Kara Paraya Karşı İkametgah Belgesini Zorunlu Hale Getiren Masak, Bilgilendirme Kampanyası Başlatıyor - Son Dakika
Güncel

Kara Paraya Karşı İkametgah Belgesini Zorunlu Hale Getiren Masak, Bilgilendirme Kampanyası Başlatıyor

Mali Suçları Araştırma Kurulu (Masak), Kara Para ile Mücadele Çerçevesinde, Bankalardan Emlakçılara Kadar Yükümlü Olan Tüm Kesimlerin Yıl Sonunda Başlayacak Müşteri Ayrıntılı Kimlik Tespiti Sürecine Uyum Sağlaması İçin Bilgilendirme Kampanyası Başlatıyor.

01.07.2008 15:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kara para ile mücadele çerçevesinde, bankalardan emlakçılara kadar yükümlü olan tüm kesimlerin yıl sonunda başlayacak müşteri ayrıntılı kimlik tespiti sürecine uyum sağlaması için bilgilendirme kampanyası başlatıyor.

Özellikle bankacılık kesiminin yetiştirememesi nedeniyle Nisan ayından yılsonuna ertelenen ayrıntılı kimlik tespiti için tüm kesimlere dönük bilgilendirme broşürleri hazırlayan MASAK, ikametgah veya fatura getirmeyi ve ayrıca iletişim bilgilerinin her müşteri için tek tek kontrol edilmesini zorunlu tutan yeni süreci kuruluşlar ile müşterilere ayrı ayrı anlatacak.

Kara para ile mücadele ve terörün finansmanının önlenmesine ilişkin yeni düzenlemeler yapan MASAK, bir kez ertelemek zorunda kaldığı müşterilere ayrıntılı kimlik tespiti sürecinin uygulaması için bilgilendirme kampanyası başlatıyor. Yılsonunda başlayacak uygulama ile şüpheli işlem bildirimiyle yükümlü kesimlerin müşterilerine dönük ayrıntılı kimlik tespiti yapması gerekecek. Bu çerçevede finansal kuruluşlar başta olmak üzere yükümlü kesimlere dönük bilgilendirme broşürleri hazırlandı. Broşürleri yükümlü kuruluş ve müşterisi olmak üzere her bir kesim için iki farklı formatta hazırlayan MASAK'ın kampanyası çerçevesinde broşürler hem işlemlerin yapıldığı mekanlarda dağıtılacak hem de internetten yayınlanacak.

-PTT'DEN EMLAKÇILARA KADAR HERKES SORUMLU-

Broşürler; bankalar, faktoring şirketleri, finansalh kiralama şirketleri, finansman şirketleri, döviz büfeleri gibi yetkili müesseseler, sermaye piyasası aracı kurumları, PTT, borç alıp verme işlemi yapanlar ve finansal bazlı olmayan işlemler olmak üzere farklı gruplar bazında hazırlandı. Kampanyşa çerçevesinde, belirtilen ana gruplar içinde ulaşılacak şüpheli işlem bildirimi ile yükümlü kuruluşlar şunlar olacak:

"Bankalar, bankalar dışında banka kartı veya kredi kartı düzenleme yetkisini haiz kuruluşlar, kambiyo mevzuatında belirtilen yetkili müesseseler; ödünç para verme işleri hakkındaki mevzuat kapsamındaki ikrazatçılar, finansman ve faktoring şirketleri; sermaye piyasası aracı kurumları ve portföy yönetim şirketleri, yatırım fonu yöneticileri, yatırım ortaklıkları; sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri; finansal kiralama şirketleri, sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde takas ve saklama hizmeti veren kuruluşlar, saklama hizmeti ile sınırlı olmak üzere İstanbul Altın Borsası Başkanlığı, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü ile kargo şirketleri, varlık yönetim şirketleri; kıymetli maden, taş veya mücevher alım satımı yapanlar; Cumhuriyet altın sikkeleri ile Cumhuriyet ziynet altınlarını basma faaliyeti ile sınırlı olmak üzere Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, kıymetli madenler borsası aracı kuruluşları, ticaret amacıyla taşınmaz alım satımıyla uğraşanlar ile bu işlemlere aracılık edenler, iş makineleri dahil her türlü deniz, hava ve kara nakil vasıtalarının alım satımı ile uğraşanlar; tarihi eser, antika ve sanat eseri alım satımı ile uğraşanlar veya bunların müzayedeciliğini yapanlar; Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye Jokey Kulübü ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığı dahil talih ve bahis oyunları alanında faaliyet gösterenler; spor kulüpleri, noterler; taşınmaz alım satımı, şirket, vakıf ve dernek kurulması, idaresi ve devredilmesi gibi işlerle sınırlı olmak üzere serbest avukatlar; şirket, vakıf ve dernek kurulması, idaresi ve devredilmesi gibi işlerle sınırlı olmak üzere, bir işverene bağlı olmaksızın çalışan serbest muhasebeci ve serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirler."

-İKAMETGAH VEYA FATURA GETİRME ZORUNLU-

Halen yeni işlemlerin tümüne, yılsonu itibariyle de mevcut hesaplara uygulanması gereken, bankalarda kimlik tespit sürecine göre; hesap açılması, kredi veya kredi kartı verilmesi, kiralık kasa, finansman, faktoring, finansal kiralama gibi hizmetler nedeniyle banka ile sürekli ilişki kurulduğunda kimlik tespiti yapılacak. Toplam tutarı 2 bin YTL veya üzerinde EFT veya yurtdışı havale gerçekleştiriliyorsa, bir yıl içinde ödenecek prim tutarı toplamı 2 bin veya tek primli olup prim tutarı 5 bin YTL veya üzerinde hayat sigortası sözleşmesi yaptırılıyorsa, toplam tutarı 20 bin YTL veya üzerinde başkaca işlem yapılıyorsa da kimlik tespiti gerekecek.

Temel kimlik belgeleri ile yapılacak kimlik tespitinin teyidi zorunlu olacak. Bu çerçevede yerleşim yeri belgesi veya ada düzenlenmiş fatura veya bir kamu kurumundan belge getirilmesi gerekecek. Tüm iletişim bilgileri de banka tarafından tek tek kontrol edilecek. (ANKA)

(YLD/NB/ZG)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Kara Paraya Karşı İkametgah Belgesini Zorunlu Hale Getiren Masak, Bilgilendirme Kampanyası Başlatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement