Kanada ile İran Yeniden Diplomatik İlişki Kuruyor - Son Dakika
Politika

Kanada ile İran Yeniden Diplomatik İlişki Kuruyor

Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion, İran ile yeniden diplomatik ilişki kurmak için Tahran yönetimi ile görüşmelere başladıklarını, temasların tarafsız bir bölgede "adım adım" ilerlediğini bildirdi.

11.06.2016 18:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion, İran ile yeniden diplomatik ilişki kurmak için Tahran yönetimi ile görüşmelere başladıklarını, temasların tarafsız bir bölgede "adım adım" ilerlediğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Dion, ülkenin resmi yayın kuruluşu CBC'de yaptığı açıklamada, İran ile 2012'den beri kopuk olan diplomatik ilişkilerin yeniden tesisi için görüşmelere başladıklarını söyledi.

Görüşmelerin nerede ve ne zaman başladığı konusunda bilgi vermeyen Dion, "Resmi seviyede görüşmelere başladık. Görüşmeler, tarafsız bir bölgede adım adım ilerliyor" dedi.

Dion, "Görüşmelerin New York'ta yapılıp yapılmadığı" sorusuna ise, "Yorum yapmayacağım." cevabını verdi.

"Devasa sorunlarımız var"

Kendilerinden önceki Harper hükümetinin, İran'ı "Teröre destek veren ülkeler" listesine aldığını anımsatan Dion, bunu değiştirmek için bir planları olmadığını kaydetti.

Kanada'nın İran ile "devasa" sorunları olduğunu kaydeden Dion, "İran'ın insan hakları sicili, Suriye'de Esed ve Hizbullah'a destek vermesi ile İsrail'e karşı bir tehdit olarak durması bunların başında geliyor." dedi.

"İtalya üzerinden ilişki absürt"

Kanada'nın diplomatik ilişkilerini kestiği İran ile zaman içinde gelişen diplomatik gereklilikleri 4 yıldır İtalya üzerinden yürüttüğünü hatırlatan Dion, bu durumu "absürt" olarak nitelendirdi.

Dion, "Şükür ki İtalya'nın yardımı var ancak Kanada, bir ülke olarak kendi işini görebilecek durumdadır." diye konuştu.

-"Elçilikler hemen açılmayacak"

Dion, adım adım ilerleyen görüşmelerin ilk adımının, karşılıklı elçiliklerin hemen açılması olmayacağını bildirdi.

Kanada, Harper hükümeti zamanında, "İran'ın küresel barış ve güvenliğe en büyük tehdit olduğu" gerekçesiyle 7 Eylül 2012 tarihinde Tahran'daki büyükelçiliğini kapatmış ve Ottawa'daki İranlı diplomatları sınır dışı etmişti. Son seçimlerde tek başına iktidara gelen Liberal Parti ise seçim beyannamesinde göreve geldiklerinde İran ile yeniden diplomatik ilişki kuracakları sözünü vermişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Kanada ile İran Yeniden Diplomatik İlişki Kuruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Salim: Biz komsularimizin ic islerine karistik 0 0 Yanıtla

Advertisement