Kara Hafta İstanbul Festivali" Başladı - Son Dakika
Kültür Sanat

Kara Hafta İstanbul Festivali" Başladı

Şehir ve edebiyat arasındaki ilişkiyi konu edinen "Kara Hafta İstanbul Festivali" başladı.

01.12.2016 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şehir ve edebiyat arasındaki ilişkiyi konu edinen "Kara Hafta İstanbul Festivali" başladı.

Ünlü yazar Agatha Christie'nin doğumunun 125. yılı dolayısıyla Pera Palace Hotel Jumeirah tarafından geçen yıl ilki gerçekleştirilen "Kara Hafta İstanbul Festivali"nin ikincisinin açılış toplantısı Denizbank'ın Esentepe'deki Genel Müdürlük binasında yapıldı.

Toplantıda konuşan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, etkinliğin ana destekçisi olduklarını dile getirdi.

Ateş, edebi dünyanın kuraklaştığını ifade ederek, "Özellikle Orta Doğu'da olan bitenler, bizim dikkatimizi çok farklı yerlere çekti ama bazı güzellikleri, özellikle güzel sanatları ve edebiyatı bizler yaşatmazsak uygarlık bir yere gitmeyecek. Çok açık bu. Onun için burada herhangi bir kesintiye, ara vermeye tahammülü olmayan hususları elimizden geldiğince Denizbank olarak desteklemeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Yazar Ahmet Ümit de festivalin el birliğiyle hayata geçtiğini söyleyerek, "Umuyoruz ki bunu geleneksel hale getireceğiz ve on yıllar boyunca devam edecek." dedi.

Kara Hafta'nın, polisiye festivali olduğunu aktaran Ümit, şöyle devam etti:

"Suç yazarlarının buluştuğu ama şehri anlatan bir festival. Kara Hafta Türkiye değil de Kara Hafta İstanbul. Umarız ileride Kara Hafta İzmir, Kara Hafta Ankara da yapabiliriz. Dünyanın değişik yerlerinde kutlanılan, polisiye yazarlarının bir araya geldiği, hem bu yazarların çalışmalarından bahsettiği, hem edebiyatın konuşulduğu bir etkinlik bu. Bu anlamda İstanbul, elbette bunu en fazla hak eden şehirlerden biri. Çok kültürlü olması ve olağanüstü doğası vasıtasıyla bunu çok hak eden bir şehirdi. Biz bunu sağlamış olmaktan büyük gurur duyuyoruz."

"İstanbul'a yeni bir uluslararası festival kazandırmak amacıyla yola çıktık"

Pera Palace Hotel Jumeirah Genel Müdürü Pınar Kartal Timer ise sponsorluk katkısı olmadan festival gerçekleştirmenin zorluğuna işaret ederek, "Biz İstanbul'a yeni bir uluslararası festival kazandırmak amacıyla yola çıktık. Birinci seneden itibaren de bunu gerçekleştirdik. Bu sene çok daha geniş kitlelere ulaşacağımızı düşünüyoruz. Bu festivalin, İstanbul'un aranan, takip edilen, olmazsa olmaz bir festivali olmasını amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Amerikalı yazar David Walton, Güney Afrikalı yazar ve yönetmen Sam Wilson, Sevin Okyay, Algan Sezgintüredi, Armağan Tunaboylu, Başak Sayan, Elçin Poyrazlar, Ömer Erdem ve Taner Ay'ın katıldığı açılışın ardından Ahmet Ümit, "Para ve Suç" konulu programda söyleşi gerçekleştirdi.

Şehir ve edebiyat arasındaki ilişkiyi konu edinen festival kapsamında, "Georges Simenon İstanbul'da", "Polisiyede Kadınlar", "Değişen Dünya Düzeni ve Polisiyeler", "Bir Roman Kahramanı Olarak Pera Palace", "Polisiyelerin İlginç Kahramanları", "Sinema, Televizyon ve Polisiyeler", "221 B: Semt Polisiyesi, Kent Polisiyesi", "Kuantum ve Polisiye", "Tarihi Romanlarda Polisiye" konulu söyleşiler düzenlenecek.

Kara Hafta İstanbul Festivali, 3 Aralık'ta sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kara Hafta İstanbul Festivali' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.

  • Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı
    18:04 Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı

    İngiliz yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunu, Türk ve Yunan sanatçıların ortak çalışmasıyla iki ülkede izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun, Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunun provaları tamamlanırken, yönetmen Lefteris Yovanidis, iki ülke sanatçılarının işbirliği yapmasının önemini vurgulayarak, nefret yerine sevgiyle kazanabileceğimizi belirtti. Oyun, Ankara, İstanbul ve Atina'da sahnelenecek.

  • Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    17:38 Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Ramazan Bayramında ilçenin 9 günlük bayram tatilinde günlük ortalama 80 bin kişi ağırlandığını açıkladı. Amasra, turizmde parlayan yıldızı olarak Karadeniz'in incisi olarak biliniyor.


Advertisement