11:45 Elazığ'da 217 okul çevresi denetlendi, 5 araca ceza kesildi

    Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, 217 okul ve çevresinde şüpheli şahıslar, araçlar ve metruk binalar kontrol edildi. Ayrıca Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından 221 okul servis aracı denetlendi ve kurallara uymayan 5 araca ceza kesildi.

  • Burdur'da İl Genel Meclisi Başkanlığına Levent Tokmaker seçildi
    11:44 Burdur'da İl Genel Meclisi Başkanlığına Levent Tokmaker seçildi

    Burdur'da yapılan yerel seçimlerin ardından İl Genel Meclisi'nin başkanlığına Levent Tokmaker seçildi. İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'nda yapılan gizli oylama sonucunda, Milliyetçi Hareket Partisi Tefenni Meclis Üyesi Levent Tokmaker, 27 oydan 14'ünü alarak İl Genel Meclisi Başkanı oldu.

  • İletişim Başkanlığı: Erdoğan ile Şimşek arasında seçim öncesi kriz yaşandığı iddiası doğru değil
    11:44 İletişim Başkanlığı: Erdoğan ile Şimşek arasında seçim öncesi kriz yaşandığı iddiası doğru değil

    31 Mart seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında iplerin kopma noktasına geldiği ve ikili arasındaki ilişkinin "küresel" güçlerin devreye girmesiyle düzeldiği iddiası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Bazı basın yayın organlarında yer alan haberleri yalanlayan İletişim Başkanlığı, "Ülkemiz ekonomisinde yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program ve 12'nci Kalkınma Planı bundan sonra da kararlılıkla sürdürülecektir" açıklamasında bulundu.

  • Tekirdağ'da yapılan operasyonda çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirildi
    11:43 Tekirdağ'da yapılan operasyonda çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirildi

    Tekirdağ'da polis ekipleri uyuşturucu ile mücadele kapsamında gerçekleştirdiği operasyonda Ayaspaşa Mahallesi'nde uyuşturucu madde ticareti yapıldığını tespit etti. O.D. isimli şahsa ait ikamette yapılan aramada 336 adet uyuşturucu hap ve 12.5 gram bonzai maddesi ele geçirildi. O.D. gözaltına alındı.


Advertisement