Kanser hastası kadınlar doktorlarla voleybol maçı yaptı - Son Dakika
Güncel

Kanser hastası kadınlar doktorlarla voleybol maçı yaptı

Kanser hastası kadınlarla hekimler, "Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü"nde farkındalık oluşturmak için voleybol maçı yaptı.

20.09.2019 14:39  Güncelleme: 14:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kanser hastası kadınlarla hekimler, "Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü"nde farkındalık oluşturmak için voleybol maçı yaptı.

Avrupa Jinekoloji Kanserleri Hasta Dernekleri Birliği (ENGAGe) üyesi ülkeler tarafından ilan edilen ve dünyada ilk kez bu yıl kutlanan, "Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü" etkinlikleri kapsamında, kanserle mücadele eden kadın hastalar ve hekimler, voleybol müsabakasında bir araya geldi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Sıhhiye Kampüsü'nde düzenlenen müsabakada, kanser hastası kadınlarla hekimler, renkli görüntülere sahne olan voleybol maçında ter döktü. Tıp fakültesi öğrencileri ve hasta yakınları da tribünde sloganlar eşliğinde hekimlere karşı maç yapan kanserli kadınları destekledi.

Maçın sonunda kanser hastası kadınlardan oluşan takım galip geldi.

Jinekolojik kanserler dünyada 1,3 milyon kadını etkiliyor

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Avrupa Jinekolojik Onkoloji Derneği Kanser Önleme Grubu Başkanlığını yürüten Doç. Dr. Murat Gültekin, bugün dünya için bir ilk yaşandığını ifade ederek, Türkiye'nin önderliğinde "Dünya Kadın Kanserleri Günü" ilan edildiğini söyledi.

Dünya Kadın Kanserleri Günü'nün bugün 25'in üzerinde ülkede kutlandığını belirten Gültekin, "Bugünün önemine dikkati çekmek için hastalarımızla şeref maçı yapıyoruz. Hastalarımız, maça çok iyi hazırlanmışlar. Onlar, ameliyat ve kemoterapi sürecini yendiler ve bizi yenmeleri hiç zor değil. Biz de maç sırasında elimizden geleni yapacağız." dedi.

Jinekolojik kanserlerin her yıl dünya genelinde 1,3 milyon kadını etkilediğini ve yılda 450 binin üzerinde kadının ölümüne neden olduğunu söyleyen Gültekin, kadın kanserleri içinde ilk sırayı meme kanserinin aldığını, rahim, rahim ağzı, yumurtalık gibi jinekolojik kanserlerin de sıralamada önemli bir yere sahip olduğunu bildirdi.

Gültekin, obezite ve tütünle mücadelede, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması, HPV aşısı ile smear ya da HPV DNA ile rahim ağzı kanseri taramalarının yaptırılması, aile öyküsü olan kadınlarda genetik değerlendirme sonrasında koruyucu cerrahi olması ve doğum kontrol haplarının düzenli kullanılması gibi çeşitli uygulamalarla jinekolojik kanserlerin en az üçte birini önlemenin mümkün olduğunu belirtti.

Avrupa'da 10 ülkede jinekolojik kanser teşhisi alan 1436 hasta üzerinde yapılan çalışmanın sonuçlarına da değinen Gültekin, jinekolojik kanser tanısı alan hastaların yüzde 30'unun hayatı boyunca hiç kanser taraması yaptırmadığını söyledi.

Voleybol maçında yer alan kanser hastası Figen Ünal, tedavi sürecine ilişkin, sağlıklı bir insanken birden kendini hastanede bulduğunu ifade ederek, "Agresif bir kanser türüyle karşılaştım. Çok büyük bir kanser türüyle karşılaştım ve büyük bir operasyon geçirdim. Sonuç, şu an çok iyiyim. Bir yılda kanseri yendim." ifadelerini kullandı.

Kanser hastası kadınlar doktorlarla voleybol maçı yaptı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kanser hastası kadınlar doktorlarla voleybol maçı yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement