Karabük'te "Domates Üretimi ve Sorunları" Konferansı Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Karabük'te "Domates Üretimi ve Sorunları" Konferansı Düzenlendi

Karabük'te "Domates Üretimi ve Sorunları" konferansı düzenlendi.

06.10.2012 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karabük'te "Domates Üretimi ve Sorunları" konferansı düzenlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Karabük İl Müdürü Halil Tekin, müdürlüklerine bağlı Safranbolu İlçe Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen "Damak Tadı Dinmeyen Lezzet, Maniye" projesi kapsamında Safranbolu Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Karabük'te sebze kültürünün çok eskilere dayandığını ifade ederek, meyve ve sebze türlerinin hemen hemen hepsinin illerinde yetiştiğini söyledi.

Safranbolu ilçesinin yaklaşık 3 bin dekar sebze yetiştirme alanının bulunduğunu belirten Tekin, "İlçede Safran ve Çavuş üzümünün yanında sebze türlerinin de kendine has çeşitleri bulunmaktadır. Naza fasulyesi ve yerli domatesimiz maniye bunların başında gelmektedir. Etli, dolgun yapıda olan maniye koku, tat ve kendine has aroması ile damakların aranan lezzetidir. Pembe, kırmızı ve alacalı renklerde olabildiği gibi şekil olarak da farklı özellikler göstermektedir. Genellikle kıvrımı yapıda ve oldukça iri büyüklüktedir" diye konuştu.

İlçede domatesin Yazı, Konarı, Sat, Bostanbükü, Kuzyaka, Köseler, Öte, Navsaklar ve Karıt köylerinde yetiştirildiğini vurgulayan Tekin, proje kapsamında ilçe müdürlüğünce 45 çiftçiye eğitim verildiğini ve maniye'ye ait fenolojik gözlemlerin yapıldığını belirtti.

Tekin, Kasım ayında bitecek projenin sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılacağını sözlerine ekledi.

Konferansta, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Dr. Asu Oğuz, Dr. Cevdet Fehmi Özkan ve Ziraat Yüksek Mühendisi Emine Gümrükçü tarafından, domates fizyolojisi, gübreleme, hastalık ve zararlılar konularında bilgiler verildi.

Muhbair: Ahmet Özler - KARABÜK

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Karabük'te 'Domates Üretimi ve Sorunları' Konferansı Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement