Kapitalizmin Değişen 5 Kuralı! - Son Dakika
Güncel

Kapitalizmin Değişen 5 Kuralı!

Kapitalizmin Değişen 5 Kuralı!

17. İnsan Kaynakları Zirvesi'nde kapitalizmin değişen kurallarını da katılımcılarla paylaştı.

20.02.2012 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küresel ekonomi uzmanı Christopher Meyer Management Centre Türkiye'nin (MCT) düzenlediği 17. İnsan Kaynakları Zirvesi'nde aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 11 ülkenin dünya ekonomisindeki yükselişini anlatırken kapitalizmin değişen kurallarını da katılımcılarla paylaştı.

Organizasyonel gelişim alanında Türkiye'nin lider danışmanlık şirketi olan MCT Danışmanlık'ın geleneksel olarak düzenlediği İnsan Kaynakları Zirvesi'nin 17'ncisi küresel ekonomi alanında dünyanın en önemli otoritelerinden Christopher Meyer'i ağırladı. İş dünyasının, bilimin ve toplumun geleceğine yönelik çarpıcı fikirlere sahip olan düşünce liderlerini temsil eden düşünce kuruluşu Monitoring Talent'ın kurucusu olan Christopher Meyer, zirvede gerçekleştirilen özel oturumda iş dünyasının önde gelen isimlerine dünyanın ekonomik gidişatının haritasını çizdi.

Yarım yüzyıllık süre boyunca başta ABD olmak üzere gelişmiş ekonomilerin Batı tarzı kapitalizme hükmettiğini söyleyen Meyer artık bu düzenin değiştiğini ifade etti. Merakla beklenen Standing on The Sun kitabından önemli istatistikler paylaşan Meyer, 2000 yılında dünya ekonomisinin %75'ini etkileyen gelişmiş ekonomilerin, 2050'ye gelindiğinde dünya ekonomisinin yalnızca %32'sini etkileyebilecek durumda olacaklarını ve tüm bunlar olurken aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 11 gelişen ülkenin dalga dalga büyüyeceğini söyledi.

Kapitalizmin değişen kuralları

Kapitalizmin kendi kendini yok etmektense, şartlara ve coğrafyalara uyum sağlayacağının altını çizen Christopher Meyer, kapitalizmin yeni halini özetledi:

Kural 1: Renkli görün

Dünyanın siyah beyaz olduğu günlerin geride kaldığını belirten Christopher Meyer, ekonomilerin performansının Gayri Safi Milli Hasıla ile artık ölçülemeyeceğini savundu. 1973 yılında Bhutan Kralı'nın "Ülkede GSMH'i büyütmek gibi bir derdimiz yok, amacımız genel mutluluğu yükseltmek" sözünü hatırlatan Christopher Meyer, Batı dünyasının başlangıçta bu duruma gülüp geçtiğini, ancak yaşanan krizler sonrasında İngiltere ve Çin de dahil olmak üzere dünyanın 41 ülkesinin genel mutluluk endekslerini benimsemeye başladıklarına dikkat çekti. Christopher Meyer, iş dünyasına bu kuralı benimseyerek yalnızca finans alanında değil tüm paydaşlar arasındaki değerleri ölçmelerini ve yükseltmelerini tavsiye etti.

Kural 2: Dışsal faktörleri içselleştirin

Christopher Meyer, yeni dünya ekonomisinde şirketlerin çevreye ve topluma olan etkilerini sahiplenmeleri gerektiğini belirtti. Apple'ın kendisi ile doğrudan bağlantısı olmayan ve Çin'de konuşlanmış üretim tesislerindeki skandalı sahiplenmesinin bunun en net örneği olduğunu hatırlatan Meyer, şirketlere güçleri yettiği doğrultuda çevre ve toplum üzerinde bıraktıkları etki ile ilgilenmelerini, harekete geçmelerini ve sahiplenmelerini önerdi.

Kural 3: Aldatıcı rekabet

ABD'nin en büyük iki GSM operatörü arasındaki rekabetin boyutlarını paylaşan Christopher Meyer, Verizon ve AT&T şirketlerinin 2009 yılında reklama harcadıkları toplam paranın 7 milyar dolar olduğunu söylerken dünyanın gelişen pazarlarından Hindistan'ın yerel operatörünün ise çok daha düşük gelirli bir kitleye daha fazla inovasyon sunarak reel düzeyde daha hızlı büyüdüğüne dikkat çekti. Meyer eski kuralın toplamı sıfır olan bir oyunda güç kazanmak olduğunu söylerken yeni kuralın anlamlı inovasyon üzerinden değer yaratmak olduğunu kaydetti.

Kural 4: Görünmez el sıkışma

Dünyada oligopolik rekabet yerine bilgi paylaşımı yolunu seçen Google ve Wikipedia gibi şirketlerin yükselişine dikkat çeken Meyer, internet ve cep telefonuyla büyüyen nesilin gelecekte fikri mülkiyete günümüzde olduğu kadar değer vermeyeceğini ve söz konusu fikri mülkiyetin gelire dönüştürülmesinde yeni yollar aranacağını ifade etti. Meyer, kapitalizmin yeni kurallarından birinin de bu nedenle inovasyonu ve büyümeyi işbirliğine dayalı üretimle hızlandırmak olduğunu sözlerine ekledi.

Kural 5: Dördüncü sektör

Sosyal sorumlulukla iş sorumluluğunun yeni dönemde bir arada götürülebileceğini söyleyen Christopher Meyer bir girişimin bir parçasının vakıf diğer parçasının ise sürdürülebilir büyümeyi amaçlayan bir şirket olabileceğini söylerken dünyanın gelişen pazarlarından bu tanıma uyan şirketleri örnek olarak gösterdi. Tüm şirketlerin sosyal ve iş hedeflerini karma değer haline getiren bu şirketleri örnek alması gerektiğini söyleyen Christopher Meyer kapitalizmin koşullara uyum sağlama gücünü bir kez daha hatırlattı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kapitalizmin Değişen 5 Kuralı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement