'Kansere Karşı Egzersizle Savaşın' - Son Dakika
Yaşam

'Kansere Karşı Egzersizle Savaşın'

\'Kansere Karşı Egzersizle Savaşın\'

Tıbbi Onkolog Canfeza Sezgin, kanser tedavisinden sonra hastanın yaşam süresinin uzatılmasında egzersizin büyük yararı olduğunu söyledi.

26.06.2013 10:52  Güncelleme: 10:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tıbbi Onkolog Prof. Dr. Canfeza Sezgin, kansere karşı korunmada olduğu kadar, kanser tedavisinden sonra da hastanın yaşam süresinin uzatılmasında egzersizin büyük yararı olduğunu vurguladı.

Kanserde egzersizin maliyeti olmayan en ucuz ve yardımcı tedavi yöntemlerinden birisi olduğunu ifade eden Tıbbi Onkolog Prof. Dr. Canfeza Sezgin, egzersiz sayesinde akciğer, böbrek, kalınbağırsak, meme, prostat ve rahim kanseri riskinin yüzde 25 oranında azaldığını belirtti. Prof. Dr. Sezgin, "Yeni araştırmalar koltukta veya bilgisayar karşısında günde 4 saatten fazla hareketsiz zaman geçirenlerde kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıkların riskinin arttığını gösteriyor. Bu nedenle başta ofis çalışanları olmak üzere uzun süre hareketsiz çalışanların saat başı küçük molalarla hareket etmeleri hayati önem taşıyor. Ofis içinde de kısa yürüyüş, kol ve bacakların hareket ettirilmesi gibi ufak hareketler yapılmalı. Hareketi arttırmanın bir yolu da telefon görüşmelerinin ayakta hareket edilerek yapılmasıdır" şeklinde konuştu.

"KEMOTERAPİYE BAĞLI BULANTI AZALIR"

Egzersiz yapmanın kanseri tedavi etmediğini fakat kanserden kaynaklı ölümleri belirgin derecede azalttığını açıklayan Prof. Dr. Sezgin, "Kanser tedavisi gören hastalarda egzersiz ile kemoterapiye bağlı bulantı azalırken, bağışıklık sistemi de kuvvetlendirilir. Egzersiz, kanser hastalarında cinsel istekte azalma, hafıza kaybı ve nefes darlığı yakınmalarının azaltılmasında da yarar sağlar. Meme kanseri hastalarında haftada toplam 3 saat, kalınbağırsak kanseri hastalarında haftada toplam 6 saat normal tempoda yürüyüş yapılması kansere bağlı ölüm riskini belirgin azaltmakta, daha ağır egzersizin ise ek bir yararı olmaz. Prostat kanseri olanlarda ise hızlı tempoda yürüme, yüzme, koşma veya bisiklete binme gibi daha yoğun egzersizler yaşam sürelerini uzatır" dedi.

Prof. Dr. Sezgin, hastaların yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi egzersizler yapabileceğini, evde de yürüme bandından ziyade bisiklet veya eliptik bisiklete binmelerinde fayda olduğunu sözlerine ekledi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam 'Kansere Karşı Egzersizle Savaşın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kamyonetten savrulan kamelya 3 belediye işçisini yaraladı
    18:56 Kamyonetten savrulan kamelya 3 belediye işçisini yaraladı

    Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesinde seyir halindeki kamyonetten savrulan kamelyanın sıkıştırdığı 3 belediye işçisi yaralandı. Yaralanan işçiler hastaneye kaldırıldı.

  • İstanbul'da sağanak yağış nedeniyle Yenibosna metro istasyonu su altında
    18:50 İstanbul'da sağanak yağış nedeniyle Yenibosna metro istasyonu su altında

    M9 Ataköy-Olimpiyat Metro Hattı'nın Bahçelievler Yenibosna istasyonunda, etkisini artıran sağanak yağış sonucu tavandan sular akmaya başladı. İstasyonun içinde su birikintisi oluşurken, görevliler suyu tahliye etti. Yolcular kaygan zeminde yürümekte güçlük çekerken, su tahliye çalışmaları devam ediyor.

  • Isparta'da minibüs kazası: 1 ölü, 8 yaralı
    18:49 Isparta'da minibüs kazası: 1 ölü, 8 yaralı

    Isparta'nın Eğirdir ilçesinde meydana gelen minibüs kazasında bir kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı. Minibüsün bahçeye devrilmesi sonucu meydana gelen kazada, sürücü ve yolcular yaralandı. Yaralılar hastanelere sevk edilirken, maalesef bir kişi kurtarılamadı.

  • Erzin ilçesinde tırla çarpışan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti
    18:44 Erzin ilçesinde tırla çarpışan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

    Hatay'ın Erzin ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, tırla çarpışan otomobilin sürücüsü Ali A. hayatını kaybetti. Kaza sonrası olay yerine sağlık, jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Sağlık ekibi, sıkıştığı otomobilden çıkarılan Ali A'nın hayatını kaybettiğini belirledi. Ali A'nın cenazesi morga kaldırıldı.


Advertisement