Kandilli, Depremi Uydudan Takip Edecek - Son Dakika
Güncel

Kandilli, Depremi Uydudan Takip Edecek

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, kullanacakları son dönem teknoloji ve sistemlerle faylardaki enerji birikimini yüksek duyarlıklı belirleyebileceklerini ve nerede, ne büyüklükte bir deprem olabileceğini daha doğru tahmin edebileceklerini söyledi.

14.08.2015 15:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, kullanacakları son dönem teknoloji ve sistemlerle faylardaki enerji birikimini yüksek duyarlıklı belirleyebileceklerini ve nerede, ne büyüklükte bir deprem olabileceğini daha doğru tahmin edebileceklerini söyledi.

Özener, Enstitü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Erdal Şafak ve Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Pınar ile enstitünün yeni yönetimine ve faaliyetlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Enstitü bünyesindeki Afete Hazırlık Eğitim Birimi'nde eğitimler verildiğini dile getiren Özener, tüm Türkiye'yi kapsayan çalışmalar yapmakla birlikte 17 Ağustos Marmara Depremi'nin ardından Marmara Denizi'ne yoğunlaştıklarını kaydetti.

Geçen yıl İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle dünyada sadece birkaç ülkede bulunan strainmetreleri İstanbul çevresine yerleştirdiklerini ve Colorado Üniversitesi ile iş birliği kapsamında Marmara Bölgesi'nin doğusuna kripmetre kurulumu yaptıklarını anlatan Özener, "Kullanacağımız son dönem strainmetre, kripmetre gibi teknolojiler ve Global Navigation Satellite System teknolojisi ile faylar üzerindeki enerji birikimini yüksek duyarlıklı belirleyebilecek ve nerede, ne büyüklükte bir deprem olabileceğini daha doğru olarak tahmin edebileceğiz" dedi.

Özener, hedeflerinin, deprem tehlikesini oluşturan enerji birimi gibi temel parametreleri belirlemek olduğunun altını çizerek, "Önümüzdeki dönemde yer bilimlerinin farklı ölçme yöntemlerinin de sisteme dahil edilebileceği bir Kandilli olacağız. Jeodezi birikimimizi kullanarak deprem olmadan önce depremin büyüklüğünü ve lokasyonunu tahmin edeceğiz. Sismolojinin yanı sıra jeodezi bilimi yardımıyla depremi oluşturan mekanizmaları çok yönlü olarak takip edeceğiz" diye konuştu.

Soruları da yanıtlayan Özener, Marmara Denizi'nin sismik boşluk olarak kabul edildiğini ve deprem konusunda birçok öngörü bulunduğu hatırlatarak, "Öngörüler içinde 7,2, 7,4 ve 6,5 var. Bunları daha çok bilimsel çalışmalarla desteklemek gerekiyor. 7,5'luk bir senaryo üzerine deprem senaryoları geliştiriliyor. Bu sözlerimi 7,5 büyüklüğünde deprem olacak gibi algılamayın. İstanbul için 7'nin üzerinde yani İzmit, Gölcük civarında olabilecek deprem beklentileri var. Dolayısıyla bizim daha çok deprem zararlarının azaltılması konusunda çaba sarf etmemiz daha anlamlı" dedi.

Prof. Dr. Haluk Özener, ürettikleri sinyalleri İGDAŞ ve Marmaray'ın kendilerinden aldığını kaydetti.

Tsunami riskine ilişkin bir soruyu da Özener, "Daha çok Doğu Akdeniz, Ege'de olan tsunamilerden ve Marmara'da olmuş tsunamilerden bahsediliyor. Depremin yaratacağı can ve mal kaybı, Marmara için, tsunaminin yaratacağından çok daha büyük olacaktır. Marmara Denizi içerisinde de olası bir tsunami, deniz tabanındaki bir heyelandan dolayı olacaktır. Depremin zararı tsunaminin zararından çok daha fazla olacaktır" şeklinde yanıtladı.

"İstanbul'un en tehlikeli bölgesi sahil şeridi ve özellikle de Avrupa Yakası"

Prof. Dr. Erdal Şafak da Acil Müdahale ve Erken Uyarı sistemlerine değinirken, İstanbul içinde sürekli olarak yer hareketini ölçen 200'e yakın istasyonları bulunduğunu, aletlerden gelen datalarla bir deprem olduğunda hangi bölgenin ne kadar şiddetle sallandığını dakikalar önce öğrenebildiklerini ifade ederek, verinin deprem sonrası acil müdahale kuruluşları için önem taşıdığına dikkati çekti.

Erken Uyarı Sistemi'nin halen deneme safhasında olduğunu dile getiren Şafak, "Fay hattına çok yakın yerlere ve deniz altına konulan istasyonlar sayesinde deprem dalgaları daha İstanbul'da yerleşim merkezlerine ulaşmadan depremin yerine göre, 5-7-8 saniye öncesi uyarı almak mümkün. Bu kadar kısa bir süre içinde insanın işin içine gireceği tedbir almanın imkanı yok. Ama bilgisayarlar sayesinde birçok otomatik tedbir almak mümkün. Örneğin Marmaray'ı durdurabilir, köprüyü kapatabilir, gaz hatlarını kesebilirsiniz" diye konuştu.

Şafak, olası bir depremin büyüklüğü konusunda tartışmalar olduğunu anımsatarak, "Biliyoruz ki deprem olduğunda yıkılacak binalar, 30 yılın üzerinde yaşlı binalar, eski binalar, yığma yapılar olacak. Aynen Kocaeli depreminde gördüğümüz gibi. İstanbul'un en tehlikeli bölgesi sahil şeridi ve özellikle de Avrupa Yakası. Bu tip binalar için deprem 6,5 veya 7,5 da olsa fazla bir fark olmayacak. O binalar 6,5'ta da yıkılacak. Dolayısıyla depremin büyüklüğü, karşılaşılacak hasar açısından o kadar önemli değil" dedi.

Prof. Dr. Ali Pınar ise deprem şebekesini daha da güçlendirip, gerçek zamanlı sismoloji alanında çalışmalar yapmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şunları anlattı:

"Depremin yerini ve büyüklüğünü çok kısa bir sürede belirleyip duyurmak istiyoruz. Marmara Bölgesi'nde 70 sismik istasyon çalıştırıyoruz. İstasyonlardan veriler sürekli merkezimize aktarılıyor. Örneğin geçen yıl Ege Denizi'nde 6,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin yeri ve büyüklüğü belirlendi ve İstanbul'a ulaşan deprem dalgaları kente ulaşmadan yaklaşık 50 saniye önce bütün parametreler belirlenmişti. Benzer uygulamalar önümüzdeki dönemde devam edecek."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kandilli, Depremi Uydudan Takip Edecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da 'Filozof Ramazan' lakabıyla bilinen Ramazan Pişkin'i öldüren sanık hakkında müebbet hapis istemi
    16:38 Diyarbakır'da 'Filozof Ramazan' lakabıyla bilinen Ramazan Pişkin'i öldüren sanık hakkında müebbet hapis istemi

    Diyarbakır'da 'Filozof Ramazan' lakabıyla bilinen Ramazan Pişkin'i öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan sanık Erkan Baykut hakkında 'kasten öldürme' suçundan müebbet hapis istemiyle dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı tamamladıktan sonra hazırlanan iddianamede, olayın detayları ve sanığın ifadelerine yer verildi. Sanık ilerleyen günlerde hakim karşısına çıkacak.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, CHP Çorum Belediye Başkan adayı için destek istedi
    16:37 CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, CHP Çorum Belediye Başkan adayı için destek istedi

    CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP Çorum Belediye Başkan adayı Hasan Levent Çöphüseyinoğlu için vatandaşlardan destek istedi. Nazlıaka, CHP'nin halkı eşitleme, güçlendirme, özgürleştirme, toplumu dönüştürme ve halkı yaşatma anlamında beş alanda somut olarak insan hayatına dokunduğunu söyledi. CHP Çorum Belediye Başkan adayı Hasan Levent Çöphüseyinoğlu'nun belediye başkanı seçilmesiyle Çorum Belediyesine İzmir, Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin destek olacağını anlatan Nazlıaka, tüm belediyelerin dayanışma içinde olacaklarını belirtti.

  • Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki Kütahya'da ziyaretlerde bulundu
    16:35 Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki Kütahya'da ziyaretlerde bulundu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Özhaseki, Kütahya Valisi Musa Işın'ı ziyaret ederek genel durum hakkında bilgi aldı ve istişarelerde bulundu. Ayrıca AK Parti ve MHP teşkilatlarının seçim stantlarını ziyaret eden Bakan Özhaseki, vatandaşlara fidan dağıttı. Cuma namazını Kütahya Ulu Cami'de kılan Bakan Özhaseki, Tavşanlı ilçesinde miting yapmak üzere yola çıktı.

  • Tunceli'de sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi
    16:34 Tunceli'de sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi

    Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde görev alacak sandık kurulu başkanları için eğitim düzenlendi. Eğitimde, sandık başkanlarına görevleri, yetki ve sorumlulukları ile seçim kuralları hakkında bilgi verildi.

  • Erdoğan Ekrem İmamoğlu'nu Hedef Aldı:
    16:33 Erdoğan Ekrem İmamoğlu'nu Hedef Aldı: "İstanbul İçler Acısı Bir Hale Gelmiştir"

    Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultanbeyli mitinginde Ekrem İmamoğlu dönemini eleştirerek, İstanbul'un içler acısı bir hale geldiğini söyledi. Ayrıca, depreme hazırlık için ayrılması gereken kaynakların başka amaçlar için kullanıldığını belirtti. Erdoğan, Yeniden Refah Partisi'ne yönelik de eleştirilerde bulundu ve 31 Mart seçimlerinde en hayırlı kararı vereceklerini söyledi.

  • Bursa Büyükşehir Belediyesi İlkokul Futbol Şenliği Sona Erdi
    16:33 Bursa Büyükşehir Belediyesi İlkokul Futbol Şenliği Sona Erdi

    Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin öğrencilere spor alışkanlığını kazandırmak amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile düzenlediği Büyükşehir Okul Spor Etkinlikleri'nde ilkokul futbol şenliği sona erdi. Üç merkez ilçeden 107 takım 1287 öğrenci kıyasıya mücadele etti.

  • Hamza Dağ: Basmane Çukuru'nu çözmek bize nasip olacak
    16:33 Hamza Dağ: Basmane Çukuru'nu çözmek bize nasip olacak

    Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, seçim çalışmaları kapsamında Basmane Çukuru'nun çözümü için önemli mesafe kat edeceklerini belirtti.

  • Cumhur İttifakı Aydın Büyükşehir ve 17 ilçe belediye başkanları basın toplantısı düzenledi
    16:32 Cumhur İttifakı Aydın Büyükşehir ve 17 ilçe belediye başkanları basın toplantısı düzenledi

    Cumhur İttifakı Aydın Büyükşehir ve 17 ilçe belediye başkanları, seçime 1 gün kala basınla bir araya geldi. AK Parti İl Başkanı Gökhan Ökten, seçimi alacaklarını ileri sürerek umutlu olduklarını belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Savaş ise doğaya zarar verenleri karşısında bulacağını söyledi.


Advertisement