Kanser İçin Tek Çare Erken Teşhis - Son Dakika
Güncel

Kanser İçin Tek Çare Erken Teşhis

Kanser İçin Tek Çare Erken Teşhis

Bursa Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek: kanserin çözümü sağlıklı yaşam ve erken teşhise bağlı.

06.02.2014 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BURSA Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınmasının, kanser görülme sıklığını azaltacağını bildirdi.

4 Şubat 'Dünya Kanser Günü' etkinlikleri kapsamında; kanser taramalarına dikkatin çekilmesi, konunun uzmanı olan kişiler aracılığıyla aile hekimleri ve sağlık personeline bilgilendirmenin yapılabilmesi amacıyla Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Ördekli Kültür Merkezi'nde panel düzenlendi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şubesi koordinatörlüğünde Osmangazi Toplum Sağlığı Merkezi Döne Ocak KETEM Birimi tarafından 'Kanser Taramaları' konulu düzenlenen panele Dr. Kadriye Demir, Doç. Dr. Kemal Özerkan, Prof Dr. Şehsuvar Gökgöz ve Prof Dr. Türkan Evrensel katıldı.
Bursa Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, "Kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kanser oluşumunda etkili olması nedeniyle dikkatli olunması kanser görülme sıklığını azaltacaktır" dedi.
Panelde konuşan Uzm. Dr. Resul Özbek, kanserin dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.

KANSERE PANZEHİR ERKEN TEŞHİS

Korunma ve erken teşhisin çok önemli olduğunu söyleyen Özbek, "Türkiye'de yılda yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. Kanserin yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülüyor. Yapılacak doğru tespitler ve halk bilgilendirilmesi ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkili. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Bu nedenle sağlıklı bir yaşamla kansere karşı korunma sağlanacak ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilecektir" açıklamasında bulundu.

Uzm. Dr. Resul Özbek ulusal anlamda kanser tarama programları uygulandığını hatırlatarak, "Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı öncülüğünde ülkemizde meme kanseri, serviks (rahim ağzı) kanseri ve kolorektal (bağırsak) kanseri tarama programı yürütülmektedir. Tarama programı kapsamında ilimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından halkımızın ücretsiz taramalardan yararlanması sağlanmaktadır. Yapılan bu taramalar sayesinde halkımızın erken teşhis şansını yakalayarak tedavi olması ve yaşam kalitesinin artırılması amaçlanmaktadır. Tarama yaş grubundaki tüm vatandaşların ücretsiz olan KETEM ve Aile Sağlığı Merkezleri'ne mutlaka başvurmalarını bekliyoruz" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kanser İçin Tek Çare Erken Teşhis - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement