"Kamplaşmalara karşı tarafsızlığımızı her zaman koruduk" - Son Dakika
Güncel

"Kamplaşmalara karşı tarafsızlığımızı her zaman koruduk"

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Üçüncü yol olarak kamplaşmalara karşı tarafsızlığımızı her zaman koruduk, korumaya da devam edeceğiz.

21.06.2019 18:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Üçüncü yol olarak kamplaşmalara karşı tarafsızlığımızı her zaman koruduk, korumaya da devam edeceğiz. Sayın Öcalan'ın açıklamalarıyla HDP'nin bugün stratejisi arasında bir fark yoktur." dedi.

Temelli, kendisinin de üyesi olduğu Beşiktaş'taki Öğretim Üyeleri Derneği'ni ziyaret etti.

Burada açıklamalarda bulunan Temelli, kamuoyunda tartışılan ortak konunun İstanbul seçimleri olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Biz ısrarla 31 Mart ve öncesinde Türkiye'deki bütün sorunlara dikkat çektik. Ortak çözümleri birlikte var etmeye çalıştık. Bileşik kaplar misali bütün sorunlar birbirini tetikliyor. Siyaset, çözüm üretmektir. Demokratik siyaseti tasfiye etmeye çalışıyor, bu zihniyet. Bunları aslında aşabilecek potansiyel ve gücümüz var. Bunu açığa çıkartalım yeter ki. Sorunları konuşmaktan kaçınmayalım ama çözüm üretmek için de kararlar alalım. Sorunların kavşağında Kürt meselesi duruyor. Birlikte hareket etmeliyiz. Aydınlarla, hocalarla, gazetecilerle, sivil toplum kuruluşlarıyla. Toplumun bütün kesimleri konuşmalıdır. Yoksa bu mesele çözümsüz kaldığı sürece, diğer meseleler de çözümsüzlüğe sürükleniyor. Bizim genel stratejimiz bu hatta ilerliyor."

Temelli, HDP'nin izlediği stratejinin, çözümsüzlüğü aşabilecek geniş bir ufka sahip olduğunu öne sürerek, "23 Haziran'da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi var ama biz artık 24- 25 Haziran'ı ve Türkiye'nin geleceğini konuşmak zorundayız. Bizim stratejimiz, her şeyden önce Türkiye'nin bu çözümsüzlüğünü aşabilecek geniş bir ufka sahip. Bir demokrasi ittifakından bahsederek geldik. Türkiye'nin siyaset yapabileceği bir demokratik zeminin olmamasına vurgu yaptık. Bu zeminin de bir demokratik anayasayla ancak aşılabileceğini dile getirdik. Bu minvalde de çalışmalarımız sürüyor. Dün olduğu gibi bugün de yarın da bu çalışmalarımız yoğunlaşarak devam edecek. Stratejimiz bu denli kritik ve önemlidir. Türkiye'nin geleceğini belirleyen bir stratejidir. Seçimlere yaklaşımımız da bu çerçevede oldu." değerlendirmesinde bulundu.

"Taktiklerimizde değişiklik yoktur"

Türkiye'yi ittifaklar pazarlığına hapseden anlayışa karşı toplumun doğrudan müdahil olabileceği bir mücadele alanını öncelediklerini söyleyen Temelli, "Bizim oy verme davranışımız, tercihimiz 31 Mart'ta giderken çok netti. Türkiye'nin içine sıkıştığı bu otoriter rejimden çıkışı arıyorduk. Türkiye kutuplar arası bir gerilime hapsolmamalıydı. Yok Millet İttifakı, yok Cumhur İttifakı gibi iki ittifak arasında sıkışmamalı, bir üçüncü yolu mutlaka bulup çıkarmalıydı. Bu amaçla hareket ettik ve 31 Mart'ta stratejimiz bu amaçla başarıya ulaştı. 23 Haziran'da aynı anlayışla sandığa gideceğiz. Bizim seçim taktiklerimizde herhangi bir değişiklik yoktur." diye konuştu.

Temelli, dün akşam İmralı'da teröristbaşı Abdullah Öcalan'la görüşen ve sonrasında gazetecilere açıklama yapan Doç. Dr. Ali Kemal Özcan'ın sözlerine de değinerek, Öcalan'ın demokratik anayasa temelinde bir uzlaşmanın Türkiye'nin önünü açacağı vurgusunun önemli olduğunu iddia etti.

Teröristbaşı Öcalan'ın seçimlerde tarafsızlık çağrısının olduğunu hatırlatan Temelli, "Seçimlerde payanda olunmamasına yönelik açıklamaları vardır. Zaten biz de seçimlere sıkışıp kalmış bir siyaseti hiçbir zaman kabul etmedik. Üçüncü yol olarak kamplaşmalara karşı tarafsızlığımızı her zaman koruduk, korumaya da devam edeceğiz. Sayın Öcalan'ın açıklamalarıyla HDP'nin bugün stratejisi arasında bir fark yoktur." ifadelerini kullandı.

HDP'de bir fikir ayrılığının söz konusu olmadığını iddia eden Temelli, toplumsal barış adına cezaevindeki HDP'lilerin serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Bir gazetecinin, "23 Haziran'da HDP seçmenini İmamoğlu'na oy vermeye davet ediyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan Temelli, "23 Haziran'a giderken de 31 Mart'a giderken de hatta 24 Haziran'a giderken de hatta anayasa referandumuna giderken de ortaya koyduğumuz strateji nettir. Biz stratejik bir oy kullanıyoruz. Yani demokrasi cephesine çağrı yapıyoruz, Türkiye'nin demokratikleşme ihtiyacı vardır. Dolayısıyla oylarımızı, kişilere, partilere, bloklara angaje etmiyoruz. Burada da 23 Haziran'a giderken çok net söyledik: Bu bir demokrasi referandumudur. Demokrasinin önünde duran AKP- MHP Bloku'na karşı stratejik oyumuzu kullanacağız. Gücümüzü göstereceğiz." şeklinde konuştu.

"Kamplaşmalara karşı tarafsızlığımızı her zaman koruduk"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kamplaşmalara karşı tarafsızlığımızı her zaman koruduk' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü
    19:27 Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

    Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan bir geri dönüşüm fabrikasının bahçesinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Fabrika çalışanlarının ihbarı üzerine olay yerine gelen ekipler, yaklaşık 1 saat süren müdahalenin ardından yangını kontrol altına aldı. Yangın sonucunda fabrikada hasar meydana geldi.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti
    19:25 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Mike Rogers, Kıdemli Üyesi Adam Smith ve beraberindeki üyeleri Ankara'da kabul etti. Bakan Fidan'ın kabulüne ilişkin paylaşım, Bakanlığın X sosyal medya hesabından yapıldı. Görüşmede, Bakan Fidan'ın ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Rogers, Kıdemli Üyesi Smith ve beraberindeki üyelerle Ankara'da bir araya geldiği belirtildi.

  • Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi
    19:24 Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi

    Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin'in Haynan Adası'nda düzenlenen Boao Asya Forumu'nda Türkiye-Çin ilişkileri, Yeniden Asya Girişimi ve Asya'daki bağlantılık projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor
    19:23 Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor

    6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Ebrar Sitesi B Blok'ta 109 kişinin ölümü, 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 6 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanıklar SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Mahkeme, tutuksuz sanık Mehmet Akif Özgüler'in adli kontrol kararını kaldırdı. Sanıklar, binanın yasalara uygun olarak yapıldığını savundu. Duruşma 13 Haziran'a ertelendi.

  • Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı
    19:19 Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı

    Edirne'de jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen terörle mücadele çalışmaları kapsamında 8 FETÖ ve 5 PKK-KCK üyesi olmak üzere toplam 13 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler hakkında yasal işlemler başlatıldı.

  • THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı
    19:17 THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı

    Türk Hava Yolları (THY), Mitiga Uluslararası Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirerek Trablus'a yeniden uçmaya başladı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, törende yaptığı konuşmada, Libya'ya tekrar sefer başlatmanın mutluluğunu dile getirdi ve Afrika'yı kültürlerle buluşturmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, THY misafirleri için özel fiyatlarla seyahat imkanı sunulacak ve Trablus seferleri haftada 3 gün icra edilecek.


Advertisement