Kamu İhalelerinde Yolsuzluk Davası - Son Dakika
Güncel

Kamu İhalelerinde Yolsuzluk Davası

"Suç örgütü kurarak, kamu ihalelerinde menfaat karşılığı usulsüzlük yaptıkları" iddiasıyla, 23 kişinin yargılandığı davada savcı, eski Kamu İhale Kurulu (KİK) Üyesi Ali Kaya'nın da arasında bulunduğu bazı sanıkların, "zincirleme olarak görevi kötüye kullanma" suçundan toplam 10 yıl 6 aya kadar hapsini istedi.

27.01.2016 18:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Suç örgütü kurarak, kamu ihalelerinde menfaat karşılığı usulsüzlük yaptıkları" iddiasıyla, 23 kişinin yargılandığı davada savcı, eski Kamu İhale Kurulu (KİK) Üyesi Ali Kaya'nın da arasında bulunduğu bazı sanıkların, "zincirleme olarak görevi kötüye kullanma" suçundan toplam 10 yıl 6 aya kadar hapsini istedi.

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Osman Turna, Çetin İnsan, Şenol Varürer ve Yusuf Kaya ile sanık avukatları katıldı.

Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı İsmail Yalçın, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

Sanık sayısının üç kişiden fazla olmasının, bir örgütün varlığı için yeterli olmayacağına işaret edilen mütalaada, söz konusu olayda, bir suç örgütü oluşturduğuna yönelik somut ve inandırıcı deliller bulunamaması nedeniyle, "örgüt kurma ve yönetme, suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte üye olma" suçlarından sanıkların ayrı ayrı beraatları talep edildi.

KİK Kanununa ve ilgili yönetmeliklere atıfta bulunulup, KİK üye ve çalışanları Ali Kaya, Şenol Varürer ve Osman Turna'nın konuya, ihale süreci sonunda dahil oldukları belirtilen mütalaada, tüm sanıkların, "ihaleye fesat karıştırma" suçundan ayrı ayrı beraatları istendi.

Rüşvetin, "Kamu görevlisinin, karşı taraf ile aralarında serbest iradelerinin ürünü olan ve karşılıklı rızaya dayanan bir anlaşma sonucunda, gayri kanuni çıkar elde etmesi" olarak tanımlandığı mütalaada, suçun oluşabilmesi için anlaşmanın iş yapılmadan önce ya da o anda olması gerektiğine dikkat çekildi.

Mütalaada, söz konusu olayda, sanıkların "rüşvet alma ya da verme" suçunu işlediklerine dair kesin deliller bulunamadığından, bu suçtan da sanıkların ayrı ayrı beraatları talep edildi.

Dava konusu bazı olaylarda, o dönem kamu görevlisi olan Ali Kaya, Şenol Varürer ve Osman Turna'nın, ihaleyi düzenleyen kuruma ve KİK'e yapılacak itirazların şekil ve usul yönünden düzenlemesini yaptıkları belirtilen mütalaada, sanıkların, KİK'te gündeme alınan itirazlara ilişkin dosyalarda firma lehine hareket ettikleri, vakıf oldukları bilgi ve belgeleri aktararak yardımda bulundukları iddia edildi.

-Duruşma ertelendi

Aytekin Karahan, Hasan Karakaya, Sedat Soybay, Osman Nuri Yılmaz ve Ferit Rızvanoğlu'nun da söz konusu suça iştirak ettikleri savunulan mütalaada, Kaya, Varürer ve Turna'nın görevi kötüye kullanma suçunu işlediğine dair şu iddialara yer verildi:

"Otellerde konaklama masraflarının karşılanması, ikramın ötesinde yemekli toplantılar, 'hediye' adı altında son model cep telefonu, 3D gözlük ve televizyon, kol saati, tablet bilgisayar alma, alınan 5 bin liralık borcun ödenmemesi, düğün için şarkıcı ayarlanması, masaj salonunda ağırlanma."

Ali Kaya, Şenol Varürer ve Osman Turna'nın "zincirleme olarak görevi kötüye kullanma" suçundan toplam 10 yıl 6 aya kadar hapisleri istenen mütalaada, suça, "azmettiren" olarak iştirak eden Aytekin Karahan, Hasan Karakaya, Sedat Soybay, Osman Nuri Yılmaz ve Ferit Rızvanoğlu'nun da aynı suçtan cezalandırılmaları talep edildi.

Mütalaada, diğer sanıkların, görevi kötüye kullanma suçundan da beraatları istendi.

Mahkeme, esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için sanıklara süre vererek, duruşmayı erteledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kamu İhalelerinde Yolsuzluk Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement