Kanada - Son Dakika
Güncel

Kanada

Kanada

Kanada PDAC Madencilik Yatırım Fuarı'nda açılan Türkiye lokali, yoğun ilgi gördü.

05.03.2013 02:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kanada PDAC Madencilik Yatırım Fuarı'nda açılan Türkiye lokali, yoğun ilgi gördü.

Toronto kentindeki Metro Covention Center'da 3 Mart'ta başlayan Uluslararası PDAC Madencilik Yatırım Fuarı'nın ikinci gününde açılan Türkiye lokalinde konuklara Türkiye'nin zengin maden rezervleri, madencilikle ilgili yasalarda son dönemde yapılan düzenlemeler ve güçlü devlet desteği, basılı ve görsel sunumlarla anlatıldı.

Başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı'nın yaptığı Türk heyetinde, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Danışmanı Hasan Pehlivan, Maden Tetkik ve Arama

(MTA) Genel Müdür Yardımcısı Hayrullah Dağıstan, Maden İşleri Genel Müdürlüğü

(MİGEM) Direktörü Serdar Çulha ve ETİ Madencilik Genel Müdür Yardımcısı Recep Akgündüz yer aldı.

-Kanada'ya iki yeni başkonsolosluk açılıyor-

Türkiye lokalinin açılışında konuşan Türkiye'nin Ottawa Büyükelçisi Tuncay Babalı, Türkiye'nin 2050'de dünyanın 9, Avrupa'nın da 3. büyük ekonomisi olacağını söyledi.

İstanbul'dan 3 saatlik uçak yolculuğuyla 50 ülkeye gidilebildiğini anlatan Babalı, uzun süre hareketsiz kalan Türkiye-Kanada ilişkilerinde canlanma nedeniyle, Toronto'dan sonra Vancouver ve Montreal'e de birer başkonsolosluk açılacağını, Halifax, Edmonton ve Saskatoon'da da fahri konsoloslukların yakında hizmete gireceğini duyurdu.

Kanada Senatosu Dış İlişkiler ve Uluslararası Ticaret Komisyonu üyesi senatörlerin, bu ay Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini bildiren Büyükelçi Babalı, Kanada Uluslararası Ticaret Bakanı Ed Fast'in temmuzda Türkiye'ye geleceğini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da yakında Kanada'ya resmi ziyarette bulunacağını belirtti.

-"Madenciliğimizi dünyayla entegre hale getirmek istiyoruz"-

Türkiye'nin ilk kez katıldığı fuarda lokalin açılışında sunum yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk madenciliğini dünyayla entegre hale getirmek istediklerini söyledi.

Madenciliğin ekonomideki payını artırmak istediklerine işaret eden Kavaklı, şöyle konuştu:

"Kanada teknolojisi ve rezerv olarak çok ileri bir ülke. Hedefimiz, bu ülkeyle madencilik vesilesiyle ilişkilerimizi daha da güçlendirirken, bu ülkenin pratiklerinden yararlanarak, ülkemizdeki madenciliğin daha da gelişmesini sağlamaktır. Kanadalı birçok firma Türkiye'de üretim yapıyor. Onların yatırımlarındaki teknoloji ve kültürleri, bizim madencilerimizi de olumlu etkiliyor. Kanada ile bu bağlamdaki ilişkilerimizi daha da büyütmeyi arzu ediyoruz" dedi.

TYDTA Kanada Temsilciliği tarafından organize edilen Türkiye lokalinde, TYDTA Danışmanı Hasan Pehlivan, MTA Genel Müdür Yardımcısı Hayrullah Dağıstan, MİGEM Direktörü Serdar Çulha ve ETİ Madencilik Genel Müdür Yardımcısı Recep Akgündüz de konuklara Türkiye'nin zengin maden rezervleri, madencilikle ilgili yasalarda son dönemde yapılan düzenlemeler ve güçlü devlet desteğiyle ilgili detaylı sunumlar yaptılar.

Türkiye lokalindeki programda, fuara katılan dünyanın önde gelen firmalarının yöneticileri de hazır bulundu. Bu firmalardan Türkiye'de madencilik yapan Kanadalı İnmet Mining şirketinin başkan yardımcısı Dr. Craig Ford, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Biz Çayeli'nde kendimizi halktan biri gibi gördük. Türk insanı inanılmaz derecede harika ve cana yakın. Çayeli Bakır İşletmeleri'ndeki devlet görevlileri de öyle. Türklerle birlikte çalışmaktan gurur duyuyoruz" dedi.

Türkiye'de altın madeni işleten Pilot Gold'un başkanı ve Üst Yöneticisi

(CEO) Matt Lennox-King de 8 yıldır Çanakkale bölgesinde bakır ve altın madenciliği yaptıklarını belirterek, "8 yıldır olağanüstü başarılı çalışmalar yapıyoruz. Yatırımımız konusunda devlet makamlarından çok büyük yardım ve kolaylıklar gördük. Bölge halkı ve birlikte çalıştığımız Türklerle adeta bütünleştik. Türkiye, maden yatırımı için harika bir ülke" diye konuştu.

Muhabir: Toronto

Yayıncı: Tarkan Demir - TORONTO

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement